Ylöjärveläinen ympäristökalustevalmistaja Lehtovuori kehitti käsidesiannostelijan, joka on pinnoitettu bakteereja ja viruksia torjuvalla maalilla

Käsidesiannostelijan jalusta Saniq on pinnoitettu antimikrobisella maalilla, joka tuhoaa bakteereja ja viruksia. (Kuva: Lehtovuori)

Koronavirus synnytti Lehtovuori Oy:ssä taistelutahdon ja uuden tuotteen.

Cleantech-tuotteisiin keskittyvän Lehtovuoren Ylöjärven tehdas valmistaa ulkokalusteita tällä hetkellä samalla tahdilla kuin ennen koronaviruspandemiaa. Hygieniasta pidetään tietenkin erityistä huolta.

Uusi teollinen tuotekin on ehditty kehittää viruksen Suomeen rantautumisen jälkeen. Se on muotoilija Henri Sydänheimon luoma, teräksestä valmistettu käsidesiannostelijan jalusta Saniq.

Jalusta on pinnoitettu antimikrobisella maalilla, joka tuhoaa bakteereja ja viruksia. Mukana on käsidesiteline sekä kumppanilta tulevat litran pumppupullo ja 25 litran täydennyskanisteri käsidesiä.

– Perussyy tuotteen luontiin oli halu helpottaa hygieniasta ja terveydestä huolehtimista myös omalla tehtaallamme. Tuote osoittautui käteväksi, ja se näkyy jo lähiaikoina joissakin kaupoissa ja ravintoloissa, sanoo toimitusjohtaja Eero Ojanen.

Toisin kuin moni valmistaja. Lehtovuori ei kärsi juurikaan komponenttipulasta.

– Suurimmassa osassa tuotteita ei ole toimitusongelmia, sillä käytämme suomalaisia kumppaneita. Totta kai aika on vaikea, mutta kyllä tästä yhteistyöllä ja uusilla innovaatioilla selvitään.

Yritys osti hiilinielun

Tänä vuonna 75 vuotta täyttävä Lehtovuori  on ostanut juhlan kunniaksi 75 hiilidioksiditonnin hiilininielun Lempäälästä. Kyse on Helsingintien kupeessa olevasta joutomaasta, johon istutetaan toukokuusta alkaen koivuja ja mäntyjä.

Lempäälän kaupungin kanssa tehdyllä sopimuksella taataan, että puut saavat kasvaa 100 vuotta, jonka aikana vain harvennus on sallittua. Alueen täysi hallinta palautuu Lempäälälle 100 vuoden sopimusajan umpeuduttua.

Laskelmat hiilinielusta on tehnyt Luonnonvarakeskus (Luke). Ne perustuvat istutusalueen puiden kapasiteettiin sitoa hiilidioksidia 100 vuoden aikana. Prosessin operaattorina toimii mikkeliläinen startup-yritys Puuni Oy.

Lue myös:

Helsingin kaupungin suurtilaus Lehtovuorelta tuo lisää työpaikkoja Ylöjärvelle

Lehtovuori sai Pirkanmaan vuoden 2019 ympäristöpalkinnon

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?