Sinilevä on vähentynyt viileän ja tuulisen sään vuoksi – Vain muutamalla pirkanmaalaisella havaintopaikalla on tehty havaintoja

Sinilevähavainnot edelleen vähentyneet viime viikosta Pirkanmaan vesistöissä.

Valtakunnallisessa leväseurannassa on mukana 43 havaintopaikkaa eri puolilla Pirkanmaata. Yksi niistä on Keijärvellä.

Viikolla 28 sinilevää havaittiin Pirkanmaalla vain kahdella havaintopaikalla. Runsaasti levää havaittiin Kangasalan Kirkkojärvellä ja hieman levää Sastamalan Houhajärvellä. Lisäksi Järviwikiin on kirjattu yksi yleisöhavainto Valkeakosken Vanajaveden Kuhanselältä.

– Järviwikin Leväbarometrin mukaan sinilevää on tavanomaista vähemmän. Viilentynyt sää ja navakat tuulet vähentävät sinilevien esiintymistä sekä vaikeuttavat esiintymien havaitsemista, kun levälauttoja ei pääse syntymään, kertoo vesienhoidon asiantuntija Salla Taskinen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Valtakunnallisessa leväseurannassa on mukana 43 havaintopaikkaa eri puolilla Pirkanmaata. Virallisten havaintopaikkojen lisäksi kansalaiset voivat ilmoittaa sinilevähavainnoista Järviwikiin Havaintolähetillä. Menneiden kesien sinilevätilannetta voi selata Järviwikin Leväarkistossa.

Pohjaveden korkeudet laskussa

Pohjaveden korkeudet ovat ajankohdalle tyypilliseen tapaan laskussa. Helteisestä viileäksi ja sateiseksi muuttunut sää hidastaa pohjaveden pintojen alenemista. Yleisesti pohjaveden korkeus Pirkanmaalla noudattelee pitkän ajan keskiarvoa. Pohjaveden korkeudessa on kuitenkin vaihtelua alueiden välillä, ja joillakin Pirkanmaan pohjavesialueilla pohjavesi on pitkän ajan keskiarvoa korkeammalla.

Lämpimien säiden ja kasvukauden vuoksi haihdunta on kesällä suurempaa kuin muina vuodenaikoina, eivätkä pohjavesivarastot juurikaan täyty kasvukauden aikana. Lisäksi alkukesän sademäärät ovat muuta vuotta pienempiä. Sademäärät lisääntyvät kesän loppua ja syksyä kohden, ja syksyllä pohjaveden korkeus alkaa yleensä nousta. Pohjavesivarastot täyttyvät syksyllä ja talvella roudattomaan aikaan, sekä keväisin lumien sulamisvesien myötä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?