Esitys: Seitsemisen ja Helvetinjärven kansallispuistot yhteen?

Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piiri on jättänyt ympäristöministeriölle esityksen Seitsemisen ja Helvetinjärven kansallispuistojen laajentamisesta.

Seitseminen ja sen upea luonto on yksi Ylöjärven houkuttelevimmista matkailukohteista. (Arkistokuva)

Laajennusten myötä kansallispuistojen välille muodostuisi luonnonsuojelun ja virkistyskäytön kannalta merkittävä ekologinen yhteys.

Yhteensä 115 neliökilometrin laajennus parantaisi metsien ja soiden suojelutilannetta Etelä-Suomessa, turvaisi luonnon monimuotoisuutta ja torjuisi ilmastonmuutosta hiilinieluja ja -varastoja kasvattamalla.

 

Kansallispuistojen väliin jäävä alue on maakuntakaavassa ekosysteemipalveluille merkittävää MK-aluetta. Laajennusesitys koskee kansallispuistojen välissä olevia valtion omistamia maita, joiden liittäminen kansallispuistoon toteuttaisi maakuntakaavan tavoitteita käytännössä.

Laajennusesitys sisältää useampia Natura-alueita ja suojelualueita, Riuttaskorven virkistysmetsäalueen ja Haukkamaan ympäristöarvometsäalueen.

Lisäksi alueella on lukuisia arvokkaita luontokohteita, ojittamattomia soita, luonnontilaisia pienvesiä ja vanhoja metsiä, jotka ovat olleet mukana jo aiemmin ympäristöjärjestöjen suojeluesityksissä.

Haukkamaan ympäristöarvometsän alue edustaa merkittävää ja laajaa, osittain lähes asumatonta metsämannerta Etelä-Suomessa.

 

Liitettävillä alueilla on luonnonsuojelulain 11.2 pykälän kansallispuiston yleiskriteerin mukaisesti merkitystä myös luonnonnähtävyytenä sekä luonnontuntemuksen lisäämisen ja yleisen luontoharrastuksen kannalta. Alueiden lisääminen kansallispuistoihin parantaisi palvelukokonaisuutta ja keventäisi kansallispuistojen käyttöpainetta suosituimmilla reiteillä.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?