Ylöjärven tulos painumassa tänä vuonna miinukselle – erikoissairaanhoidosta lisäkustannuksia

Kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan kaupungin osavuosikatsauksen, joka koskee tämän vuoden seitsemää ensimmäistä kuukautta. Osavuosikatsaus ennakoi, että tämän vuoden alijäämä on noin 900 000 euroa.

Ylöjärvi kasvaa ja rahaa tarvitaan moneen asiaan. Viimeisin osoitus kaupungin kasvusta on äskettäin valmistunut Vivace, johon Kaupungin tekninen toimisto sekä Ylöjärven Vesi muuttavat. (Kuva: Jani Saarenpää)

Kaupungin toimintatuotot ylittävät hieman talousarviossa budjetoidun määrän. Tulos painuu kuitenkin pakkaselle, kun toimintakulut ovat ylittämässä budjetoidun määrän noin 2,8 miljoonalla eurolla.

Ylitykset tapahtuvat perusturvalautakunnan alaisuudessa. Varsinkin erikoissairaanhoito syö selvästi ennakoitua enemmän euroja. Ylitys siellä on peräti 3,2 miljoonaa euroa. Terveyskeskuspalveluissa ylitys on 300 000 euroa ja hoito- ja kuntoutumispalveluissa 400 000 euroa.

Ylöjärven kaupunki pyysi sairaanhoitopiiriltä selvitystä Ylöjärven merkittävästi kasvaneesta erikoissairaanhoidon tarpeesta. Sairaanhoitopiiristä hankittu erikoissairaanhoito ylittää kaupungin tekemän tilauksen kaikilla toimialueilla. Selvityksen mukaan hoitopäivät sairaanhoitopiirissä ovat nousseet heinäkuun loppuun mennessä 2 887 päivää viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Tässä ajassa on hoidettu yhteensä 97 ylöjärveläistä, joiden hoito on maksanut yhteensä noin neljä miljoonaa euroa.

Taloudellista painetta tasoittaa jonkin verran sosiaalityön palvelut, jotka alittavat budjetoidun määrän noin miljoonalla eurolla. Tämä johtuu siitä, että hallintoriidan ratkaisu lastensuojelun osalta näyttää olevan Ylöjärvelle myönteinen. Ylöjärvi on saamassa tältä osin korvausta yhteensä kolme miljoonaa euroa.

Ilman korvauksia ylitys olisi tälläkin saralla ollut noin kaksi miljoonaa euroa. Etenkin lastensuojelun ostopalveluissa sekä vammaispalveluissa on tapahtunut voimakasta kasvua.
Ylöjärven saamat valtionosuudet jäävät budjetoidusta 400 000 euroa. Sen sijaan Pirkanmaan Jätehuollolta on tulossa pääoman palautusta 400 000 euroa. Lisäksi kaupungin sijoitusomaisuuden myyntivoittojen arvioidaan toteutuvan budjetoitua parempina.

Paluu keskustaan

Ylöjärven kaupungin tekniikka- ja ympäristöosaston sekä Ylöjärven Veden henkilöstö muuttaa Topintuvalta Julkujärveltä takaisin kaupungintalon läheisyyteen.

Osa henkilöstöstä muuttaa uuden asunto-osakeyhtiö Vivacen toimistotiloihin Räikäntielle ja osa Musikanttiin Loilantielle. Muutto tehdään tällä viikolla, jolloin henkilöstön tavoitettavuudessa ja asiakaspalveussa saattaa olla viiveitä.

Lue myös aiempi Ylöjärven talouskehitystä koskenut juttu: Kaupungin talous – Ylöjärvi on tehnyt vain kolmesti tappiota 12 viime vuoden aikana – katso luvut ja kaavio tilinpäätöksistä

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.