Oona Hietalan jalka kestää taas – hyppääjälupaus toipui säären rasitusmurtumasta

Hyppääjälupauksen uraan tuli vuoden lovi säären rasitusmurtuman vuoksi

– Oikeassa jalassani on rasitusmurtuman jäljiltä vielä pieni patti, mutta kipeä se ei enää ole, Oona Hietala näyttää.

Ylöjärveläisille yleisurheilun ystäville erittäin tuttu nimi on palannut tulosluetteloihin, kun Oona Hietala on toipunut jalkavaivoistaan.

Kesällä 2015 pituushypyn 15-vuotiaiden Suomen mestaruuden Ylöjärven Urheilijoiden edustajana voittanut Hietala on lentänyt tämän suven jokaisessa kilpailussaan selvästi pidemmälle kuin aiemmilla kausilla.

Ikaalisten juhannuskilpailuissa Hieteala, 19, ponnisti peräti 592, ja seuraavalla viikolla syntyi Jämsässä kolmiloikkaennätys 12,30. Kun satanenkin on sujahtanut parhaimmillaan 12,94 sekuntiin, mieliala on korkealla.

– Toivottavasti kuusi metriä menee vielä tänä kesänä, mutta jo nämä tuloksetkin ovat enemmän kuin uskalsin odottaa, Tampereen Pyrintöä nykyisin edustava Hietala myöntää.

Hänen ongelmansa alkoivat viime kesän ensimmäisissä kilpailuissa, kun oikean eli ponnistavan jalan säären etuosa kipeytyi. Sekä röntgen- että magneettikuvat vahvistivat oireiden syyksi sääriluun rasitusmurtuman. Kausi 2018 loppui tylysti toukokuussa.

– Kipu hävisi levolla, ja pääsin treenaamaan, mutta kun yritin kilpailla viime talvena hallissa, vaiva palasi.

– Ensimmäisellä kerralla ajattelin vain, että jalka pannaan kuntoon ja sitten jatketaan urheilemista. Toinen kerta pani jo miettimään, voinko jatkaa uraani, Hietala muistelee.

Alitajuntaansa hän ei ole onneksi vammaa päästänyt.

– En mieti sitä, vaan urheilen periaatteella ”kaikki tai ei mitään”, eikä jalka ole nyt oireillutkaan.

Uuden luotsin opeilla

– Toivottavasti rikon kuusi metriä tänä kesänä, mutta jo nyt tulokseni ovat olleet odotettua parempia, Oona Hietala iloitsee.

Oonan vamman syitä on vaikea jäljittää tarkasti, mutta todennäköisesti jalkaan kohdistui pitkän ajan kuluessa turhan kovaa iskutusta. Myös rakenteellisella ominaisuudella on osuutensa.

– Lantiostani on löydetty virheasento, joka heijastuu joko jalkaan, Hietala kertoo.

Ongelmatiikkaan, ja samalla koko harjoitteluun lähdetiin viime keväänä hakemaan erilaista näkökulmaa uuden valmentajan, Joanna Riihimäen kanssa.

– Olen vähentänyt hyppyharjoittelua ja lisännyt juoksemista selvästi. Se tuntuu toimivan, sillä nopeutenikin on parantunut paljon.

– Meillä on hyvähenkinen harjoitusryhmä, johon kuuluu lisäkseni kuusi muuta nuorta naisurheilijaa. Joka treeniin on mukava lähteä! Hietala kiittelee.

Hänen kilpailukalenteriinsa mahtui heinäkuussa yli kahden viikon harjoitusrupeama, joka päättyi tiistaisiin Hämeen piirinmestaruuskilpailuihin. Elokuun ensimmäisenä viikonloppuna edessä ovat uran ensimmäiset Kalevan kisat, joissa Hietala osallistuu niin pituuteen kuin kolmiloikkaan.

Hietalan ikäluokan, 19-vuotiaiden SM-kilpailut mitellään vasta elo-syyskuun vaihteessa Porvoossa. Tätä kirjoitettaessa Hietala oli pituustilaston kolmosena ja kolmiloikan kakkosena Jessica Kähärän pitäessä kummankin lajin kärkipaikkaa.

Tilastoilla on melkoisesti merkitystä, sillä niiden perusteella valitaan joukkue jo elokuun puolivälissä käytävään pohjoismaiseen nelimaaotteluun.

Kähärä on yksi niistä useista nuorista naishyppääjistä, joihin on viime aikoina kohdistunut suuren yleisönkin mielenkiinto.

– Olen miettinyt, miten juuri hyppääjät ovat nousseet nyt pinnalle. Ehkä Suomessa on alettu tehdä joitakin asioita eri tavalla kuin aiemmin, Hietala pohtii.

Hänen lähiaikojen ohjelmassaan on myös tiukkaa opiskelua, kun urakka Tampereen Sammon keskuslukiossa huipentuu ylioppilaskirjoituksiin. Kaksi ainetta on jo kirjoitettu, mutta lukemista riittää.

– Neljän vuoden lukiotahti on sopinut hyvin: olen saanut rauhassa harjoitella.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.