Hieno ravilauantai – Teivossa muistellaan huippuhevosia ja ravataan kilpaa

Teivon huikea ravilauantai alkaa jo kello 13.30, kun ravikeskuksessa muistellaan Teivon suurhevosten Bret Bokon ja Graceful Swampin upeita uria.

Graceful Swampia muistetaan lauantaina Teivossa. (Arkistokuva: Hippos / Hanna Laakso)

Pääkatsomolle saapuu Bret Boko valmentajansa Markku Niemisen ja hoitajansa Suvi Himangan kanssa sekä Graceful Swampin omistaja ja valmentaja Erkki-Pekka Mäkinen.

Suomen raviurheilu sai järkyttävän suruviestin lokakuussa, jolloin Graceful Swampin kerrottiin menehtyneen leikkauspöydälle. Graceful Swamp eli ”Sämpylä” oli nelivuotiaana nousemassa kirkkaaksi tähdeksi ja sen omistaja-valmentaja Erkki-Pekka Mäkinen osasi aina ottaa yleisönsä.

Erityistä Sämpylän tarinassa on koko ajan ollut Mäkisen perheen tapa jakaa hevosen arkea, menestystä ja suruja, koko kansan kanssa. Tästä osoituksena Mäkisen perhe toi hevosen tapaamaan fanejaan Teivoon Derby-voiton jälkeen ja fanit myös saivat vierailla Sämpylän kotitallilla. Graceful Swamp ehti ansaita taustavoimilleen palkintorahaa 407 000 euroa. Se starttasi 36 kertaa ja voitti 29 lähtöä. Erkki-Pekka Mäkinen tulee Teivon katsomolle lauantaina katsomaan koosteen Sämpylän uran huippuhetkistä ja kertoo kuulumisia.

Bret Boko lopetti kilpauransa viime joulukuussa 11-vuotiaana ja siirtyi eläkkeelle. Urallaan yli 50 kertaa voittaneen Bret Bokon kanssa taustajoukot ovat kokeneet unohtumattomia hetkiä. Näitä ovat muun muassa vuoden 2015 Finlandia-ajon voitto sekä hopeadivisioonafinaalin voitto Solvallassa Elitloppet-päivänä. Kaikkiaan kunnioitusta herättävä ura sisälsi 194 starttia, joista ”Pappa” voitti peräti 54 ja sijoittui kolmen joukkoon 116 kertaa. Voittosumma ehti kasvaa 542 830 euroon.

”Pappan” hoitaja Suvi on aina kertonut, miten ruuna on elämänhaluinen ja vekkuli. Taiteilijasielulle on sallittu omia vapauksia. Yleisö on tervetullut tapaamaan Bret Bokoa katsomolle kello 13.30 ja Markku Nieminen on mukana katsomoravintolassa kommentoimassa Papan uran huippuhetkiä.

Lauantain ravien toisen lähdön jälkeen palkitaan Teivon ravivuoden 2019 menestyjät. Ravigaala puolestaan alkaa Tampere-talossa kello 20.30. Gaalassa koetaan ainutlaatuinen katsaus vuoden 2019 merkittävimpiin ravihetkiin koskettavien haastatteluiden sekä videoklippien välityksellä sekä palkitaan kategorioittain vuoden parhaat raviurheilijat. Tunnelmasta pitävät huolta päätähtien lisäksi gaalan juontajat Lauri Hyvönen ja Antti Pylkkänen.

Teivossa ravataan lauantaina Kavioliigaa. Se on uusi syksystä kevääseen jatkuva sarja avoimen tason kylmä- ja lämminverisille hevosille. Kausi 2019–2020 huipentuu Teivossa 23. toukokuuta 2020. Sarjan aikana molemmille roduille järjestetään 18 osakilpailua ja kolme Kavioliiga Grand Prix’ta. Jokaista Kavioliiga Grand Prix’ta edeltää kuusi osakilpailua, joista hevoset keräävät pisteitä sijoituksensa mukaan. Pistelaskutapa on tuttu Formula 1 -kilpailusarjasta. Yhdeksän osakilpailuista eniten pisteitä kerännyttä hevosta sekä yksi yleisöäänestyksen voittanut hevonen saavat oikeuden osallistua Grand Prix’hin. Kavioliigan mestareiksi kruunataan se lämminverinen ja kylmäverinen hevonen, joka on kerännyt koko kauden aikana eniten pisteitä.

Ensi lauantaina Teivon raveihin on ilmainen sisäänpääsy kello 13 saakka.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?