Kujanpää pettyi EM-kisoissa – vauhtijuoksuun ei tule vielä riittävästi tehoja

Urho Kujanpää ei onnistunut aivan toivotusti 22-vuotiaiden EM-seiväsfinaalissa Ruotsin Gävlessä, vaikka taivuttikin kunnioitettavan yhdeksännen sijan.

Urho Kujanpää ei ole saanut vielä vauhtijuoksuaan kuntoon. (Arkistokuva)

Kujanpää ylitti aloituskorkeutensa 510 ensimmäisellään ja 530 kolmannellaan, mutta pudotti kolmesti 540:stä, joten pistesijakin jäi haaveeksi.

– En voi olla tulokseeni enkä sijoitukseeni tyytyväinen, vaikka odotukseni eivät olleetkaan kovin korkealla. Pääsinpä sentään finaaliin, Kujanpää mietti.

Hän myönsi, ettei hänen fyysinen suorituskykynsä ole vielä sillä tasolla, että mitaleista olisi kannattanut puhua. Keväällä vaivannut nilkan etuosan ongelma jätti täysivauhtisten harjoitushyppyjen lukumäärään liian ison loven.

– En saa vielä vauhtijuoksuun riittävästi tehoa. Juoksun kulkemaan saaminen ei ole kaukana, mutta vielä se ei ole onnistunut.

Gävlessä Kujanpäälle riitti finaalipaikkaan kaksi onnistunutta hyppyä, kun sekä 505 että 520 menivät ensimmäisellä yrityksellä. Se kävi juuri ja juuri valmistavasta harjoituksesta lämmittelyineen. Tuli hyppyjä, mutta kisa ei mennyt vielä kuormittavaksi.

– Finaalissa yksi yritys 540:stä nousi korkealle mutta päin rimaa. Kahdessa muussa putosin riman päälle, Urho kertasi.

Gävlessä hypättiin molempina päivinä kaikin puolin erinomaisissa oloissa, eli jossiteltavaa ei jäänyt. Ruotsista paluun jälkeen Kujanpää ei ehtinyt kauan huokaista. Keskiviikkoiltana Lapinlahden GP-kilpailuissa karsitaan paikasta Superliigaan eli EM-joukkuekilpailuun, joka mitellään Puolan Bydgoszczissa elokuun toisena viikonloppuna.

Kujanpään kovimmista kotimaisista kilpakumppaneista Tommi Holttinen kärsii akillesvaivoista ja joutui jättämään EM-Gävlen väliin. Kalevan kisoissa mestaruustaistelu käytäneenkin Kujanpään ja Tomas Weckstenin kesken.

Kova taso ilman Duplantistakin

Kaksikakkosten ikäluokan ykkösnimi, Ruotsin Armand Duplantis jätti kotikilpailut väliin, ja mestaruudesta käytiin tasainen taistelu. Sen vei nimiinsä Saksan 20-vuotias Bo Kanda Lita Bähre tuloksella 565.

Kreikan vasta 19-vuotias Emmanouil Karalis ja Ranskan Thibaut Collet ottivat himmeämmät mitalit tuloksella 560. Nelossija heltisi tuloksella 550, mutta kokonaisuudessaan kilpailu nousi odotetun tasokkaaksi.

– Korkeintaan ihan pöljänä päivänä minulla olisi ollut 560:een mahdollisuuksia, Kujanpää tunnusti.

Nuoruus jylläsi Gävlessä, sillä Kujanpään edelle ylsi vain kaksi hänen kanssaan samana vuonna eli 1997 syntynyttä brittiä. Kaikki muut mahtuvat kaksikakkosiin vielä ensi vuonna, joten seiväshypyn ystäville on tiedossa lähivuosina herkkuhetkiä.

– Seiväshypyn taso on jo nyt Euroopassa erittäin kova. Muutama vuosi sitten Timanttiliigassakin 580:een pystyi ehkä yksi tai kaksi miestä, mutta nyt sillä ei välttämättä pääse edes kuuden parhaan joukkoon, Kujanpää tiivisti.

Hän on nyt käynyt nuorten sarjojen arvokilpailunsa, joissa parhaaksi saavutukseksi jäi vuoden 2013 Euroopan nuorten olympiafestivaalin nelossija. Syyskuisten Dohan MM-kilpailujen tulosraja 571 näyttää juuri nyt liian korkealta, mutta tähtäin on jo asetettu ensi vuoteen ja Tokion olympiakisoihin.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.