Rikolliset voivat huijata ikäihmistä monin tavoin: rahat viedään automaatilla, tunkeudutaan kotiin, tietoja kalastellaan puhelimitse

Poliisin mukaan ikääntynyt on usein rikoksille helppo kohde. Huijauksia tehdään niin verkossa kuin ikäihmisten kotiovilla, kaupoissa, pankkiautomaatilla ja jopa palvelutaloissa. Huijauksella saatuja rahoja ei yleensä saada takaisin, joten paras keino välttyä vahingoilta on estää nämä rikokset ennakolta suojautumalla ja varautumalla.

Poliisi muistuttaa, että keskustellessasi iäkkään henkilön kanssa tai vieraillessasi hänen kodissaan, saatat huomata sellaisia seikkoja, jotka viittaavat erilaisiin huijauksiin. (kuva: arkisto)

Ikäihmisten lähellä olevien henkilöiden osuuden ikäihmisten suojaamisessa rikoksilta ja muulta hyväksikäytöltä voi  tiivistää kolmeen sanaan: huolehdi, opasta, pidä yhteyttä, muistuttaa poliisi.

Kun keskustelet iäkkään henkilön kanssa tai vierailet hänen kodissaan, saatat huomata sellaisia seikkoja, jotka viittaavat erilaisiin huijauksiin.

– Jos jokin asia vaikuttaa oudolta tai muuten huolestuttaa, asia kannattaa ottaa esille ikäihmisen kanssa. Ole siis rohkea ja kysy, huolehdi. Jos on viitteitä läheisväkivallasta, ilmoita tarvittaessa epäilystäsi poliisille tai tee niin sanottu huoli-ilmoitus sosiaaliviranomaisille, poliisitarkastaja Tuomas Pöyhönen Poliisihallituksesta sanoo.

Huoli-ilmoitus voidaan tehdä, jos vaikuttaa siltä, että henkilö ei pysty vastaamaan omasta huolenpidostaan, terveydestään tai turvallisuudestaan.

Rikolliset löytävät uhrinsa arjen toiminnoissa

Huijari voi iskeä erimerkiksi ihan tavallisissa arjen askareissa.

Yksi tekotapa on se, että esimerkiksi kauppa-asioilla tai pankkiautomaatilla viedään uhrin huomio pois ja anastetaan esimerkiksi lompakko, käteiset rahat tai maksukortti. Tai vastaavasti tunkeudutaan ikäihmisen asuntoon tekeytymällä kotipalveluhenkilöksi, vesimittarin lukijaksi, vesivahinkotarkastajaksi, koronasiivoojaksi, poliisiksi tai muuksi luotettavaksi toimijaksi.

Huijarit tavoittelevat ikäihmisten rahoja, arvotavaraa, pankkitunnuksia tai tulevat perimään tarkastuskäynnistä maksupäättelellä maksua.

– Mikäli asunnon ovelle ilmestyy henkilö, jota et tunne etkä odota ketään saapuvaksi eikä tapaamisesta ole etukäteen sovittu, pyydä hänet poistumaan paikalta ja soita hätänumeroon 112. Jos huijari onnistuu kuitenkin pääsemään asuntoon ja varastamaan pankkitunnukset tai pankkikortin, sulje se välittömästi soittamalla oman pankin sulkupalveluun ja soita pikaisesti hätänumeroon 112. Sulkupalvelun numero kannattaakin olla tallessa ja helposti saatavilla, Pöyhönen muistuttaa.

Myös verkossa huijareiden konstit ovat moninaiset

Rahaa ja henkilöllisyyksiä ei tavoitella vain murtautumalla erilaisiin tietojärjestelmiin, vaan tietoja kalastellaan ihmisiltä erilaisin tavoin. Tekovälineenä toimivat sähköposti, puhelut, tekstiviesti, ponnahdusikkunat, lukuisat internetin tuomat mahdollisuudet ja kauppapaikat tai niiden yhdistelmät.

– Tavoitteena tavoittaa mahdollisimman paljon ihmisiä helposti ja halvoin lähes olemattomin kustannuksin. Laajoissa tietomurroissa tai huijauksissa tekojen taustalla on järjestäytynyt ja kansainvälinen rikollisuus, Pöyhönen sanoo.

Ohjeita rikoksilta suojautumiseen:

  • Poliisi, pankki tai mikään muukaan toimija ei koskaan kysy puhelimessa pankkitunnuksia.
  • Poliisi ei pyydä jättämään arvo-omaisuuttasi haettavaksi.
  • Oikealla poliisilla on virkamerkki, jonka hän esittää.
  • Älä päästä asuntoosi henkilöä, jonka tarkoitusperää et tiedä.
  • Suhtaudu terveellä epäilyksellä tuntemattomien lähestymisiin. Vetäydy tarvittaessa kauemmas.
  • Suhtaudu aina epäilevästi tuntemattomien rahapyyntöihin, vaikka tarina olisi kuinka tunteisiin vetoava. Jos lähetät rahaa, et todennäköisesti saa niitä takaisin.
  • Hoida pankkiasiat verkossa, aina pankin verkkosivujen kautta.
  • Jos olet joutunut rikoksen uhriksi, tee rikosilmoitus. Myös huijausyrityksistä tulee ilmoittaa poliisille ja akuutissa tilanteessa hätäkeskukseen. Rikoksen uhreille on saatavilla palveluja muun muassa rikosuhripäivystyksestä.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?