Yleinen sauna on muutakin kuin sauna

Ensi lauantaina vietettävä Ylen Saunapäivä on nostanut suomalaisen saunakulttuurin jälleen keskustelujen aiheeksi. On tullut selväksi, että suomalaiset suhtautuvat saunaan yhä intohimoisesti.

Samaan aikaan Ylöjärvellä keskustellaan Veittijärven saunan kohtalosta. Saako se jatkaa toimintaansa paikalla, jossa se on tottunut palvelemaan kylpijöitä jo vuosikymmeniä?
Ehkä saunan jatkosta eri mieltä olevien kannattaisi mennä yhdessä löylyyn pohtimaan asiaa. Saunan lauteilla riisutaan tittelit ja asiat saavat oikeat mittasuhteet.

Saunan perusmerkityksiä ovat rentoutuminen ja puhdistautuminen. Useimmat haluavat nauttia löylyistä omassa koti- tai mökkisaunassa. Mutta on myös hurja määrä ihmisiä, jotka kokevat saunan yhteisölliseksi paikaksi, jossa voi kohdata myös ennalta täysin tuntemattomia ihmisiä. Löylystä riittää keskusteltavaa.

Ayana Palanderin vuonna 2015 tekemässä pro gradu -tutkielmassa kysyttiin, miksi yleisiä saunoja on vielä olemassa nyky-yhteiskunnassa?

Tutkielmassa pääteltiin, että yleiset saunat tarjoavat myös muuta kuin ensisijaisen puhdistautumispaikan. Yleiset saunat koetaan yhteisöllisinä viihtymispaikkoina. Tutkielman mukaan yleinen sauna on tuntemattomien ihmisten kokeileva kohtaamis- ja vuorovaikutuspaikka, joka herättää jokaisessa hyväntahtoista huolenpitoa toisia kohtaan sekä arvonantoa omaa ja muiden viihtymistapoja kohtaan.

Tähän määritelmään on helppo yhtyä. Jokaisen saunomisesta pitävän kannattaakin välillä jättää kotisauna lämmittämättä ja suunnata yleiseen saunaan. Niissä tunnelma on täysin erilainen kuin välillä liiankin tutuiksi käydyissä oman saunan löylyissä.

Yleisiä saunoja on ollut ”aina” ja toivottavasti mahdollisimman moni niistä saa pitää ovensa auki jatkossakin.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.