Pirkanmaata riepottelee kissakriisi, kun leikkaamattomista kissoista syntyy kymmenpäisiä populaatioita: ”Vastaanotettujen kissojen määrä on nyt yhtä suuri kuin koko viime vuonna”

Tällä viikolla vietetään eläintenviikkoa, jonka teemana on kissakriisi ja sen hillitseminen. Myös Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys PESU ry taistelee kissakriisiä vastaan joka päivä.

Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Riikka Ala-Hulkko kertoo, että populaatiokissojen määrä on räjähtänyt käsiin. Esimerkiksi viime keväänä yhdistys vastaanotti 90 kissaa pelkästään yhdestä paikasta.  Populaatiokissojen ongelmana oli on usein perinnöllinen sydänvika, ja kaikki populaation kissat on tutkittava sen varalta. Kaikki tutkimukset ja hoidot kustannetaan yhdistyksen saamin lahjoitusvaroin.(Kuvat: PESU ry)

Yksin Pirkanmaan alueella on useita kymmeniä hallitsemattomia kissapopulaatioita, ja PESUn hoiviin päätyykin vuosittain useita satoja kissoja, yhdistyksestä kerrotaan. Kissojen loukutus, hoito ja kotiuttaminen sekä uusien kotien etsintä tehdään täysin vapaaehtoisvoimin, ja tämä työllistää yksin PESUssa lähes 200 vapaaehtoista vuosittain.

– Syksy on kissojen aikaa. Kissat johtavat tällä hetkellä kodittomien eläinten kirkkaasti tilastoissa, niitä hoidetaan satoja, siinä missä koiria ja muita lemmikkejä vastaanotetaan yhdistykselle kymmeniä vuoden aikana. Pirkanmaalla tilanne on samanlainen kuin muualla Suomessa: tilapäiskotipaikkoja ei ole tarpeeksi siihen nähden, kuinka paljon kissoja on vailla paikkaa, Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Riikka Ala-Hulkko kertoo.

Lue myös: Hille, 23, kerää pulloja ja tölkkejä kodittomien kissojen hyväksi – Parissa päivässä ihmiset lahjoittivat hänelle pantillisia pulloja satojen eurojen edestä

Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys on hoitanut tänä vuonna jo liki 500 kissaa, joista puolet on tullut yhdistyksen hoiviin tänä vuonna.

Hänen mukaansa kulunut vuosi onkin ollut kodittomien kissojen kannalta erittäin synkkä.

– Tähän mennessä olemme hoitaneet tänä vuonna jo lähes 500 kissaa, joista noin 250 on vastaanotettu yhdistykselle tämän vuoden aikana. Kriisistä voidaan puhua, sillä vastaanotettujen määrä on jo tässä vaiheessa yhtä suuri kuin koko viime vuoden aikana vastaanotettujen kissojen määrä. Toisaalta 234 kissaa on jo löytänyt kauttamme tämän vuoden aikana, Ala-Hulkko sanoo.

Hänen mukaansa tehokkain keino taistella kissaongelmaa vastaan on huolehtia kissan leikkaamisesta sekä vaatia myös kissoille pakollinen tunnistemerkintä.

Yhdistys haluaa tarjota apua mahdollisimman matalalla kynnyksellä, ja se myöntää muun muassa kissan leikkaukseen taloudellista tukea, jos tilanne niin vaatii.

– Meihin voi ottaa aina yhteyttä, kun apua tarvitaan – aloitetaan pohtimalla ratkaisuja tilanteeseen yhdessä. Meille jokainen elämä on tärkeä ja haluamme antaa jokaiselle kissalle mahdollisuuden omaan kotiin.

Lue myös:

Tyyppi-kissa elää kuin filmitähti – saa fanipostia ja yöpyy hotelleissa

Lemmikkien omistajien huono taloustilanne ja ihmisten piittaamattomuus työllistävät Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistystä: ”Koiralle on saatettu syöttää hädässä vaikka ranskanleipää”

Eläinsuojeluneuvoja muistuttaa, ettei luonnonvaraisia eläimiä parane sörkkiä omin päin: ”Ihminen ei pysty samaan kuin luonto”

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?