Keskustamme historia, luonto ja kauneus on nyt huipussaan

Kiitos kaikelle sille yhteistyölle, jonka tuloksena meillä on historiallinen, luonnonläheinen ja kaunis keskusta Räikän ja kirkon ympärillä. Kauneuden ja historian yhdistäminen Räikän taloon on pieni askel Ylöjärven historiassa ja muistissa. Silti se on erittäin merkityksellinen meille asukkaille.

Kirjoittajan mielestä Ylöjärven keskusta on nyt kaunis, kun sitä koristavat muun muassa Alamökki-veistos ja remontoitu Vanha Räikkä.

Vanha Räikkä ja kirkko kertovat, mistä me olemme tulleet ja mihin olemme menossa. Ne edustavat meille asukkaille pysyvyyden tunnetta. Ne edustavat ihmisen ymmärryksen kokoista rakentamisen ja ympäristön mittakaavaa hyvinvointi-Suomessa. Tuo hyvinvointi pohjautuu monen sukupolven työhön ja rakentamiseen.

Kirkkopuisto ja Räikän puisto antavat asumiselle perspektiivin, auttavat hahmottamaan ympäristöä ja kokemaan sen vakaana. Meillä on tarve vaeltaa puistoihin ja levähtää niissä. Mieltämme ja kehoamme virkistää luonnon kokeminen väreinä ja tuoksuina. Tämä on huomattu monissa keskustoissa tuomaan viljeltyinä kukkapeltoina lisäksi kauneuden kokemuksen. Tällaiset kauniit näkymät avautuvat nyt moneen suuntaan Räikän ikkunoista.

Räikkä on kunnostettuna kaunis, jopa lumoavan kaunis. Kaunis julkisivu kätkee nyt korjattuna sisäänsä mahdollisuuden vaalia kulttuuriperintöä, joka vaikuttaa myönteisesti koko yhteisöllemme.
Kirsin kammari on lähtökohta uudelle kirjalliselle luovuudelle ja Alamökki patsas tuo nykyajan Räikän piha-aukiolle. Musiikin saralla Eppu Normaalin esikuva kertoo ylöjärveläisestä luomisvoimasta kuten Kirsi Kunnaksen työ ”maan äitinä” kirjallisuuden saralla.

Olemme saaneet kauniin keskustan. Sen kokeminen tuntuu hyvältä. Se yhdistää asukkaita ja lisää sosiaalista yhteenkuuluvuutta. Uusittuna Räikkä lisää kulttuurienvälistä vuoropuhelua.
Meillä on onni saada näille ylöjärveläisille kulttuuritahoille nimetyt konkreettiset kohteet Räikkä ja Alamökki tyylikkäästi historialliseen ympäristöön kuuluvana. Kokonaisuutta muokkaa puistomaiseen ympäristöön 150 vuotisen historiamme aikana rakennetut julkiset ja muut lähialueen rakennukset.

Omasta puolestani kiitän saamastani arvostuksesta Räikän talon säilyttämisen puolesta toimineena. Taloon nimetty huone, Riihikosken kabinetti osoittaa, miten kansalaisvaikuttaminen omissa kabineteissaan saa tuloksia aikaan samoin kuin poliittisetkin kabinetit.

Kirsin kammarin tavoin toivon sen toimivan esikuvana paikkakunnan nuorille ja kaiken ikäisille luovaan toimintaan sekä luonnon ja historiallisten arvojen kunnioittamiseen.

URHO RIIHIKOSKI

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.