Veikko Samuli – niin kovin monen hitin takana

Monelle ovat tuttuja laulut Katson autiota hiekkarantaa, Syysunelma, Huone 105, Mun sydämeni tänne jää, Ollaan lähekkäin, Myrskyn jälkeen, Sukkula Venukseen, Tahdon olla sulle hyvin hellä ja niin edelleen. Näillä kappaleilla on eri esittäjiä mutta sama säveltäjä: Veikko Samuli.

Veikko Samuli on tämänkin Katri Helenan hitin takana.

Alunperin Tahdon olla sulle hyvin hellä -sävelen Veikko Samuli teki vain Dannylle, mutta Danny halusi kappaleesta duona laulettavan version, ja sellainen siitä tehtiinkin sitten Armille ja Dannylle. Hittibiisi tuli siitäkin, kuten monista muistakin seuraavista Veikko Samulin Armille ja Dannylle säveltämistä lauluista. Tästä duosta syntyikin sitten ihan oma tarinansa ja heidän lauluistaan tuli Suomi-iskelmän historiaa.

Mutta kuka on Veikko Samuli? Hyvin vähän tiedetään niin monen hitin takana olevasta herrasta.

Veikko Antero Samuli syntyi vuonna 1947 Tampereella, mutta vietti lapsuutensa Ylämaalla, joka on nykyisin kuntaliitosten myötä Lappeenrantaa.

Veikko Samuli muutti 1960-luvun lopulla Helsinkiin ja aloitti opiskelut Sibelius-Akatemiassa. Muutaman opiskeluvuoden jälkeen hän kiinnostui Toivo Kärjen tavoin kevyestä musiikista ja alotti keikkailun. Kosketinsoittajana hän oli esimerkiksi Dannyn Made in Finland -taustabändissä.

1970-luvun lopulta 1980-luvulle Veikko Samuli oli tuottaja Jaakko Salon läheinen työtoveri ja tämän yhteistyön myötä Samuli siirtyi indie-yhtiö Scandia-Musiikille tuottajaksi, säveltäjäksi ja sovittajaksi. Tämän jälkeen monet hitit ja hienot sävelmät näkivät päivänvalon.

Samuli teki paljon lauluja esimerkiksi Kari Tapiolle. Ja 1980-luvulla Veikko Samuli loi Suomen iskelmä- ja popmusiikkiin aivan uudenlaisen soundin, jota alettiin muusikkopiireissä kutsua Samulin soundiksi. Tämän soundin tunnisti taustalla melodisesti soivasta analogisesta syntetisaattorista.

Veikko Samuli on voittanut aikanaan kaksi kertaa tekemillään lauluilla Syksyn Sävel -kilpailun. Voitot tulivat kapaleilla Minttu sekä Ville (Jonna) ja Nyt kun oot mennyt (Lea Laven). Samuli on palkittu myös Kullervo Linna -säätiön palkinnolla.

Tämän jutun kirjoittajalla on ollut etuoikeus tehdä Veikko Samulin kanssa yhteistyötä noin parinkymmenen vuoden ajan. Yhdessä olemme tehneet Veikon kanssa lauluja esimerkiksi Kari Piiroselle, Kike Elomaalle, Tulipunaruusut-yhtyeelle, Marita Taavitsaiselle, Kari Hirvoselle, Juhamatille ja niin edelleen.

Veikko Samuli on rautainen ammattilainen. Mitä herkemmän tekstin Veikolle lähetän, sen herkempi on sävel, minkä hän siihen taikoo.

Veikko Samulin sävelmät ovat tarttuvia, nättejä ja melodisia. Niissä sävelmissä haikeus vallan saa ja taas niin koskettaa, sydäntä arkaa, joka haavoittunut on…

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.