Tällä viikolla vietetään parisuhdeviikkoa – Pertti Puronen kertoo hyvän parisuhteen merkeistä

Kuluvalla viikolla vietetään Suomessa parisuhdeviikkoa. Sen takana ovat Parisuhdekeskus Kataja, Suomen Uusperheiden Liitto ja Väestöliitto.

Viikon teemana on kiinnittää huomiota parisuhteiden hyvinvointiin. Hyvinvoinnin keskeinen edellytys on puolisoiden välinen hyvä yhteys.

Positiiviset vaikutukset ulottuvat samalla ainakin lähipiirissä, usein laajemminkin. Vanha sanonta, että vanhempien suhde on lasten koti, pitää edelleen paikkansa.

Teemansa mukaisesti eri tahot järjestävät viikon aikana monipuolisesti erilaista parisuhteen hyvinvointia vahvistavaa toimintaa. Tavoitteena on muistuttaa hyvistä asioista ennen muuta parisuhteiden arjessa.

Tärkeintä parisuhteissa on siis puolisoiden ja muiden lähipiirin ihmisten hyvä yhteys. Hyvä yhteys rakentaa arkea ja johtaa myös jokaisen tarpeet parhaiten täyttävään elämään.

Mitä sitten hyvä yhteys on ja miten sen voisi saavuttaa? Hyvällä yhteydellä tarkoitetaan vuorovaikutusta, joka toimii myös tunnetasolla.

Jokainen hyvä parisuhde nojaa puolisoiden väliseen luottamukseen. Hyvää luottamuksen tasoa on kuitenkin vaikea saavuttaa, jos puolisoiden välinen vuorovaikutus ei ole riittävän avointa, rehellistä ja toinen toistamme myötäelävää. Tämä on helppo sanoa, mutta miten sitä voisi lähestyä ymmärrettävästi. Sanoittaa sitä.

Parisuhde rakentuu aina sen osapuolten varaan. Molemmilla puolisoilla on suhteessaan monenlaisia tarpeita ja odotuksia. Jos molempien perustavat tunnetason tarpeet täyttyvät edes kohtuullisessa määrin, myös yhteys on rakentava ja palkitseva.

Vaikka suhde saattaisi tuntua hyvältä, se saattaisi olla vieläkin parempi. Hyvä voi olla paremman este.

Entä mitä tarpeita tunnetason perustarpeilla tarkoitetaan? Yleensä tuolloin puhutaan tarpeestani tulla hyväksytyksi ja rakastetuksi, tarvettani kuulua joukkoon kuten perheeseen sen täysivertaisena jäsenenä, itsenäisyyden tarvettani, siis tarvettani päättää minua koskettavista asioista, ja tarvettani saada kanssaihmisteni arvostusta.

Yhä kasvava rooli on nykyisin myös tarpeellani tuntea oloni turvalliseksi, on sitten kysymys perheen sisäisistä tai ulkoisista seikoista.

Parisuhteen ja muidenkin lähisuhteiden dynamiikka on monilla korona-aikana kärsinyt, koska kenenkään yksilölliset tarpeet eivät ole voineet täyttyä enää muuttuneissa oloissa samalla tavalla kuin aikaisemmin.

Muutos, joka on näyttäytynyt useimmilla vapauden piirin kaventumisena, on nostanut meissä kaikissa voimakkaita tunteita. Olemme vihaisia, ärtyneitä, katkeria, syytteleviä, loukkaannumme helposti ja vaikenemme. Ja kuitenkaan emme tahdo toimia siten. Mopo vaan tahtoo karata käsistä. Ja yhteys kärsii.

Ylöjärvellä parisuhteiden tukemiseksi on olemassa monenlaista toimintaa. Mainitsemme tässä vain meille tutuimman. Perhetalolla kokoontuu parisuhdetiimi joka kuun toinen torstai (klo 18). Sen toiminta on vertaistoimintaa. Olet tervetullut Perhetalolle tapaamisiin (lapsille oma ohjelma).

Meitä on nyt parinkymmenen hengen joukko. Jokaisessa tapaamisessa, pariporinassa, joku pareista kertoo keskustelujen pohjaksi omista kokemuksistaan, pulmistaan ja miten niistä on päästy eteenpäin hyvää yhteyteen. Aiheista ja muista toiminnasta löydät lisätietoa Facebookista.

Tule kertomaan toiveistasi Perhetalolle porinoihin jo torstaina 12.11 klo 18, nähdään,

Liisa ja Pertti Puronen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?