Sinilevää ei ole vielä havaittu Pirkanmaalla – Voit kirjata omat havaintosi Järviwikiin

Valtakunnallinen sinileväseuranta käynnistyi tällä viikolla. Pirkanmaalla levätilannetta seurataan viikoittain 43 havaintopaikalla syyskuun alkuun asti. Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) tiedottaa Pirkanmaan levätilanteesta aina torstaisin.

Pieniä lapsia ja lemmikkieläimiä ei pidä päästää rantaan silloin, kun vedessä näkyy sinilevää, jotta he eivät niele leväpitoista vettä. (Arkistokuva)

Leväseurannan ensimmäisellä viikolla ei havaittu sinileviä. Yleensä sinilevät alkavat lisääntyä juhannuksen jälkeen vesien lämmetessä.

Sisävesissä tavattavat sinilevälajit voivat tuottaa myrkkyjä, ja sinileväesiintymiin on aina suhtauduttava mahdollisesti myrkyllisinä.

Jos veden seassa näkyy pieniä määriä sinilevähippuja, siinä voi vielä uida. Pieniä lapsia ja lemmikkieläimiä ei kuitenkaan pidä päästää rantaan silloin, kun vedessä näkyy sinilevää, jotta he eivät niele leväpitoista vettä.

Sinilevää sisältävää vettä ei myöskään pidä käyttää löylyvetenä saunassa, koska myrkyt voivat vaikuttaa voimakkaasti hengitysteihin joutuessaan. Sinilevämyrkyt eivät häviä vedestä keittämällä. Selvästi vihreäksi värjäytyneessä vedessä ei ole syytä uida.

Levähavainnoista voi ilmoittaa Järviwikiin

Ajantasaiset levätilannetiedot ovat nähtävillä Järviwiki-sivustolla, jonne voi lisätä myös yleisöhavaintoja. Havainnot voi tallentaa Järviwikiin myös suoraan havaintopaikalta älypuhelimen avulla.

Järviwikille on kehitetty Havaintolähetti-niminen verkkosovellus, joka on optimoitu kosketusnäytölle. Havaintolähettiä voi käyttää Järviwikin tunnuksilla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?