Poliisi julkaisi alkuvuoden rikostilastot – kuuden kuukauden aikavälillä Ylöjärvellä rekisteröitiin yli 2400 rikosta enemmän kuin edeltävän vuoden alussa

Ylöjärvellä raportoitiin aiempaa enemmän liikennerikkomuksia, omaisuusrikoksia, rattijuopumuksia ja huumausainerikoksia sekä seksuaalirikoksia. Katso taulukosta edellisvuoden vertailuluvut ja lue analyysimme.
sormenjälki

Poliisin tietoon tulleiden rikosten määrään vaikuttavat lukuisat asiat, kuten partiointiin suunnatut resurssit, automaattinen liikenteenvalvonta ja rikosten asianomaisten aktiivisuus ilmoitusten tekemisessä.

Poliisi on julkaissut vuosittaisen maakuntatilastonsa alkuvuonna 2019 rekisteröidyistä rikoksista. Ylöjärvellä tämän vuoden tammi-kesäkuussa rikokset olivat lisääntyneet huikealla 2432 kappaleella edellisen vuoden samalla aikavälillä rekisteröiytyyn määrään verrattuna. 2018 vuoden ensimmäisenä kuutena kuukautena Ylöjärvellä rekisteröitiin 2759 rikosta, kun kuluvana vuonna vastaava määrä oli kivunnut 5191 kappaleeseen.

Aluksi luku saattaa järkyttää, mutta ei syytä huoleen. Jyrkkä nousu rikollisuudessa johtuu nimittäin tiukentuneesta liikenteenvalvonnasta.

Elovainion peltipoliisi heilautti tilastoja: Ylöjärveltä toimitettiin poliisille yli 10 000 kuvaa – vuonna 2017 vastaava luku oli 448

Kun tilastoja tarkkailee lähemmin, selviää, että nousu on tapahtunut liikennerikoksissa ja -rikkomuksissa, jotka ovat nousseet vuoden takaisesta 2396 kappaleella – uudesta peltipoliisistahan tässä on kyse.

Elovainiolle kantatie 65:n varteen vuonna 2018 pystytetty liikennekamera on noussut Suomen viidenneksi ahkerimmaksi peltipoliisiksi.

Tammi-kesäkuun aikana automaattivalvonnan suoritteita toimitettiin Ylöjärveltä poliisille yhteensä 10 672 kappaletta. Kaikki eivät kuitenkaan johtaneet toimenpiteisiin, sillä sakkolappu lähetetään kuljettajalle mitatun nopeuden ylittäessä nopeusrajoituksen 7 kilometrillä tunnissa teknisen varmuusvähennyksen jälkeen.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että 60 km/h nopeusalueella mitatusta 70 km/h nopeudesta vähennetään 3 km/h mittausvirheen varalta. Siispä nopeudeksi merkitään 67 km/h, mikä johtaa rikesakkoon. 3–6 km/h ylinopeudesta seuraa huomautus. Automaattivalvonnan ja poliisin partioinnin tuloksena Ylöjärvellä kirjoitettiin lopulta 3 989 rikesakkoa. Tämän lisäksi kuljettajia rangaistiin 650 liikennerikoksesta, kuten liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Rikollisuuden tilastot yhdessä kaaviossa – varkaudet ja pahoinpitelyt vähentyivät, rattijuopumuksia, huumausainerikoksia ja seksuaalirikoksia kirjattiin aiempaa enemmän

Ylöjärven Uutiset kokosi yleisimmät rikosnimikkeet yhteen taulukkoon. Taulukosta pääset tutkimaan alkuvuonna poliisin tietoon tulleita tapauksia ja vertaamaan niiden määrää edeltävän vuoden samalla aikavälillä rekisteröityjen rikosnimikkeiden määrään.

Yksi merkittävistä muutoksista oli huumausainerikosten määrän valtava kasvu, trendi, joka on näkynyt Ylöjärven rikostilastoissa vuodesta 2017 saakka. Toissa vuonna Ylöjärvellä ilmeni 52 huumausainerikosta, mikä on vähemmän kuin tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla havaitut 56 tapausta. Määrä näyttää tuplaantuneen, mutta poliisi muistuttaa huumausainerikosten tulevan poliisin tietoisuuteen yleensä poliisin aktiivisen rikoksia paljastavan toiminnan kautta.

Tämän vuoksi havaittujen huumausainerikosten määrä riippuu täysin huumausainerikosten selvitykseen suunnatuista resursseista.

Myös seksuaalirikosten määrä nousi: tammi-kesäkuussa raportoitiin 3 tapausta enemmän kuin edeltävänä vuonna. Seksuaalirikoksista ilmoitetaan poliisin mukaan aiempaa aktiivisemmin, joten tietoon tulleiden tapausten kasvanut määrä ei luultavimmin johdu seksuaalirikosten lisääntymisestä.

Ilmoitukset lisääntyivät erityisesti lapsiin kohdistuvissa seksuaalirikoksissa, joita raportoitiin tänä vuonna 3 kappaletta edellisvuotta enemmän. Rikokset eivät välttämättä ole tapahtuneet kuluvana vuonna, vaan voivat sijoittua vuosien 2008–2018 välille. Vuonna 2017 Ylöjärvellä raportoitiin yhteensä 4 lapseen kohdistunutta seksuaalirikosta, kun seuraavana vuonna 2018 määrä oli noussut kymmenellä 14 kappaleeseen.

Pahoinpitelyrikosten määrä sen sijaan laski 20 prosentilla. Muutosta aiempaan tapahtui myös rikoksissa itsessään, sillä pahoinpitelyt ovat siirtyneet yksityispaikoilta julkisille alueille.

Myös omaisuusrikoksiin kuuluvien varkauksien määrä laski Ylöjärvellä aavistuksen verran edellisvuodesta; tapauksia kirjattiin 93, kun alkuvuonna 2018 vastaava määrä oli 105. Petosrikosten määrä sen sijaan kasvoi samassa suhteessa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.