Huh hellettä! Tänä viikonloppuna voi vielä varautua kuumuuteen – kirjasimme ylös asiat, joihin kannattaa kiinnittää huomiota korkeissa lämpötiloissa

Kuumat päivät jatkuvat vielä yli viikonlopun. Kesästä nauttimisen maksimoimiseksi on hyvä pitää mielessä muutama tärkeä asia.

Räikän rannassa riitti torstaina vesileikkeihin uppoutunutta nuorisoa ja hiekalla lekottelevia auringonpalvojia.

Juuri nyt koko Suomi kylpee auringossa. Helle ja kaunis ilma hemmottelevat lomailijoita, ja töissäkin käyvät ehtivät nauttia lämmöstä pitkälle iltaan, jopa yöhön. Ilmatieteen laitos tiedottaa ilman olevan kaikkein kuumimmillaan viikonloppuna, jolloin lämpötilat kohoavat yleisesti 32–33 asteen vaiheille. Öisinkin lämpötilan uhkataan pysyvän yli parinkymmenen asteen.

Puoli vuotta pakkasessa taivaltaville suomalaisille helle on harvinaista herkkua. Korkeisiin lämpötiloihin tottumattomina pakkasukkoina kuitenkin helposti unohdamme, että pitkään jatkuva hellejakso todella rasittaa kehoa.

– Näin korkeat lämpötilat ovat Suomessa harvinaisia ja aiheuttavat ihmisille kovaa lämpörasitusta, joka on syytä ottaa jokapäiväisessä elämässä huomioon, muistuttaa ylimeteorologi Henri Nyman Ilmatieteen laitoksen tiedotteessa.

Omasta ja läheisten fyysisestä hyvinvoinnista voi onneksi pitää huolta aivan yksinkertaisilla perusasioilla, joista terveysalan ammattilaisetkin jaksavat kesäisin muistuttaa.

Varjo, vesi ja aurinkorasva

Nämä saattavat kuulostaa perusasioilta, mutta ovat yksinkertaisin tapa päästä nauttimaan kuumasta kesäpäivästä ongelmitta. Auringon uv-säteily on voimakkaimmillaan keskipäivän molemmin puolin, jolloin tulee välttää auringossa oleilua ihon palamisen ja melanoomariskin vuoksi. Myös auringonpistokset ja lämpöhalvaukset ovat mahdollisia kuumalla säällä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) listaa auringonpistoksen oireiksi päänsäryn, pahoinvoinnin, huimauksen ja ärtyneisyyden, ja neuvoo tilasta kärsivää siirtymään varjoon ja viileään. Myös pään viilennys ja kohoasento voivat auttaa oloa. Sisätilat suositellaan pidettäväksi viileinä, etenkin nukkuessa, sillä silloin keho ehtii palautua helteen rasituksesta paremmin seuraavaa päivää varten.

Lapsilla riittää virtaa. Rannalle lähtiessä kannattaa huolehtia ihon suojaamisesta kankaalla tai aurinkorasvalla.

Aikuiselle suositellaan vettä noin 2–3 litraa päivässä, josta puolet tulisi nauttia nesteenä. Kuumissa lämpötiloissa nestettä poistuu kehosta hikoilun kautta, joten tästä huolehtiminen on tavallista tärkeämpää. Parhaiksi janojuomiksi THL listaa veden, suolattoman kivennäisveden sekä rasvattoman piimän ja maidon, jotka sisältävät suoloja. Kofeiinia ja alkoholipitoisia juomia taas suositellaan vältettävän, sillä ne kuivattavat kehoa.

Sinilevää on helteen vuoksi runsaasti

Suomen ympäristökeskuksen torstaina 25. päivä tekemä valtakunnallinen leväkatsaus osoittaa, että sinilevä on taas puhjennut kukkaan hellejakson seurauksena. Ajankohtaan nähden sinilevän määrä on järvillä tavallista runsaamp:. Suomen Ympäristökeskuksen tietojen mukaan järvissä ympäri maan on tehty kuluvalla viikolla satakunta sinilevähavaintoa.

Vaikka Ylöjärveltä ei ole kirjattu havaintoja, kannattaa uimaretkeä suunnitellessa seurailla ympäröivien alueiden uimarantojen tilannetta. Lähistöllä esimerkiksi Näsijärven Rauhaniemen uimarannalla ja Koukkuniemessä on tehty havaintoja viimeisen kolmen päivän aikana, ja Hämeenkyrön puolella sijaitsevalle Järvenkylänjärvelle on myös merkattu sinilevävaroitus.

Ylöjärven Uutisten aiemmasta jutusta näet, kuinka sinilevän erottaa muista levistä.

Helle koettelee rajuimmin pieniä lapsia, sairaita ja vanhuksia

Kuumuus hellii ja saa ihmiset ulos kodeistaan, mutta heikossa fyysisessä kunnossa olevalle korkeat lämpötilat saattavat aiheuttaa kärsimystä ja koitua jopa kohtaloksi.

THL:n mukaan kuuma sää lisää väestön sairastuvuutta ja kuolleisuutta, etenkin viileissä maissa, jossa terveyshaitat ilmenevät alhaisemmissa lämpötiloissa kuin lämpimissä maissa.

– Helteistä aiheutuva terveysriski suurenee jo yksittäisinä lämpiminä päivinä. Pitkittyneiden lämpimien jaksojen, eli helleaaltojen, aikana terveysvaikutukset lisääntyvät voimakkaasti, tiedottaa laitos sivuillaan.

Tällöin elimistöön kohdistuu tavallista kovempi rasitus, koska rakennukset eivät ehdi öisinkään viilenemään. Muutaman viikon pitkittyneet hellejaksot voivat Suomessa aiheuttaa jopa useampia satoja ennenaikaisia kuolemia. Riskissä ovat erityisesti vanhukset, pitkäaikaissairaat ja pienet lapset.

THL:n tietojen mukaan poikkeuksellisen pitkä hellejakso kesällä 2018 aiheutti terveysongelmia tai -haittoja liki puolessa Länsi- ja Sisä-Suomen alueen terveyskeskuksien vuodeosastoilla, vanhainkodeissa ja tehostetun palveluasumisen yksiköissä.

Myös koiran hyvinvoinnista tulee huolehtia

Uiminen heikentää koirien iholle valeltavien punkkikarkotteiden ja -pantojen tehoa, joten vedessä viihtyvä koira pitää käsitellä karkotteella tavallista useammin.
(Suvilehti 2019. Kuva: Susanna Viljanen)

Kesäkaudella koiranomistajat huolehtivat Suomessa aktiivisesti punkeista ja siitä, ettei koiraa jätetä yksin kuumaan autoon. Suomen Kennelliitto muistuttaa, että myös koira voi saada lämpöhalvauksen tai kärsiä sinilevän haittavaikutuksista, aivan kuten ihminenkin.

– Älä anna koiran juoda vettä, jossa on sinilevää. Sinilevälle altistunut koira saa yleensä rajuja oireita, joita ovat oksentelu, ripulointi, lihaskouristukset, koordinaatiokyvyn heikkeneminen ja voimakas vapina. Ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin, jos epäilet koirallasi sinilevämyrkytystä, painottaa Kennelliiton eläinlääkäri Liisa Lilja-Maula.

Lilja-Maula suosittelee paksuturkkisten koirien trimmaamista, kun taas ohutturkkiset ja karvattomat tassuttajat tulisi suojata auringolta. Suositeltavaa on myös pitää vesipulloa mukana pitkien lenkkien aikana, jotta koira saa riittävästi vettä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.