”Meitä juoksutetaan ja piilotellaan kuin köyhiä sukulaisia!” Viljakkalan kesäteatteri ilahduttaa vahvoilla roolisuorituksillaan ja rikkaalla kielellään

Suomen suvessa odottaa suloinen ilta, kun kolme parivaljakkoa suuntaavat kaikki samalle mökinpahaselle viettämään lomaa keskelle korpea. Erittäin suloisen illasta tekevät varattujen ukkomiesten baarituttavat, jotka pistäytyvät yllätysvisiitille.

Lessu ja Lelle saapuvat metsämökille pahaa-avistamattomien baarituttaviensa päänvaivaksi vaimojen silmien edessä.

Seurahuoneen hupakoiksi luonnehdittujen Lessun ja Lellen parkaisu kuvaa hyvin koko näytelmän pohjimmaista olemusta. Kangasalalaisen Matti Wanteen näytelmän Kutupuuhia Kalajärvellä juonikaari rakentuu yhteentörmäyksille ja erkanemisille, kun epäonniset aviomiehet yrittävät päästä baaripeippojensa kanssa saatille rouviensa silmien välttäessä.

Jari Hiltusen ohjaama näytelmä rakentuu pienille riemastuttaville kommelluksille, jotka sitovat koko paketin yhdeksi nipuksi toimivalla toistolla. Lopun yllättävä ratkaisu pläjähtää kasvoille yhtä arvaamattomasti kuin näytelmässä esiintyvä haiseva mähkärieska rupuisen mökin pöytään.

Wimman teatteriporukalla on vuosikymmenten yhteinen historia

Viljakkalan Kesäteatteriyhdistys Wimma herättää henkiin kieleltään ilahduttavan rikkaan näytelmän, jossa näyttelijät ovat todella onnistuneet tekemään hahmoistaan omansa. 

Wimman menestyksen ja sujuvuuden salaisuus ei ole vain lahjakkaissa näyttelijöissä vaan perheessä ja yhteisössä – ryhmä tuntee toisensa vuosien takaa ja on kasvanut yhdessä ohjaajan kanssa. Osa kastista on ollut mukana 20 vuotta nuorisoteatteriajoistaan saakka, ja saumaton yhteistyö näkyy lavan haltuunotossa.

Mukana on kuitenkin aina myös jokunen uusi kasvo, ja ohjaaja painottaa kaikkien olevan tervetulleita lavalle. Myös Hiltusen oma tytär ja poika ovat puikoissa tekniikassa sekä lavalla.

Ekin ilme kuvastaa ukkomiehen kauhua, kun tuvan ovesta sisään astelee baariöiden hemaiseva tuttava kesken vaimon kanssa vietettävää kesälomaa.

Viljakkalan kesäteatterin erityispiirteinä Hiltunen pitää jengin tuoreutta ja nuoruutta. Monella paikkakunnalla samat kasvot ovat tehneet teatteria vuosia, mutta Viljakkalassa aikuisteatteri on toiminut vasta parinkymmenen vuoden ajan.

– Tässä eivät vanhene muut kuin ohjaaja. Tällaisen luottoporukan kanssa on nasta tehdä teatteria, hehkuttaa mies.

Laatu ei kuitenkaan johdu yksinomaan toisensa tuntevasta tiimistä, sillä takana on kuukausien mittainen työstö. Roolitus tehtiin joulukuussa, jolloin ryhmä kokoontui ensimmäistä kertaa. Alkukeväästä teksti olikin jo sillä mallilla muistissa, että ryhmä alkoi hioa yksityiskohtia kesäkuulle.

Ohjaaja Jari Hiltunen ei kestä huolimattomuutta lavalla

Viljakkalaan Wimman perustanut ohjaaja Jari Hiltunen on tehnyt teatteria vuosia ja ohjannut kaikki Viljakkalan kesäteatterit. Hän kritisoi harrastelijateatteria, jota ei laiteta tarpeeksi painoa ohjaajan työlle.

Ohjaaja Jari Hiltunen on ohjannut teatteriesityksiä ikänsä verran: Kutupuuhia Kalajärvellä on miehen 58. ohjaus.

– Ohjaajan tulee kantaa etenkin matalan kynnyksen kesäteatterissa vastuu siitä, että paikalle tulevat ensikertalaiset saavat positiivisen kokemuksen kulttuurista. Tämän vuoksi täytyy tehdä priimaa kamaa. Tässä näytelmässä joka ikinen isku lavalla on määritelty, ja aiomme vetää esityksen 10 kertaa tismalleen samalla tavalla.

Hiltunen kertoo Kutupuuhia Kalajärvellä olevan yksi hänen vaativimmista ohjauksistaan, sillä toiminta rakentuu yhden tapahtumapaikan ympärille. Muutaman vuoden ikäiseen tekstiin on tehty pientä höystöä muun muassa hidastusefekteillä, välimusiikeilla sekä näyttämöratkaisuilla. Lopussa kuullaan Hiltusen kotipaikkakunnan Suomussalmen kunniaksi Kainuun marssi.

– Tämä on minulle 58. täysimittainen ohjaus, yhtä mones kuin vuosia on kertynyt, 58-vuotias Hiltunen kertoo tyytyväisenä.

Kriittisyydestään huolimatta ohjaaja ylistää suomalaista kesäteatteritraditiota, sen yhteisöllisyyttä ja matalaa kynnystä teatteriin tutustumiselle.

Kutupuuhia Kalajärvellä pyörii Viljakkalan koulun puistossa seuraavien kahden viikon ajan. Liput 18 euroa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.