Metsäkylässä puhelimet pannaan säilytyslaatikkoon oppituntien ajaksi – Osa haukkuu natsisysteemiksi, joka kuitenkin parantaa keskittymistä

Metsäkylän yhtenäiskoulussa on puututtu puhelimien häiritsevään käyttöön erityisellä säilytysratkaisulla. Oppituntien alussa opettaja kerää puhelimet yhteisymmärryksellä säilytyslaatikkoon, josta oppilaat saavat kännykän käyttöönsä tunnin jälkeen.

 

Äidinkielenopettaja Taimo Halme sanoo, että hänen oppilaistaan lähes kaikki suostuvat käyttämään kännykkäsäilytystä.

9A-luokalla on alkamassa äidinkielen tunti. Perinteisesti oppilaat ryntäisivät vain sisään luokkaan oven auetessa, mutta Metsäkylän yhtenäiskoulussa näin ei enää toimita: täällä opettajat vastaanottavat oppilaat heti oven suussa.

Ovella yleensä moikataan ja saatetaan vaihtaa kuulumisetkin. Tämä on myös se hetki, kun omasta puhelimesta on aika irtaantua oppitunnin ajaksi.

Opettaja Taimo Halme ojentaa ensimmäisen oppilaan edessä punaista muovilaatikkoa, jonne poika luovuttaa puhelimensa mukisematta. Näin tekevät myös kaikki muut oppilaat, toiset vapaaehtoisesti, toiset pienen suostuttelun jälkeen.

– Sanoisin, että omista oppilaistani tätä käyttää aika lailla 100 prosenttia. Vempulointiakin esiintyy, sillä joskus jollakulla on peli kesken tai muuta, mutta yleensä tästä päästään yhteisymmärrykseen, Halme selittää.

Puhelimia käytetään kuitenkin myös osana opetusta, esimerkiksi tiedonhaussa. Musiikkia saa kuunnella tiettyjen kirjoitustehtävien aikana.

Puhelimia käytetään myös osana opetusta

Metsäkylän yhtenäiskoulussa puhelimet on kerätty säilytykseen oppituntien ajaksi vuodesta 2018 lähtien. Idea vapaaehtoisesta kännykkäsäilytyksestä tuli koulun erityisopettaja Antti Harjunmaalta, joka oli nähnyt systeemin toimivan lohjalaisessa koulussa.

– Kyllähän tätä natsisysteemiksi välillä haukutaan. Mutta suurin osa oppilaista pitää tätä kuitenkin parempana vaihtoehtona kuin sitä, että puhelimella häiriköitäisiin.

Halmeen mukaan oppimista häiritsee esimerkiksi sosiaalisen median käyttö, pelaaminen ja kuvaaminen. Häiriötapauksissa koulun henkilökunnalla on oikeus takavarikoida väline, jolla häiriötä aiheutetaan.

– Mutta toki puhelimia käytetään myös osana opetusta ja kännykän saa käyttöönsä esimerkiksi tiedonhakua varten. Myös joissakin kirjoitustehtävissä oppilaat saavat kuunnella musiikkia halutessaan.

Punainen puhelinlaatikko odottaa oppituntien aikana luokan edessä.

Ärsyttävää, mutta auttaa keskittymään

Mutta mitä mieltä oppilaat ovat siitä, että he luovuttavat puhelimensa oppitunnin ajaksi luokan eteen?

– Ahdistavaa ja vähän perseestä, eräs ysiluokkalainen poika kommentoi.

Joukossa nyökytellään, mutta heruu systeemille ymmärrystäkin.

– Kyllähän puhelimen luovutus välillä ärsyttää, koska se on aika henkilökohtainen väline. Mutta onhan se parantanut tunnilla keskittymistä. Mielestäni kaikissa kouluissa saisi olla sama systeemi, koska on vähän epäreilua, että säännöt ovat erilaiset, Milla Vina kertoo.

Myös Leevi Launonen sanoo, että keskittymiskyky on parantunut kännykkäsäilytyksen myötä. Hänellä on myös kokemusta puhelimen takavarikoinnista.

– Jotkut opettajat antavat puhelimen takaisin tunnin lopuksi, toiset vasta koulupäivän jälkeen.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.