Pääkirjoitus: Ylöjärvi on edelläkävijä ilmaisessa ehkäisyssä

Alle 20-vuotiaat ylöjärveläiset ja täällä opiskelevat nuoret ovat saaneet ilmaisen ehkäisyn vuoden alusta kokeiluluonteisesti.

(kuva: arkisto)

Muun muassa THL ja väestöliitto ovat kehottaneet jo vuosia kuntia tarjoamaan maksuttoman ehkäisyn nuorille. Silti vuosi sitten näin toimittiin vain noin 35 kunnassa. Sittemmin luku on tosin noussut.

Maksuttoman ehkäisyn tarjoaa Ylöjärven lisäksi muun muassa Tampere, Orivesi, Vantaa ja Rauma.

Maksuton ehkäisy on järkevää jo ihan siksi, että se tulee tutkitusti kunnille useimmiten halvemmaksi kuin maksaa aborteista.

Ylöjärvellä keskusteltiin vajaa vuosi sitten, pitäisikö maksuton ehkäisy ulottaa koskemaan alle 25-vuotiaita. Näin ei tapahtunut, vaikka 20-24-vuotiaat tekevät raskaudenkeskeytyksiä enemmän kuin alle 20-vuotiaat. Nyt maamme hallitus on kuitenkin suunnitellut, että maksuton ehkäisy tulisi koko Suomeen alle 25-vuotiaille.

 

Ylöjärven nuorten raskaudenkeskeytysluvut ovat jo valmiiksi alhaiset, eikä niissä tule näkymään välttämättä niin suurta laskua kuin isoissa kaupungeissa.

Se on kuitenkin jo täällä nähtävissä, että osa pillereiden käyttäjistä on siirtynyt käyttämään pitkäkestoisempia ja luotettavampia menetelmiä, kuten kierukoita ja kapseleita.

Tämä on hyvä suuntaus, sillä pillerin ottaminen tuppaa nuorilla välillä unohtumaan. Nuorilla on ollut rahapulassaan myös taipumus pitää pillereiden syönnissä välillä kuukausienkin taukoja.

Lue tästä, mitä mieltä terveydenhoitajat ovat uudistuksesta ja tästä, millainen debatti ilmaisen ehkäisyn aloittamisesta käytiin Ylöjärvellä viime vuonna.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.