Kurussa on tarjolla Kyläkyyti, jota voi käyttää mobiilisovelluksella

Kurussa käynnissä olevassa ALPIO-pilotissa asukkaille on tarjolla uudella tavalla tuotettuja liikkumisen palveluita. Kokeilut ovat käynnissä harvaanasutulla alueella ja kaupunkiseudun rajalla.

Palvelubussin voi tilata Kurussa kotiovelle. (Arkistokuva)

Mobiilisovelluksen tai muun teknologian avulla asiakkaan on mahdollista käyttää yhteiskunnan tukemia henkilökuljetuksia. Pilotin rahoittaa Sitra.

Käytännössä siis kuka tahansa pilottialueilla asuva voi puhelimeen ladattavan Kyytisovelluksen kautta tilata kotiovellensa palvelubussin tai nousta sote-taksiin. Palvelu on brändätty nimellä Kyläkyyti.

Tänä keväänä Kurussa ja Sastamalan Vammalassa asukkaille on tarjottu keskitettyä kuljetusten järjestelyä palveluliikenteen (PALI) osalta. Kesäkuussa mahdollistui PALI-kyytien yhdistäminen sosiaalihuoltolain ja vammaispalvelulain mukaisiin kuljetuksiin. Nämä käyttäjät eivät vielä kuitenkaan pysty tekemään kyytitilausta sovelluksella vaan esimerkiksi perinteisellä puhelinsoitolla.

Pirkanmaalla pilottihankkeessa ovat mukana Pirkanmaan liitto, Sastamalan ja Ylöjärven kaupungit sekä Tuomi Logistiikka Oy ja alan yrityksiä. Yritykset tarjoavat hankkeessa kehitettävän teknologia-alustan pilottialueiden käyttöön hankkeen aikana. Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy tekee hankkeen kokeilujen vaikutusarvioinnit sekä tuottaa riippumatonta tietoa päättäjille yhteistyömalleista ja organisoimistavoista.

Kunnat toivovat saavansa mahdollisimman paljon käyttäjäkokemuksia sovelluksen kautta tehtävistä tilauksista lokakuun loppuun mennessä. Pilotin tulokset valmistuvat syksyn aikana.

Julkisia varoja kuljetusten hankkimiseen käytetään koko maassa vuosittain noin miljardi euroa. Pelkästään Pirkanmaalla kunnat maksavat henkilökuljetuksista yli 50 miljoonaa euroa vuosittain.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?