Myllypurolla järjestetään kunnostustalkoot lauantaina 15.8. – Taimenten istutukset ovat onnistuneet erittäin hyvin

Myllypuroa kunnostetaan jälleen lauantaina 15.8. Mukaan kannattaa ottaa kumisaappaat ja sopivat työvaatteet.

Heikki Holsti (vas.) ja Sami Ojala sähkökalastivat Myllypurossa vuoden 2014 syyskuussa. (Arkistokuva)

Ylöjärven Myllypuroa  on kunnostettu jo vuodesta 2015 lähtien, jotta purossa olisi taimenelle hyvät olosuhteet elää.

Sitä ennen lähellä Keijärveä sijaitseva Myllypuro sähkökoekalastettiin vuonna 2014. Sen perusteella huomattiin, ettei vesistössä esiintynyt enää luontaisesti taimenta, vaikka huhut näin kertoivatkin.

Puro sen sijaan sopi hyvin taimenen lisääntymisvesistöksi, ja taimenkannan palauttamiseksi aloitettiin istutukset mätirasiamenetelmällä vuonna 2015, minkä jälkeen istutuksia on tehty vuosittain.

 

Koekalastukset ovat osoittaneet istutusten onnistuneen erittäin hyvin, ja nyt vesistössä esiintyy monen eri ikäluokan taimenia.

On todennäköistä, että ensimmäisistä istutuksista peräisin olevan taimenet saavuttivat sukukypsyyden syksyllä 2019, ja näin luontainen lisääntyminen on käynnistynyt purossa.

Kunnostustalkoissa on tehty taimenille lukuisia uusia lisääntymisalueita, minkä tähden taimenella on nykyisin hyvät lisääntymisolosuhteet purossa.

Myllypurossa käynnistettiin taimenten vaellustutkimus vuonna 2018. Sen tavoitteena on selvittää, vaeltavatko Myllypurossa syntyneet taimenet Näsijärveen syönnökselle ja palaavatko ne takaisin synnyinpuroon lisääntymään syksyllä.

Myllypuro, kunnostustalkoot, taimen

Taimenen kotiutusistutukset mätirasia menetelmällä ovat onnistuneet poikkeuksellisen hyvin. Myllypurossa asustaa jo usean ikäluokan kaloja. Taimenkannan elvyttämiseksi purossa ei tulisi harrastaa kalastusta. (arkistokuva)

Talkoot järjestetään Myllypurolla lauantaina 15.8. kello 11-18. Paikalla ei tarvitse olla koko aikaa. Talkoisiin tulee ilmoittautua etukäteen viimeistään keskiviikkona 12.8. meilitse (heikki.holsti@kvvy.fi).

Talkoolaisia pyydetään saapumaan Myllypurolle omilla tai kimppakyydeillä (Vasamajärventie 26). Kunnostuksia jatketaan samalla alueella kuin vuonna 2019.

Mukaan kannattaa ottaa kumisaappaat ja sopivat työvaatteet. Paikalla on odottamassa työkaluja, tarvikkeita sekä pientä evästystä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?