Joulukuussa syttyneistä tulipaloista suurin osa saa alkunsa kynttilöistä – katso turvallisuusohjeet kynttilöiden polttoon

Juhlapyhien lähestyessä Pirkanmaan pelastuslaitos muistuttaa, että kynttilöiden kanssa on syytä on tarkkana.

Jos kynttiläasetelmassa on runsaasti koristeita, on pidettävä huolta, että kynttilät sammutetaan

Näin poltat kynttilöitä turvallisesti:

  • Sijoita kynttilä etäälle palavista materiaaleista, esimerkiksi verhoista. Jopa pieni ilmavirtaus saattaa heilauttaa kynttilän verhoihin tai muuhun palavaan materiaaliin.
  • Kynttilää tulee polttaa aina tukevassa ja palamattomassa kynttilänjalassa. Jos kynttilänjalassa käytetään helposti syttyviä mansetteja tai koristeita, pitää kynttilä sammuttaa ajoissa.
  • Tuikkukynttilän (lämpökynttilän) kuori voi lämmetä jopa 200-300-asteiseksi,  minkä vuoksi sitä on poltettava aina palamattomalla ja kuumuutta kestävällä astialla. Kynttilöiden pohjassa pitäisi olla pienet nystyrät, jotta kynttilän ja alustan alle pääsee viilentävää ilmaa.
  • Jos tuikkua poltetaan lyhdyssä, tulisi sen saada riittävästi palamisilmaa, jotta se palaisi tasaisesti. Lyhdyn palotila tulisi olla vähintään noin litran kokoinen.
  • Turvallinen lämpökynttilöiden välinen etäisyys on 5 cm. Jos kynttilät ovat liian lähekkäin, saattaa syttyä ns. allaspalo, jossa tuikut palavat yhdellä suurella liekillä. Tällainen palo on sammutettava aina tukahduttamalla, ei koskaan vedellä.
  • Ulkokäyttöön tarkoitettuja kynttilöitä (hauta-, öljy- ja puutarhakynttilöitä sekä ulkotulia ja roihuja) ei saa polttaa sisätiloissa, parvekkeella, kuistilla tai katoksen alla. Myös ulkotulet vaativat valvontaa, sillä esimerkiksi sateella tulikuuma massa voi roiskua.
  • Ulkotulet kannattaa sijoittaa muutamien metrien etäisyydelle rakennusten seinistä ja niitä  tulisi polttaa vain palamattomassa astiassa. Ulkotulen voi sijoittaa myös tukevasti lumihankeen tai hiekkaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?