Poliisi alkaa valvoa kokoontumisrajoituksia: ”Jokaisen on nyt syytä ymmärtää vastuu omasta käyttäytymisestään ja vastuu myös muista ihmisistä”

Poliisi toivoo, että ihmiset ymmärtäisivät itse olla kokoontumatta. (Arkistokuva)

Poliisi kieltää maan hallituksen linjauksen mukaisesti kaikki käsittelyssä olevat sekä käsitteleväksi tulevat yleisötilaisuudet, jos niissä on yli 10 osallistujaa ja ne pidetään yleisellä paikalla.. Poliisi estää, keskeyttää ja päättää tilaisuudet, joissa järjestäjä ei noudata velvollisuuksiaan peruuttaa yleisötilaisuuksia.

Sen sijaan poliisi ei voi kieltää ennakolta yleistä kokousta. Tässäkin velvollisuus on poikkeusoloissa järjestäjällä ja puheenjohtajalla. Poliisi antaa näille ohjeita ja määräyksiä, sekä keskeyttää ja päättää kokouksen, jos se sitä edellyttää.

Yleisiä kokouksia ovat mielenosoitukset ja muut kokoontumisvapauden käyttämiseksi järjestetyt kaikille avoinna olevat tilaisuudet. Yleisötilaisuus taas on yleisölle avoin huvitilaisuus, kilpailu, näytös tai muu näihin rinnastettava tilaisuus. Laissa tarkoitettuja kokouksia ja tilauksia eivät ole esimerkiksi pihapelit tai ravintolassa ja elokuvateatterissa käynti.

Poliisi valvoo kokoontumisrajoitusten noudattamista muiden tehtäviensä ohessa ja voimavarojensa puitteissa, mutta vastuullisen käyttäytymisen tulee lähteä jokaisesta itsestään.

‒ Jokaisen on nyt syytä ymmärtää vastuu omasta käyttäytymisestään ja vastuu myös muista ihmisistä. Koronaviruksen pysäyttämiseksi tehtävät toimet koskettavat jokaista. Meillä kaikilla on mahdollisuus ja samalla painava velvollisuus vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti tilanne pääsee normalisoitumaan, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoo.

Ydintoiminta ei muutu

Poliisin toiminta keskittyy jatkossakin yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamiseen ja turvallisuuden takaamiseen.

Poliisi hoitaa poikkeusoloissa sille kuuluvat tehtävät, mutta painottaa kiireellisten hälytystehtävien hoitamista. Sen lisäksi poliisi hoitaa rikostorjunnan ja lupahallinnon tehtävät, poliisiylijohtaja Kolehmainen sanoo.

Valmiuslaki, käyttöönottoasetukset ja soveltamisasetukset eivät merkitse muutoksia poliisitoiminnan kovaan ytimeen. Poliisissa on varauduttu tilanteeseen monin eri tavoin.

‒ Jos virka-avut sitovat merkittävästi poliisin resursseja perustehtävien hoidosta ja samaan aikaan poliisin henkilöstöä on sairauslomalla yhtäaikaisesti, joudutaan poliisitoimintaan priorisoimaan voimakkaasti. Tämä tarkoittaa sitä, että rikostutkinnasta siirretään väkeä kentälle ja käytössä olevat reservit eli Poliisiammattikorkeakoulun opiskelijat ja mahdollisuuksien mukaan eläköityneet poliisit otetaan käyttöön, Kolehmainen sanoo.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen toivoo, että Suomessa tehtäisiin nyt kaikki myös sen eteen, ettei asiakaskontakteissa työskentelevä henkilöstö sairastu.

‒ Huolehditaan yhdessä siitä, että arjen turvaajat pysyvät töissä. Tämä edellyttää muun muassa sitä, että poliisiasemille mennään vain, jos se on välttämätöntä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?