Tytöt: löysätkää

16.10.2019 11:00

Aamulehdessä otsikoihin pääsi kouluterveyskyselyn tulokset ja tyttöjen lisääntynyt pahoinvointi. Yläkouluikäisistä tytöistä uupumusta kokee 35 prosenttia, lukiolaisista 36 prosenttia. Huolestuttavaa, muttei yhtään yllättävää.
Tyttöjä piinaa uupumus.

Paraatipaikalta lukiolaistyttönä asiaa tarkkailevana Aamulehden artikkeli herätti pohtimaan syitä tyttöjen uupumukselle. Uskoisin ongelman ytimen olevan omat ja ympäristön asettamat odotukset.

Meidän pitäisi löysätä vähän, jottemme nuupahda täysin. Se vaatii muutoksia ajattelussamme, mutta tarvitsemme siihen myös aikuisten tukea.

Koulumaailmassa on edelleenkin havaittavissa olettamus tyttöjen ikuisesta koulumenestyksestä. Mutta, kun ainaisia kympin tyttöjä ei ole. Jokaisella menee joskus koe penkin alle tai vastaus mönkään. Tytöt ja muut muistakaa: ikuinen menestys on mahdotonta, joten älkää soimatko liikaa epäonnistumisista.

Kyselyssä vähemmän uupuneen puoliskon eli poikien koulumenestys vaikuttaa silmissäni järkevämmältä: erinomaisia arvosanoja kaivetaan mielenkiintoisista aineista ja se riittää. Tytöillä koulumenestys puolestaan tuntuu tarkoittavan erinomaista pärjäämistä joka ikisessä aineessa. Saisimme ottaa pojilta mallia: kaikessa on mahdotonta olla täydellinen, joten meidän ei tarvitse menestyä jokaisessa aineessa.

Vanhemmat ja muut kasvattajamme pystyisivät myös vähentämään menestymispaineita. Epävarmalle nuorisolle on oiva keino hakea hyväksyntää ja itsetunnon kohotusta koulumenestyksen kautta. Suoritusten kehumisen vuoksi opiskelijalle tulee helposti tunne, että hän kelpaa vain saadessaan hyviä arvosanoja. Siksi koenumeroita ei kannata kehua liikaa ja nuorille täytyy muistuttaa heidän olevan riittäviä, vaikka kokeesta tulisikin seiska.

Uskon myös tyttöjen ulkonäköpaineiden etenkin sosiaalisessa mediassa aiheuttavan ylimääräistä stressiä, mikä yhdistettynä kouluväsymykseen lisää uupumusta entisestään.

Aamulehden artikkelissa tyttöjen kohdalla mainittiin lisäksi nukahtamisvaikeudet, masennusoireet, riittämättömyyden tunne sekä yksinäisyys. Epäilen näiden liittyvän uupumukseen ja sen sivuvaikutuksiin. Muutokselle on siis todellakin tarvetta, jotta välttyisimme suuremmilta ongelmilta.

Kuten tiedämme, ei teini-ikäisen tytön itsetunnossa ole liikaa hehkuttamista. Siksi on tärkeää, että muutkin unohtavat odotuksensa kaikessa pärjäämisestä, koska nuoret tarvitsevat tukea muutokseensa myös ulkopuolelta.

Lopulta asennemuutos on kuitenkin omissa käsissämme: emme voi vaatia itseltämme yli-ihmisten tekoja, joten luopukaamme ajatuksena ikuisesta pärjäämisestä. Riitämme vaikkemme olisikaan kaikessa kymppejä.

Tytöt. Löysätkää.

ELINA RAUTANEN