Neljä ylöjärveläistä valmisti kierrätysmateriaaleista yli 1000 kirjastokassia eskarilaisille – “Haluamme kannustaa lapsia lukemaan ja herätellä heidän tiedonjanoaan”

Ylöjärven Nuorisoseuran vapaaehtoiset ompelevat kirjastokasseja jo toisena vuonna putkeen. Toukokuusta lähtien kasseja on valmistettu yli 1000 kappaletta.

Ylöjärven Nuorisoseuran vapaaehtoisten valmistamat kirjastokassit on tehty edullisista kierrätysmateriaaleista, ja jokainen kassi on uniikki. Kankaita vapaaehtoiset ovat haalineet Kierrätyskeskuksesta, Kontista, kirppiksiltä ja lahjoituksina.

Kirjastokassit ovat Ylöjärven Nuorisoseura ry:n jättiprojekti, jolla halutaan muistaa jokaista Ylöjärven eskarilaista. Kussakin kangaskassissa on sisällä pieni tasku kirjastokortille ja lappu, jonka toisella puolella toivotetaan lukemisen riemua ja toiselle puolelle on kirjoitettu loru.

– Ensimmäisten kassien teko aloitettiin vuoden 2018 toukokuussa, ja joulusta eteenpäin 500 valmista kassia lähti jakoon eskarilaisille, kertoo Ylöjärven Nuorisoseuran toiminnassa alusta saakka mukana ollut Leena Järvinen vaikuttavasta projektista.

Kassit tehdään käsityönä vapaaehtoisten voimin – kuka vain on tervetullut mukaan toimintaan

Kasseja on toimitettu sadoittain Ylöjärven keskuskirjasto Leijaan, mutta osan Nuorisoseuran aktiivit ovat jemmanneet tulevia satutunteja ja tapahtumia varten. Päiväkodeissa, ala-asteilla tai Ylöjärven kirjastoissa jokainen satutunnille osallistuva lapsi lähtee kotiin oman uniikin kirjastokassinsa kanssa.

Käsin kirjoitetussa kortissa on toisella puolella teksti Lukemisen riemua! ja toisella puolella runo tai loru, jolla lapset voivat leikitellä ilokseen.

Idean ylöjärveläiset saivat Salosta, jossa Ylöjärven Nuorisoseuran sihteeri Maire Vaittisen sisko oli törmännyt neuvoloissa jaettavien kirjastokassien kampanjaan.

– Teemme kasseja joka torstai kaikille avoimessa Ylöjärven Nuorisoseuran käsityökahvilassa Zopperolla. Pääsääntöisesti olemme nelistään, mutta kyllä sinne ajoittain joku muukin eksyy, pohtii viime syksynä eläkkeelle jäänyt Järvinen.

Yhtenäiskoulun entinen erityislasten koulunkäyntiohjaaja tekee kasseja kotonakin, ja on tähän mennessä tehnyt jo lähes tuhat kappaletta. Nainen riemuitsee siitä, että kykenee nyt eläkkeellä jakamaan aikaansa muille käsityönä tehtyjen kirjastokassien kautta.

Tempauksen tarkoituksena on innostaa lapsia lukemaan ja tuoda heidät tiedonhaun pariin

Lahjoittamalla ajatuksella tehdyn kirjastokassin jokaiselle pienelle lukutoukalle Ylöjärven Nuorisoseura haluaa tukea lapsia heidän matkallaan lukijoiksi.

Tekijät ovat nähneet kasseja liikenteessä, ja saaneet kiitosta myös nappuloiden kotiväeltä. Kirjastokassin tuoma ilo kestää pitkään: lapset saapuvat satutunneille aina lahjakassejaan kantaen.

Jokaiseen yli tuhannesta käsintehdystä kirjastokassista on tehty oma tasku kirjastokorttia varten.

Pienellä lahjalla onkin kokoaan suurempi merkitys. Nuorisoseuran jäsenet haluavat viestillään innostaa sekä lasta että hänen vanhempiaan lukemaan kotona, sillä esikuvilta saatu malli kulkee mukana usein läpi elämän.

Lapsen maailmankuva ja sanavarasto kehittyvät satujen ja lorujen kautta, joten kirjojen lukeminen aikuisen kanssa ja niiden itsenäinen selailu ovat suuri sijoitus tulevaisuuteen.

– Tiedonhaun merkitys on kovin tärkeä tänä päivänä. Haluamme herätellä lasten tiedonjanoa, jotta he pystyvät tulevaisuudessa paremmin ymmärtämään netissä lukemaansa ja kiinnostumaan monipuolisesti asioista ympärillään, avaa Järvinen kirjastokassien pohjimmaista merkitystä.

Kirjastokassien varaston kasvattamista aiotaan jatkaa, jotta jokainen ylöjärveläislapsi saisi oman kassinsa myös tulevaisuudessa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.