Poliisi varoittaa väärennetyistä kuiteista – rikos-ilmoituksia tulee jatkuvasti

Sisä-Suomen poliisi saa lähes päivittäin rikosilmoituksia kahden yksityishenkilön välillä internetissä ja sosiaalisessa mediassa tehdyistä kaupoista.

Käytetyn tavaran kauppa yksityisten henkilöiden keskuudessa on hyvin vilkasta ja kauppaa käydään monilla verkon kauppa-alustoilla. Kaupankäynnin helppous on kasvattanut kauppojen määrää merkittävästi.

Useimmiten kaupat sovitaan kahden yksityishenkilön välillä ja joissain tapauksissa myös yritykset markkinoivat tuotteitaan samoja kanavia käyttäen. Samaan aikaan kun kauppojen määrä kasvaa, poliisi törmää valitettavan usein rikosilmoitusten muodossa kauppoihin liittyviin ongelmiin. Tällaisiin tapauksiin liittyviä ilmoituksia tulee poliisille lähes päivittäin.

Aiemmin yleisimpänä syynä poliisille tehtävissä rikosilmoituksissa on se, ettei ostaja ole maksun suoritettuaan saanut sovittua kaupan kohteena ollutta tuotetta tai, että tuotteen myyjä ei ole saanut sovittua kauppasummaa luovutettuaan kaupankohteen ostajalle. Hyvin usein samoihin kauppoihin liittyy myös vääristeltyjä henkilö- ja yhteystietoja, jotka osaltaan hankaloittavat asioiden selvittämistä.

Poliisin tietoon on viime aikoina tullut tavallista runsaammin tapauksia, joissa on suunnitelmallisesti ja ammattimaisesti käytetty hyväksi väärennettyjä maksutositteita ja saatu näin ollen myyjä erehtymään luulemaan maksun tapahtuneen.

Poliisin mukaan väärennettyjä maksutositteita on esitetty sekä kaupantekohetkellä kasvotusten asioidessa että lähetetty sähköisessä muodossa myyjälle todisteeksi suoritetusta maksusta. Sisä-Suomen poliisilaitoksella tällaisia tapauksia on ollut kesän aikaan säännöllisesti ja rikoksella haltuun saadun omaisuuden arvot ovat nousseet sadoista euroista aina useisiin tuhansiin euroihin saakka.

Poliisi pyytää kansalaisia olemaan erityisen huolellisia tehdessään kauppaa erilaisissa kauppapaikoissa ja huolehtimaan siitä, että myyntituote ja rahat varmuudella vaihtavat omistajaa. Poliisi muistuttaa, että kaupantekohetkellä esitetty kuitti ei ole tae maksun suorittamisesta, vaan jokaisen myyjän tulisi aina varmistua rahojen saapumisesta pankkitilille.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.