Ylöjärven jäähallin maailman kärkeä oleva tekniikka antaa huimat mahdollisuudet säädellä jäätä eri lajeille sopivaksi – tutustu remontoituun halliin

Ylöjärven jäähalli avasi tällä viikolla ovensa pitkän remontin jälkeen. Halliin tuotu uusi huipputekninen jäähdytysjärjestelmä on ensimmäinen maailmassa kaksirataisessa jäähallissa.

Jäähallin toimitusjohtaja Rami Honkala ja Huurre Oy:n Jukka Hellman esittelivät jäähallin uutta jäähdytysjärjestelmää.

Tarve remontille tuli, kun hallin aiemmat jäähdytysjärjestelmät olivat jo 20 vuotta vanhoja ja ne käyttivät aineita, jotka kielletään lähitulevaisuudessa. Nyt haettiin ratkaisua, jossa on pienet elinkaarikustannukset ja tehokas energiansäästö. Lisäksi järjestelmä on ympäristöystävällinen sekä turvallinen.

Jäähdytysjärjestelmän uusimisen myötä uudistuksia koki myös talotekniikka, kuten ilmanvaihto sekä lämmin vesi. Jäähdytysjärjestelmäksi valikoitui suorahöyrysteinen hiilidioksidijäähdytysjärjestelmä digitaalisella ohjauksella. Järjestelmän on kehittänyt Huurre Oy.

– Kaksirataisena tämä järjestelmä on ensimmäinen maailmassa. Ruotsissa Huurre on toki käyttänyt samaa järjestelmää yksirataisissa halleissa, mutta kaksirataista sieltäkään ei löydy, Ylöjärven jäähallin toimitusjohtaja Rami Honkala kertoo.

Jään säätäminen helppoa

Uusi jäähdytysjärjestelmä antaa mahdollisuuden tarjota jään käyttäjille parasta mahdollista palvelua.

– Jää on se tuote, jota myymme. Uudella järjestelmällä jään laadun sääteleminen eri harrastajille optimaaliseksi on ensiluokkaista. Jäätä seurataan ja säädetään lajien mukaan. Jääkiekolle voidaan tehdä omanlaisensa, taitoluistelulle omanlaisensa ja huoltohetkille omanlaisensa jää, Honkala kertoo.

Jäätä ja sen lämpötilaa seurataan jatkuvasti. Ja jään lämpötilan säätäminen käy helposti internetselaimen kautta ihan mistä tahansa.

– Aiemmin seurasimme vain jään alla olevan betonilaatan lämpötilaa. Nyt seurataan laatan lämpötilan lisäksi jään pohjan lämpötilaa ja jään pinnan lämpötilaa, Honkala kertoo ja jatkaa:

– Taitoluistelijat haluavat hieman lämpöisemmän eli pehmeämmän jään kuin jääkiekkoilijat. Kiekkoilijoilla on siis kovempi jää. Ja esimerkiksi otteluihin voidaan jäästä tehdä entistä kovempi, kun jään rasitus on kova.

Jään lämpötilaa ja kovuutta voidaan säätää lyhyessäkin ajassa.

Remontin yhteydessä jäähalliin tehtiin muitakin pieniä ehostuksia.

– Käytävämatot uusittiin, pukuhuoneiden wc-tilat uudistettiin ja teroitushuone uudistettiin sekä koneistettiin ajantasalle. Lisäksi parkkipaikka asfaltoitiin, Honkala luettelee.

Ensi vuonna tai lähitulevaisuudessa vuorossa on hallin pukuhuonetilojen kunnostus.

Ylöjärven jäähallilla on sunnuntaina yleisöluistelutapahtuma. Silloin Ylöjärven Jäähalli Oy ja Huurre tarjoavat kahvia, mehua ja munkkeja 300 ensimmäiselle vieraalle. Tilaisuus alkaa kello 11.30 jäähallin pihasta, jolloin katon rajasta avautuu Ylöjärven Areenan uusi nimi.

Jään lämpötiloja voi seurata ja säätää netin välityksellä.

Uusi jäähdytysjärjestelmä on tekniikaltaan aivan maailman huippua.

Näistä säiliöistä hiilidioksidi lähtee hallin puolelle.

Uuden järjestelmän on kehittänyt Huurre Oy.

Ylöjärven jäähalli on kovassa käytössä.

Sunnuntaina paljastetaan jäähallin uusi nimi.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.