Kannattaako säästää katuvalaistuksessa? – haluan turvallisen koulutien

Kuljen kouluun ja takaisin polkupyörällä tai kävellen. Pyörässäni on valo, mutta sekään ei valaise tarpeeksi aamun pimeydessä syksyllä ja talvella.

Pyörällä menen myös usein harrastuksiin, jotka loppuvat pimeän aikaan illalla. Koulumatkani varrella on kyllä katuvaloja, mutta ne ovat mielestäni niin himmeitä, ettei niistä ole paljoa apua.

Koitetaanko valojen himmentämisellä säästää ympäristöä vai säästää rahaa? Eikö ihmishenkien säästäminen ja onnettomuuksien välttäminen olisi tärkeämpää? Katuvalot ovat tärkeitä, koska ne parantavat liikenneturvallisuutta ja vähentävät pimeän aikana tapahtuvia onnettomuuksia.

Kirkkaampien katuvalojen ansiosta voisi nähdä, onko tie liukas ja onko siinä kuoppia tai muita yllättäviä esteitä. Silloin myös autoilijat näkisivät pyöräilijät ja jalankulkijat paremmin. Katuvalojen pitäisi myös parantaa viihtyisyyttä ja antaa turvallisuuden tunnetta.

Vuosittain Suomessa tapahtuu liikenneonnettomuuksia, jotka aiheutuvat heikosta valaistuksesta. Ymmärtääkseni myös Ylöjärvellä on näin tapahtunut.
Valaistuksen lisääminen maksaisi enemmän, mutta se voisi ehkäistä onnettomuuksia. Ymmärrän valaistuksen lisäämisen ympäristövaikutukset, mutta olisi tärkeää, että turhilta loukkaantumisilta ja kuolemilta vältyttäisiin kokonaan.

Haluan itselleni ja muille turvallisen sekä hyvin valaistun koulutien.

Iida-Liisa Manninen
Ylöjärven Yhtenäiskoulu, 8C

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?