Uusi kouluvuosi alkaa torstaina: 543 ekaluokkalaista aloittaa koulutiensä Ylöjärvellä

Lukuvuosi 2019–2020 tuo mukanaan uutuuksia koulunkäyntiin. Pitkä A1-kieli alkaa jo ensimmäisellä luokalla, ja ysit ovat viimein siirtyneet uuteen opetussuunnitelmaan.
koulutussäästöt, kuntavaalit, kuntavaalit 2017, koulutus, Ylöjärven yhtenäiskoulu, Siivikkalan koulu, Kurun yhtenäiskoulu, Viljakkalan yhtenäiskoulu

Ylöjärven Yhtenäiskoululla kouluaan käy oppilaita ekaluokkalaisista peruskoulun viimeiseen vuoteen saakka. Lukuvuosi 2019–2020 on ensimmäinen, jolloin kaikki koulun oppilaat noudattavat yhdessä vuoden 2016 uutta opetussuunnitelmaa. (Arkistokuva)

Lähes kymmenen lomaviikon jälkeen Ylöjärven peruskouluissa ja lukiossa alkaa uusi lukuvuosi torstaina 8. päivä.

– Tänä vuonna lukuvuosi alkaa aikaisin, sillä vuoden viimeinen koulupäivä ensi keväänä on jo 30. toukokuuta, kertoo kaupungin opetuspäällikkö Tarja Suhonen.

Ylöjärvellä on peruskoululaisia yhteensä 4480. Uusia koulunsa aloittavia ekaluokkalaisia lähtee tänä vuonna koulutielle 543.

Pitkän kielen aloitus aikaistuu – englanti aloitetaan nyt jo ekalla

Tämän vuoden ekaluokkalaiset aloittavat ensimmäisinä pitkän A1-kielensä heti ensimmäisenä kouluvuotenaan. Aiemmin A1-kieli alkoi kolmannella, joten muutos on melkoinen.

– Nyt, kun tähän siirrytään ensimmäistä kertaa, alkavat ykkösluokkalaisten vieraan kielen tunnit vasta kevätlukukaudella. Siirtymäaika on kaksi vuotta, ja kunnat voivat tehdä sen kukin tavallaan, selostaa Suhonen.

Ylöjärvellä A1-kieli on englanti. Toisen pitkän kielen oppilaat voivat halutessaan valita neljännellä. Myös A2-kielen tarjontaa on monipuolistettu.

– Tänä lukuvuonna Ylöjärvellä voi ensimmäistä kertaa opiskella pitkänä kielenä espanjaa neljänneltä luokalta lähtien. Tätä oli toivottu paljon, ja siksi päätimme satsata siihen, kertoo Suhonen.

Ysit siirtyvät viimein vuoden 2016 uuteen opetussuunnitelmaan

Myös peruskoulunsa viimeisen vuoden aloittavia ysiluokkalaisia opetetaan tänä vuonna uudella tavalla. Ysejä ensimmäistä kertaa koskeva uusi opetussuunnitelma otettiin käyttöön jo vuonna 2016, mutta siihen siirryttiin porrastetusti aloittaen alaluokkien oppilaista. Lukuvuosi 2019–2020 on ensimmäinen vuosi, jolloin koko Suomen peruskoululaiset opiskelevat uuden opetussuunnitelman mukaan.

– Asiasisällöt säilyvät melko lailla entisellään, mutta opetus on yhä enemmän tavoitepohjaista. Enää keskiössä ei ole se, mitä opiskellaan vaan miten, korostaa Suhonen.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että oppilaita osallistetaan yhä aktiivisemmin, ja laaja-alaisempaan osaamiseen pyritään ainerajoja ylittävän opetuksen kautta. Tämän vuoden yseille opetustavat ovat tuttuja, sillä he ovat käyttäneet niitä jo kahdeksannella luokalla.

– Esimerkiksi liikunnan opetuksen tavoitteissa ei ole enää listattu lajeja vaan taitoja, joita oppilailta edellytetään. Motoriikkaa, tasapainoa ja kestävyyttä voi harjoitella monella tapaa. Ainoa erikseen mainittu laji on uinti, joka on välttämätön kansalaistaito.

Lukuvuoden ensimmäinen loma koittaa koululaisille viikolla 42, kun Ylöjärvellä pidetään viikon mittainen syyslomalla.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.