Pimeesalmen telakka uudistuu juuriaan kunnioittaen – veneet suoraan järvestä uuteen halliin

Näsijärven veneilijöitä ja muita lomalaisia palveleva Pimeesalmen telakka täyttää ensi vuonna pyöreät sata vuotta. Seuraava vuosisata käynnistyy aivan toisenlaisissa merkeissä kuin veneitä veistellen.

Pimeesalmen telakan isäntä Matti Kairimo rakennuttaa uutta veneiden talvisäilytyshallia.

Tulevana kesänä veneilijöiden ja Ylöjärvellä matkailevien kannattaa piipahtaa Pimeesalmen telakalla jo ihan silkkaa uteliaisuuttaan, sillä ranta on kokemassa melkoisen kasvojenkohotuksen.

Telakalle on valmistumassa uusi kahden tuhannen neliön lämmin talvisäilytyshalli veneitä varten. Samalla saadaan tilaa venetrailereille ja traktoreille, jotka siivotaan kattojen alle piiloon, jotta rannan ilmettä voidaan uudistaa puistomaisemmaksi. Veneilijöille on jo valmistunut rantaan kota, jossa voi grillailla omia eväitä.

– Rantaa uudistetaan viihtyisämmäksi unohtamatta telakan historiaa. Tämä on aina ollut tuotannollinen tila, ja se tekemisen henki halutaan edelleen säilyttää. Rannasta vielä löytyvät telakka-ajan muistot kuten vanhat kenttäsahat museoidaan uuteen halliin, Pimeesalmen telakan isäntä Matti Kairimo kertoo.

Ruokaa saa vaikka puistoon

Koronakriisi on laittanut matkailu- ja ravintola-alan toimijoiden kesän suunnitelmat uusiksi. Samaan aikaan Pimeesalmen telakalla on meneillään liki miljoonan euron investointiohjelma. Heikkohermoisempi yrittäjä löisi liinat kiinni, mutta 20 vuotta Näsijärven veneilijöitä palvellut Matti Kairimo katsoo jo kriisin tuolle puolen.

– Kun puhutaan liki miljoonan euron investoinneista, sellaisia ei tehdä yhtä kesäkautta varten. Investointiohjelmamme tarkoitus on laittaa ranta tip top -kuntoon tulevaa sukupolvenvaihdosta varten, Kairimo taustoittaa.

Pimeesalmen telakan ravintola aukeaa totuttuun tapaan vapun tienoolla. Poikkeuksellisessa tilanteessa annokset myytäneen take away -tyylillä eli niitä ei jäädä syömään ravintolaan vaan otetaan mukaan.

Kauas noutoateriaansa ei tarvitse kuljettaa, sillä Kairimo lupaa telakan puistoalueelle ja isoille laitureille harvakseltaan sijoitettavia pöytäryhmiä, joissa voi istahtaa turvallisesti syömään, ellei halua viedä ruokaa veneeseen tai mökille.

– Tilaahan täällä riittää, Kairimo toteaa.

Satavuotiasta telakkaa uudistetaan laivanrakennusmenneisyyttä kunnioittaen.

Veneily on koko perheen puuhaa

Missään tapauksessa ruoka-annoksia ei jätetä tarjoamatta, sillä ruokamyynti on viime vuosina noussut Pimeesalmellakin aina vain isompaan rooliin. Ravintolan osuus telakan liikevaihdosta on jo 60 prosenttia.

300-paikkainen ravintola on kauniina kesäpäivänä ollut viimeistä paikkaa myöten täynnä, ja päivässä on saattanut mennä 500 annosta ruokaa.

Suurimmat asiakasryhmät ovat Näsijärven veneilijät ja ympäristön noin 300 kesäasunnon mökkiläiset.

– Taustalla on tietysti hyvä ruokalista mutta myös veneilykulttuurin muutos. Ennen virvokkeet olivat tärkeämmällä sijalla, mutta nykyään tullaan koko perheen voimin syömään ennen kuin mennään mökille ja taas mökiltä tultaessa. Näin perheen kokki pääsee pikkuisen helpommalla, Matti Kairimo kuvaa viiden vuoden sisällä tapahtunutta muutosta.

Vaikka ruokaa tarjoillaan tilanteesta riippumatta, tapahtumat ovat alkavan kesän osalta Pimeesalmellakin jäissä. Se on kuitenkin jo päätetty, että ravintola palvelee syksyllä syyskuun puoliväliin asti.

Hyvästit maantiekuljetuksille

Veneilijöitä Pimeesalmella palvellaan entistä laajemmin. Uuteen venehalliin mahtuu kolmisenkymmentä venettä, jotka nostetaan suoraan järvestä huoltohalliin, pesulle ja lämpimään talvisäilöön. Hankalat ja kalliit maantiekuljetukset voi unohtaa.

Veneiden nostamista ja laskemista helpottamaan telakalle tehdään myös uudet veneluiskat ja hankitaan kaksi uutta traileria.

Venepaikkoja tulee 10-20 lisää nykyisten parinsadan paikan jatkeeksi. Sataman vuokrapaikat ovat olleet suosittuja ja vaihtuvuus pientä, joten lisäpaikat tulevat tarpeeseen.

Venepaikkojen ja mökkien vuokraukseen on tulossa uusi sähköinen varaus- ja laskutusjärjestelmä.

Löylynhimoisia veneilijöitä varten Pimeesalmella on useampia erilaisia saunoja.

Sähköinen tulevaisuus

Tulevaisuudessa veneillään myös sähkön voimin. Kuka tahansa voi jo kokeilla sähköveneilyn autuutta vuokraveneellä, sillä Pimeesalmen telakalta voi vuokrata Näsijärven ensimmäistä sähköretkivenettä. Sähköveneiden latauspisteet saattavat ilmestyä Pimeesalmelle piankin.

– Sähköretkivene on hiljainen ja ympäristöystävällinen. Yhdellä latauksella voi veneillä 4-5 tuntia, ja koko ajan aurinkopaneeli lataa akkuja lisää. Sähkö on tulevaisuuden trendi veneilyssäkin, Matti Kairimo vakuuttaa.

Akkukäyttöinen vene sopii nimenomaan rentoon retkeilyyn eikä niinkään paikasta toiseen siirtymiseen. Sen maksiminopeus on nimittäin neljä, viisi solmua eli kymmenisen kilometriä tunnissa.

 

Pimeesalmi lukuina
• 100-vuotias telakka
• 200 venepaikkaa
• 300-paikkainen ravintola, jossa tehdään parhaimmillaan 500 annosta päivässä. Yksi annos valmistuu tällöin keskimäärin 1 minuutin ja 20 sekunnin ajassa.
• Vuokramökeissä on yhteensä 20 makuupaikkaa. Isoin vuokramökki on 200 neliötä, pienin 30.
• Juhannusta Pimeesalmessa juhlii yleensä 500—1000 ihmistä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?