Viikonloppuna alkavat Haverin opastetut kierrokset johdattavat kävijät ainutlaatuiseen kaivosmiljööseen

Teollisuushistoriallisesti merkittävään Haverin kaivosalueeseen pääsee tutustumaan kesällä oppaan johdolla. Opastettuja kierroksia järjestetään heinäkuussa 2020 lauantaisin ja sunnuntaisin. Ensimmäiset kierrokset ovat ensi launtaina ja sunnuntaina klo 11 ja 13.
Haveri, Haveri ry, Haverin kultakaivosmuseo, kaivos

Kierros pysähtyy myös kultakaivoksen kallioreunaisen avokuilun äärelle. (arkistokuva)

Velotukseton kierros johdattaa kävijät kaivoksen ja kaivoskylän historiaan. Kierros kestää noin tunnin ja sopii kaikenikäisille. Kierroksen aikana kuljetaan noin 1 km matka sorateitä pitkin ja vieraillaan museorakennuksissa (lähtö Haverin parkkipaikalta Haverintien ja Rantapolun risteyksestä).

Opastetulla kierroksella tutustutaan Haverin ainutlaatuiseen kaivosmiljööseen. Kaivos aloitti toimintansa rautakaivoksena ja ensimmäiset asiakirjamaininnat Haverin kaivoksesta löytyvät 1700-luvulta.

Viimeksi kaivostoimintaa harjoitti Oy Vuoksenniska Ab vuosina 1935–1960, jolloin päätuotteena oli kulta ja tämän lisäksi kupari sekä hopea. Kaivostoimintaan liittyneistä rakennuksista on säilynyt merkittävä osa ja kaivoskylän alkuperäinen muoto on edelleen selkeästi nähtävissä.

Alueella sijaitsevassa kaivosmuseossa tutustutaan entisajan kaivoksen toimintaan ja esillä on monipuolinen kokoelma kivinäytteitä ja muuta esineistöä. Kierros pysähtyy myös kultakaivoksen kallioreunaisen avokuilun äärelle.

Lue myös: Haverin kultakaivos on kansallinen teollisuushistoriallinen aarre – kannattaa tutustua

Haverin kaivosmuseon opastukset (lähtö Haverin parkkipaikalta (Haverintien ja Rantapolun risteyksestä)

  • 4.7.2020 klo 11 ja 13
  • 5.7.2020 klo 11 ja 13
  • 11.7.2020 klo 11 ja 13
  • 12.7.2020 klo 11 ja 13
  • 25.7.2020 klo 11 ja 13
  • 26.7.2020 klo 11 ja 13
  • 1.8.2020 klo 11

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?