Kyselytutkimus: Sanomalehdet toimivat selkeimmin journalististen periaatteiden mukaisesti

Tuoreen Suomalaisten mediataidot -tutkimuksen mukaan journalismi on suomalaisten mielestä tärkeä osa demokratiaa, ja sanomalehdet toimivat suomalaisten mielestä selkeimmin journalististen periaatteiden mukaisesti

Suomalaisista 77 prosenttia pitää journalismia erittäin tärkeänä osana demokraattista yhteiskuntaa ja lähes kaikki muutkin ainakin jossain määrin tärkeänä.

Journalismiin liittyvät vahvasti myös yhteiskunnallisten epäkohtien esiin nostaminen, tekstin julkaisijan erottuminen sekä mainonnan ja toimituksellisen sisällön selvä ero toisistaan. Journalismiin liittyvät suomalaisten mielestä myös faktapohjaisuus, mielipiteen ja faktan selkeä toisistaan erottuminen, tekijöiden ammattilaisuus, riippumattomuus, objektiivisuus sekä valitun näkökulman perusteleminen ja tasapuolisuus.

Sanomalehdet nousivat kärkeen, kun suomalaisia pyydettiin arvioimaan edellä mainittujen periaatteiden mukaisesti toimivia medioita.

Asteikolla 1–10 painetut ja digitaaliset sanomalehdet saivat arvosanan 8. Seuraaviksi sijoittuivat radio, televisio, aikakauslehdet ja kaupunkilehdet, joiden arvosanat liikkuivat välillä 7,2–7,5. Sosiaalisen median, blogien ja vlogien toiminnassa journalismin periaatteet eivät vastaajien mielestä toteudu ja arvosanat jäivät tasolle 4–4,1.

Kun suomalaisia pyydettiin pisteyttämään eri medioita luotettavuuden ja kiinnostavuuden mukaan, selvään kärkeen nousivat painetut ja digitaaliset sanomalehdet.

Toiseksi tuli televisio ja seuraavat sijat menivät radiolle, aikakauslehdille ja kaupunkilehdille. Hännänhuipuksi luotettavuudessa ja kiinnostavuudessa jäivät blogit, vlogit, verkossa olevat uutisportaalit ja sosiaalinen media. Sanomalehdet erottuvat luotettavuudessa kirkkaasti kaikissa ikäryhmissä. Sanomalehdet ovat myös kiinnostavin media kaikissa muissa ikäryhmissä paitsi 12–17-vuotiaissa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?