Kujanpään jalkaterä kääntyi 90 astetta sisäänpäin – ambulanssi maratonportista sisään – lue koko tarina

Seiväshyppääjä Urho Kujanpään kausi päättyi hurjan näköiseen loukkaantumiseen maanantaina. Tapahtumasarja oli onnettomien sattumusten summa.

Urho Kujanpää sai heti hyppypaikalla hyvää ensiapua. (Kuvat: Hannu Kujanpää)

Kujanpää osallistui Tampereella Hämeenpiirin mestaruuskilpailuihin tavoitteenaan tehdä viimeistelyharjoitus reilun viikon päästä järjestettäviä Kalevan kisoja silmällä pitäen. Sää suosi urheilijoita ja Kujanpään hyppy tuntui kulkevan hienosti. Jonkin aikaa hakusessa ollut vauhtijuoksu ja hypyn rytmitys paranivat hyppy hypyltä.

Riman ollessa korkeudessa 530 Kujanpää keskeytti hypyn ilmassa ja pudottautui seiväshyppypaikan patjalle. Epäonneksi Kujanpään vasemman jalan piikkari tarrautui hyppykuopan reunojen patjatiivisteen verkkomateriaaliin. Kujanpää tuli yli viiden metrin korkeudesta pelkän vasemman jalkansa varaan.

Piikkari ei antanut periksi vaan Kujanpään nilkka pyörähti ympäri niin pahasti, että urheilijan jalkaterä kääntyi koko nilkan nivelen kohdalta 90 astetta sisäänpäin. Vamma näytti heti todella pahalta.

Kilpailua seurannut Urho Kujanpään isä Hannu Kujanpää yritti heti vetää nilkan niveltä auki ja kääntää jalkaterää suoraan. Samaan aikaan paikalle huudettiin jäitä ja lääkäriä. Apuun riensivät myös hetkeä aiemmin oman 1 500 metrin kisan juosseet Tampereen Pyrinnön juoksijat Samuli Losoi ja ylöjärveläinen Teppo Syrjälä. Juoksijoilta tulikin hyvää apua, sillä Losoi on opiskellut kolme vuotta lääketieteellisessä ja Syrjälä on ammatiltaan fysioterapeutti.

Yhdessä auttajatiimi sai Kujanpään jalkaterän kääntymään ensin 45 astetta ja heti perään rusautettiin toiset 45 astetta. Samaan aikaan ambulanssi saapui Ratinan stadionin maratonportista. Ambulanssi ajoi hyppypaikalle seuraten naisten 1 500 metrin juoksijoita.

Ensiavun jälkeen Kujanpää kuljetettiin Taysiin kuvauksiin. Diagnoosi oli vielä keskiviikkona epäselvä, mutta ilmeisesti luita Kujanpään nilkasta ei ole mennyt rikki. Nivelsiteet ovat kuitenkin kärsineet ilmeisen pahasti. Kujanpään jalka on nyt kipsissä.

Urho Kujanpää joutuu seuraamaan sivusta kaikki loppukesän ja syksyn arvokisat, joiden eteen hän on tehnyt valtavan määrän työtä. Väliin jäävät ainakin Kalevan kisat, alle 23-vuotiaiden SM-kisat, Super-liigan kisa Puolassa sekä Suomi-Ruotsi-maaottelu Tukholmassa. Lisäksi Kujanpää joutuu jättämään väliin Keski-Euroopan kutsukisoja. Myös Qatarin Dohassa järjestettävien MM-kisojen tulosrajan tavoittelu on nyt mahdotonta.

Nilkan kuntoutuminen vie aikaa, joten Kujanpää nähdään kilpakentillä aikaisintaan ensi vuonna.

Kisapaikalta Kujanpää kuljetettiin Taysiin tarkempiin tutkimuksiin.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.