Ylöjärven Alhonlahdella ja Hirvijärvellä kartoitetaan pesimälintuja

Pirkanmaalla ollaan aloittamassa Ympäristöministeriön Helmi-ohjelmaan kuuluvaa arvokkaiden lintuvesien kunnostusta, joka vahvistaa luonnon monimuotoisuutta.

Kuva Viljakkalan Kyrösjärvessä sijaitsevalla Lippaanlahdella on poikkeuksellisen rikas linnusto. Sen vuoksi se on nimetty yhdeksi Pirkanmaan tärkeimmistä lintualueista. Arkistokuva ei liity suoranaisesti juttuun.

Helmi-ohjelmassa tartutaan suoraan Suomen luonnon köyhtymisen suurimpaan syyhyn: elinympäristöjen vähenemiseen ja laadun heikkenemiseen. Lintuvesiä kunnostetaan muun muassa kartoittamalla vesistöjen kalakantoja ja hoitakalastamalla.

Hoitokalastamalla saadaan vähennettyä lintujen ravintokilpailua kalojen kanssa.

Hoitokalastusta tehdään muun muassa Kangasalan Kirkkojärvellä.

 

Pirkanmaan ELY-keskus teettää tänä vuonna Natura 2000-verkostoon kuuluvilla lintuvesillä myös linnustoselvityksiä tulevien hoito- ja kunnostustöiden suunnittelun ja toteutuksen pohjaksi.

– Pesimälinnustoa kartoitetaan Kangasalan Tervaniemenlahdella, Valkeakosken Ritvalan Vähäjärvellä, Hämeenkyrön Sarkkilanjärvellä, Pälkäneen Kukkolanjärvellä, Ylöjärven Alhonlahdella, Tampereen Nuorajärvellä, Sastamalan Hanhijärvi-Keskinen-Tapiolanjärvellä ja Ylöjärven Hirvijärvellä, kertoo ylitarkastaja Marja-Liisa Pitkänen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?