Ystävyyttä yli rajojen: Celesta-kuoron mieleenpainuva esiintymismatka Manchesteriin

Hoi laari laari laa! raikui kaduilla ja kauppakeskuksissa, kun Ylöjärven seurakunnan Celesta-kuoro matkusti esiintymismatkalla Manchesterissa 6.-9. maaliskuuta.

Kuoro äänessä Manchester Cathedralissa. (Kuva: Paulus Karttunen)

Tampereen ystävyyshiippakunnasta Manchesterista tuli reilu vuosi sitten vierailukutsu Ylöjärven seurakunnan Celesta-kuorolle ja maaliskuun alussa matkajärjestelyt saatiin siihen pisteeseen, että 60 hengen ryhmä nuoria laulajia sekä huoltajia, johtajanaan kanttori Saara Syrjäniemi, lähti esiintymismatkalle Englantiin. Vastaanotto oli Manchesterin hiippakunnan joka kolkassa erittäin lämmin, sydämellinen ja välitön. Myös järjestelyt hiippakunnan puolesta oli todella mallikkaasti hoidettu. Olo oli oikein tervetullut.

Virallisina esiintymispaikkoina olivat 1800-luvun anglikaaninen All Saint’s Church Buryssa sekä keskellä kaupunkia sijaitseva komea Manchester Cathedral. Kirkkokansa sai kuulla suomalaisia hengellisiä lauluja sekä kansainvälisempää kuoro-ohjelmistoa. Mukana oli myös muutama englanninkielinen laulu. Laulujen suomalaiset sanat saattoivat kuulostaa vierailta, mutta sävelmät sen sijaan ovat usein tuttuja yli kansallisuusrajojen. Niiden avulla voitiin välittää lohtua ja iloa läsnäolijoiden mieliin.

Jännitystä ennen esiintymistä. (Kuva: Jukka Inkeroinen)

Kuulijoina kirkoissa oli pääasiassa virkeitä vanhuksia, joille kuoron lasten ja nuorten eläväisyys oli selvästi hymyilyttävää seurattavaa. Vastaanotto oli herttainen ja kuorolaisilla olikin hyvä tilaisuus harjoittaa kielitaitoaan paikallisten kanssa. Seurakuntien välistä ystävyyden syventämistä yli ikärajojen.

Kolmantena virallisena esiintymispaikkana oli St Mary’s Prestwich -koulu. Koulun oma kuoro esitti kaksi laulua ja esiintyi myös yhdessä Celestan kanssa laulamalla mukana joitakin suomalaisia kertosäkeitä. Kuorot tulivat mutkattomasti juttuun keskenään ja hyvästelyt ottivatkin sitten aikansa, kun ylävitosia heitettiin jokaisen kanssa. Suomalaisten seurue lähti koululta kohti juna-asemaa iloisen huudon saattelemana.

Laulamista kuultiin myös epävirallisissa yhteyksissä. Kaduilla, kauppakeskuksissa, ravintoloissa ja ratikassa. Sea Lifen henkilökunta halusi laulunäytteen kuorolta, ennen kuin päästivät kuorolaiset ihailemaan meren ihmeitä. Paluulento sijoittui myöhäiseen iltaan ja kuorolaiset olivat jo hyvin unisia, mutta koneen henkilökunta halusi tarjota matkustajille erityisen ohjelmanumeron ilmojen yllä. Niinpä kuorolaiset virkistyivät sen verran, että On suuri sun rantas autius ja Finlandia soivat iltalauluiksi koko herkistyneelle ja hymyilevälle matkustamolle. Musisoiminen oli selvästi laulajille ilo ja muistoja näistä esiintymisistä jäi vieraalle maalle lukuisten kuvien ja videoiden muodossa.

Matkan alkaessa koronaepidemia oli vasta heräilemässä kaukana idässä, pandemiasta ei vielä ollut aavistustakaan. Uutisia tuli kuitenkin kiihtyvään tahtiin ja ihmisillä saattoi olla jo tilausta ajatella muutakin kuin terveysuhkia. Tähän lasten ja nuorten laulaminen toi aivan oivallisen lääkkeen. Matkalaiset ovat pysyneet terveinä myös matkan jälkeen, joten mukaan saatiin vain mieluisia tuliaisia. Uusia kokemuksia, uusia ystävyyssuhteita sekä toivottavasti jatkossa myös vastavierailuja Ylöjärvelle.

JUKKA INKEROINEN

Laulua metroasemalla. (Kuva: Jukka Inkeroinen)

All Saints Bury. (Kuva: Jukka Inkeroinen)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?