Fufu-rouva pääsi espanjalaisesta koiratarhasta Suomeen: “Maailman hyväluontoisin ja rauhallisin, rapsutuksia rakastava koira”

Espanjan aurinkorannikolle hylätty Fufu adoptoitiin Suomeen vuonna 2015. Häntänsä nuoruusvuosinaan menettänyt espanjanmastiffisekoitus on lupsakka rouvaskoira, joka muuttaa vanhoilla päivillään terapiakoiraksi Helsinkiin.

Fufu läähättää onnellisena kesäperheensä isäntäparin jaloissa. Päivä on kuuma, mutta koiran turkki on ajeltu vatsan kohdalta kesähelteiden helpottamiseksi. Espanjanmastiffisekoitus on rakenteeltaan jykevä, onpahan rouvalle vanhemmiten päässyt kertymään pari liikakiloakin. Fufu ottaa kontaktia jokaiseen, ja rapsutusten loppuessa se nostaa vaatien tassuaan merkiksi siitä, että palvelu ei pelaa.

Seurallinen Fufu poseeraa kesäperheen isäntiensä välissä Ylöjärven Uutisten toimituksessa.

Fufun elämässä käynnistyi kesällä uusi vaihe, kun sen omistaja Jyri-Pekka Hovila muutti Aasiaan töiden perässä. Koko kesäkuun Fufu vietti Ylöjärvellä entisen omistajansa vanhempien hoivissa. Tämä ei kuitenkaan ollut sen elämän aikana tapahtuneista muutoksista suurin.

Kristina Raivio-Hovila ja Jukka Hovila asuivat Espanjassa pitkään töidensä puolesta, kun poika Jyri-Pekka tuli vierailulle. Sukuloidessaan koirarakas mies päätti adoptoida Fufun aurinkorannalla sijainneesta koiratarhasta.

Niin kutsuttujen rescuekoirien adoptoinnista on tullut erittäin suosittua Suomessa. Moni koirakuumeen kanssa painiskeleva haluaa uuden pennun hankkimisen sijaan auttaa ulkomailla tarhoihin joutuneita koiria, jotka ovat erinäisistä syistä tulleet omistajiensa hylkäämiksi.

– Espanjassa ihmiset eivät arvostaneet eläimiä samalla tavalla kuin täällä. Metsästyskauden päätteeksi saatetaan tappaa turhaksi jäänyt koira. Parhaat hirtetään perinteen mukaan puussa ylemmille oksille, huonommat taas jätetään hipomaan tassuillaan maata. Tämän uskotaan tuovan onnea seuraavalle metsästyskaudelle, kertoo Kristina synkkänä.

Osa löytökoirista on jäänyt omistajiensa hylkäämiksi, osa taas syntynyt kadulla. Pelastuskoiran tarkka menneisyys tunnetaan vain harvoin, sillä moni koira löydetään harhailemasta ulkoa. Suomeen koirat adoptoidaan yleisimmin Espanjasta, Virosta, Venäjältä ja Romaniasta.

Lentopelosta huolimatta muutto Suomeen sujui hyvin – Fufusta tuli Pinsiön koira

Fufun historiasta kukaan ei tiedä mitään. Useimmiten rescuekoira hankitaan avustusjärjestön kautta, mutta Jyri-Pekka löysi Fufun oltuaan suoraan yhteydessä koiratarhaan. Koiratarhan koosta perheellä ei ole tarkempaa tietoa, sillä kaikki kommunikaatio sujui puhelimitse videoita ja kuvia lähettelemällä.

Kun Fufun uusi koti varmistui, seurasivat päätöstä lakisääteiset eläinlääkärin käynti, rokotukset, sirutus ja ikioman koirapassin hankinta. Kuten moni muukin rescuekoira, Fufu lensi Suomeen Espanjasta vapaaehtoisen matkakummin kanssa. Lentokentällä vastassa olikin sitten tuleva isäntä.

Näin tyytyväinen Fufu on uuteen elämäänsä. Suurin osa rescuekoiran omistajista raportoi eläimen piristyneen Suomeen saavuttuaan.

Matka oli lentämistä ja autoilua pelkäävälle koiralle rankka, mutta uuteen kotiinsa perille päästyään Fufu oli heti tilanteen tasalla. Sopeutuminen sujui nopeasti, eikä koiran kanssa ollut sen kummempia haasteita.

IT-alan yrittäjä Jyri-Pekka asui tuolloin Pinsiössä, jossa hän piti oman yrityksen ohella koirahoitolaa. Paimenkoiraluontoinen Fufu pääsi päivisin ulos yksinkin, sillä naapurusto tunsi hyväluontoisen ja matkaajasieluisen koiran. Fufu saattoi tehdä parinkin tunnin vaelluksia, ennen kuin palasi takaisin omistajansa ja koirakaveriensa luokse.

Päivät Pinsiössä tulivat kuitenkin loppuun, kun isännän työ vei hänet keväällä Filippiineille. Tämä merkitsi koirahoitolan lakkauttamista ja rakastavien kotien etsimistä omille koirille.

Vaiherikas elämä jaksaa yhä yllättää: eläkeiässä Fufusta tulee terapiakoira

Rankasta menneisyydestä Fufussa muistuttaa enää vain häntä, joka on typistetty töpöksi. Sitä pystyy kuitenkin yhä heiluttelemaan, ja aktiivisessa käytössä hännäntynkä onkin.

Lupsakan pyöreästä olemuksestaan huolimatta Fufun suosikkiharrastus on hölkkä. Rouva voisi kolmestikin päivässä juosta jolkotella Jukan seurana.

– Kyllä se on niin, että kunto tässä loppuu ensin isännältä, nauraa Jukka samalla Fufua silittäen.

Hän ei ollut ennen Fufua tottunut koiriin, mutta rakastettava vanha rouva vei miehen sydämen. Kotona Kristinan ja Jukan aika kuluu koiran kanssa, sillä Fufu seuraa sisällä isäntiensä kaikkia liikkeitä.

Fufu on kookas ja jykevärakenteinen vanharouva. Koostaan huolimatta se on lempeän lupsakka karvakasa, jonka puolesta rapsutusten ei tarvitse koskaan loppua.

Terapiakoiraksi Fufu päätettiin lähettää rauhallisen ja rakastavan luonteensa takia. Ajatuksena oli, että hän voi näin saada tarvitsemaansa hellyyttä ja auttaa samalla ihmisiä ympärillään. Muistisairaiden asumisyksikköön jäädäkseen Fufun tulee aluksi suoriutua koeajasta, jossa sen soveltuvuus alalle kartoitetaan.

Lattialla selällään kellivälle lupsakalle rouvalle tämän ei luulisi olevan ongelma.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.