Kauraslammen koulun sisäilmaremontissa jo toinen vaihe käynnissä – oppilaat jatkavat koulunkäyntiä lukuvuoden aikana valmistuvassa koulurakennuksessa

Kauraslammen koulun saneeraus aloitettiin kesällä oppilaiden lähdettyä lomille. Kesäkuukausina urakoitiin valmiiksi osa opetustiloista, ja kuluvan lukuvuoden aikana töitä jatketaan pohjakerroksessa.

Kauraslammen koulun saneerausprojekti valmistuu näillä näkymin kevätlukukaudella. Koulurakennuksesta ei päälle päin huomaisi, että remontti on käynnissä.

Kauraslammen koulun sisäilmaongelmat korjataan kolmessa vaiheessa suoritettavassa remontissa, jonka toinen vaihe saadaan valmiiksi syksyllä. Lopullisesti tilat valmistuvat näillä näkymin kevätlukukauden aikana.

Rehtori Satu Lahtinen puuttui pitkään jatkuneisiin ongelmiin pari vuotta sitten. Paikalle kutsuttiin työryhmä, ja remontti suunniteltiin vuodelle 2019. Nyt takana on kolmen kuukauden entisöinnit.

– Ensimmäinen vaihe, jossa kunnostettiin rakennuksen ulkoseiniä fyken ja kotitalouden luokissa sekä osassa erityisopetuksen tiloista on saatu onnistuneesti päätökseen. Tällä hetkellä remontissa ovat alakerran biologian luokat, kertoo Lahtinen.

Ennen remonttia osa oppilaista ja henkilökunnan jäsenistä oli kärsinyt muun muassa ylähengitystien oireista, silmien kuivumisesta ja ääniongelmista.

Kesällä valmistuivat ulkotilat ja osa opetusluokista, tällä hetkellä remontoidaan biologian luokkia

Kesäkuussa aloitetussa remontin ensimmäisessä vaiheessa korjattiin koulun ulkoseiniä. Tällä hetkellä käynnissä olevassa toisessa vaiheessa uusitaan ulkoseinien eristysten lisäksi myös lattiarakenteita pohjakerroksessa sijaitsevissa biologian luokissa.

Kesän aikana valmistunut fysiikan ja kemian luokka on yksi uusituista tiloista. Luokasta uusittiin ikkunanpuoleinen seinä.

Remontti näkyy eniten koulun ulko-osissa. Takapuolen sisäänkäynnin läheisyyteen on pystytetty työmaa-alueaitaa ja lava, johon poistetut rakenteet ja remontin jätteet voidaan siirtää ennen hävittämistä.

Tiistaina pidetyssä sisäilmaremontin hankepalaverissa työryhmä kokoontui suunnittelemaan toisen vaiheen loppuun viemistä ja käymään läpi kolmannen vaiheen aikataulutusta.

– Viimeiset työt tehdään alimman kerroksen tiloissa Moisiontien ja Kuusistontien kulmassa. Tiloissa sijaitsevien kolmen opetustilan saneeraus menee alkuvuoteen, kertoo Ylöjärven kaupungin rakennuspäällikkö Jukka Nurmi.

Kakkosvaihe on vielä käynnissä, ja sen kesto sanelee työn valmistumisen aikataulun.

Remontin aikainen koulutyö on järjestetty luokkamuutoksilla, kovaa melua aiheuttavat työvaiheet ajoitetaan illoille

Monesti kouluja saneerattaessa oppilaat sijoitetaan toisiin tiloihin tai koulun ulkopuolelle rakennettuihin parakkeihin. Kauraslammen koululla saneeraustyön aiheuttamat muutokset on kuitenkin saatu toimimaan koulun sisäisin järjestelyin luokkatiloja vaihtamalla. Tämä oli mahdollista, sillä tiloja ei ole määrätty käyttökieltoon.

– Suurin henkilökuntaan ja oppilaisiin vaikuttanut asia on ollut keväällä tehty tilojen tyhjennys ja tavaroiden siirtely, rehtori Lahtinen kertoo.

Tämä toteutettiin osittain kevätsiivouksen merkeissä talkoovoimin. Lisäksi suurena apuna ovat olleet kiinteistöhoitaja ja kesän aikana irtaimistoja pakkaamaan ja pesuun lähettelemään jäänyt koulunkäynnin ohjaaja.

Koulun sisäänkäynnillä on opaste tavaran kuljettamisesta takakautta.

Pohjakerroksen remontoitavat tilat on eristetty, eikä alueelle ole pääsyä kenelläkään.

Luokkatilojen tyhjennys ja tavaroiden siirtely on ollut suuri projekti keväällä, kesällä ja syksyllä. Viimeiset muuttolaatikot puretaan tällä viikolla, ja pian kaikki tarvikkeet ovat jälleen käytettävissä.

Oppilailta, kotiväeltä tai henkilökunnalta ei ole tullut palautetta saneerauksen toteutuksesta. Tämän Lahtinen arvioi johtuvan viestinnän onnistumisesta ja oppilaiden päivisin annettavasta työrauhasta.

– Aika huomaamatta tämä on sujunut. Työvälineet ja -materiaalit tuodaan sisään takapihan puolelta, ja kovaa melua aiheuttavat työt tehdään iltaisin tai viikonloppuisin. Oppilaiden ja henkilökunnan koulutyö ja keskittyminen on huomioitu kaikessa, kiittelee Lahtinen urakoitsijaa.

Pohjakerros on tällä hetkellä täysin suljettu rakennustöiden vuoksi, eikä sinne ole kulkua edes henkilökunnalla.

Lue myös:

Sisäilmaongelmat: Osa Kauraslammen koulun opettajista ja oppilaista on kärsinyt ylähengitystien oireista, kuten silmien kuivumisesta ja ääniongelmista

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.