Kaupungin talous – Ylöjärvi on tehnyt vain kolmesti tappiota 12 viime vuoden aikana – katso luvut ja kaavio tilinpäätöksistä

Ylöjärven kaupungin talous on kehittynyt 12 viime vuoden aikana varsin suotuisasti. Vain kolme kertaa tilinpäätös on kääntynyt tappiolliseksi. Murheellisin vuosi oli 2012 ja todellinen huippuvuosi oli puolestaan 2017.

Vuoden 2009 vajaan 300 000 tuhannen euron tappio tuli niin sanotun uuden Ylöjärven ensimmäisenä toimintavuotena, kun Kuru liittyi osaksi Ylöjärveä. Kaupunki karsi käyttötalousmenoja ja investointeja siirrettiin tulevaisuuteen. Vuoden aikan nähtiin myös kaupungin henkilökunnan lomautuksia sekä verojen ja maksujen korotuksia.

Vuoden 2012 reilusti yli 4 miljoonan euron suurtappio johtui pääosin Ylöjärven historian suurimmista investoinneista. Kaupunki käytti tuolloin investointeihin yli 30 miljoonaa euroa. Rahaa söivät muun muassa terveyskeskuksen, Siivikkalan koulun ja uimahalli-urheilutalon laajennukset. Myös Koulutuskeskus Valo valmistui. Kaupunki sai lisäksi huonoja uutisia, kun Pilkingtonin tehtaan alasajo aloitettiin. Marraskuun valtuustokokouksessa hyväksyttiin lopulta vajaan viiden miljoonan säästöohjelma.

Vuoden 2015 vajaan 400 000 euron tappio johtui pitkälti kunnille tulleista lisävelvoitteista sekä sosiaali- ja terveyspalveluihin osoitetusta lisämäärärahasta. Talousarviossa oli budjetoitu 2,6 miljoonan euron alijäämä. Se saatiin kuitenkin käännettyä huomattavasti ennakoitua pienemmäksi tappioksi.

Vuonna 2017 Ylöjärven kaupunki teki mahtituloksen, lähes 10 000 miljoonaa euroa. Kaupungin taloutta vahvistivat muun muassa verotulojen kasvu, vahva maanmyynti, työttömyyden lasku, kilpailukykysopimus, tiukka menokuri sekä useat satunnaiset kertaluontoiset erät.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.