Vinkit vappuretkelle Seitsemisen ja Helvetinjärven kansallispuistoihin – muista kokkauspaikat, kävelysuunnat ja telttailualueet

Tulevasta vappuviikonlopusta ennakoidaan ruuhkaista Pirkanmaan kansallispuistoissa. Metsähallitus toivoo viisautta vapun viettoon: kokoontumisrajoitukset ovat edelleen voimassa, ja turvavälit ja korostettu käsihygienia pitää muistaa luonnossakin. Mukaan kannattaa ottaa eväät, joita ei tarvitse lämmittää nuotiopaikoilla.

Kuvassa näkyy Seitsemisen multiharjunaarnimetsa. (kuva: Tiina Hakkarainen)

Myös ruohikkopalovaroitus tullee voimaan jälleen torstaina eli vappuaattona, mikä aiheuttaa rajoituksia retkeilijöille.

Ruohikkopalovaroituksen aikana tulenteko on kielletty kaikkialla paitsi hormillisissa keittokatoksissa. Helvetinjärvellä tulen voi tehdä vain Haukanhiedan tai Luomanlahden keittokatoksissa.

Seitsemisen kansallispuistossa tulen voi tehdä ainoastaan luontokeskuksen tai Kirkaslammen keittokatokseen. Muussa tapauksessa ruuan voi kokata retkikeittimellä tai ottaa mukaan eväät.

Käytössä olevat keittokatokset tulevat vappuna varmasti ruuhkautumaan.

– Ruokatermarissa retkelle voi ottaa mukaan sekä kuumaa että kylmää evästä. Kun kylmennät termarin korkki auki pakastimessa, säilyy kylmä eväs, kuten vaikka oma suosikkijäätelö, retkikohteelle saakka kylmänä, vinkkaa asiakasneuvoja Johanna Väkeväinen Metsähallituksesta.

Ravintolat ovat auki

Helvetinjärvellä nälkäisiä retkeilijöitä palvelee Kankimäen pysäköintialueella Ravintola Helvetin portin take away -koju, jossa myydään villisikaburgereita ja ribsejä.

Ruokaa voi ostaa mukaan perjantaina ja lauantaina kello 12-18 ja sunnuntaina kello 12-16.

Seitsemisen luontokeskuksen kahvila-ravintola Kettiksestä voi ostaa mukaansa lämmintä lounasta tai herkkuja, kuten munkkeja ja simaa. Kahvila on avoinna torstaista sunnuntaihin kello 10-16.

Muista ohjeelliset suunnat

– Korona-aikaan kannattaa noudattaa reittien ohjeellisia kulkusuuntia, jos ne on määritelty. Näin vastaantuloliikennettä on paikoin kapeilla polulla mahdollisimman vähän.

– Osassa kansallispuistoja on alueita, joilla liikkuminen on kielletty koko kevään ja alkukesän ajan. Näin turvataan pesimisrauha ensin petolinnuille ja myöhemmin muillekin siivekkäille. Pysy merkityillä reiteillä tai tarkista rajoitusalueet retkikohteesi sivuilta osoitteesta luontoon.fi. Ja pidäthän myös koirasi kytkettynä, jotteivat ne pääse häiritsemään lintujen pesintää, Johanna Väkeväinen muistuttaa.

Telttailualueita:

Seitsemisessä voi yöpyä viidellä telttailualueella: Koverolammella, Haukilammella, Jokiristillä, Kirkas-Soljasella ja Liesijärvellä.

Myös riippumatossa yöpyjän tulee hakeutua näille leiriytymispaikoille.

Helvetinjärven kansallispuistossa on kuusi maksutonta telttailualuetta: Heinälahdessa, Haukanhiedalla, Iso Ruokejärvellä, Luomajärvellä, Ruokejärvillä ja Valkoisella.

Kelirikon vuoksi sivuteille ei pääse ajamaan. Seitsemisessä käytettävissä on kuitenkin kolme tilavaa parkkialuetta Seitsemisentie varrella: luontokeskuksella, Koverolla ja Kirkkaanlamminkankaalla (Seitsemisentie 110, Ylöjärvi). Helvetinjärvelle kannattaa suunnata Kankimäen pysäköintialueelta (Helvetinkoluntie 775, Ruovesi).

Kansallispuistoissa noudatetaan roskattoman retkeilyn periaatetta. Seitsemisessä retkeilijät voivat tuoda roskat luontokeskuksen keittokatoksen vieressä sijaitsevaan jätepisteeseen.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?