Moottoripyörien ja vanhojen autojen harrastajat kutsutaan torstaisin lähiruokahodareille. ”Kyllä Ylöjärvelle on kiva saada oma tapahtuma”, iloitsee Pehkosen perhe

Kesän aikana järjestettävät Pirkanmaan lähiruoka-ajot yhdistävät lähiruoan ja ajanvieton samanhenkisten seurassa. Motoristien yhteisö on Suomessa tiivis, mutta Ylöjärveltä puuttui vielä oma harrastajatapaaminen. Niinpä ravintola Miss Adan omistaja Guy Peleda päätti aloittaa kotikaupungissaan motoristitorstait.

Miss Adan pihaan on parkkeerattu paku, joka kutsuu motoristit maistelemaan lähiruokaa ajelunsa iloksi.

Guy Peleda istuu Miss Adan terassilla. Kaiuttimista soi 50-luvun musiikki, ja takana seisovan mintunvihreän pakun luukusta käy kauppa.

Listalla olevat hot dogit ovat ravintolan kaikkien tuotteiden tapaan ehtaa lähiruokaa; makkaroiden liha tulee Hornan vapaan possun tilalta Vampulasta, liha-chilikastikkeen raaka-aineet taas 15 kilometrin päästä Pinsiöstä. Lyhimmän tien ravintolalle ovat reissanneet sämpylöiden jauhot, jotka hankitaan suoraan Ylöjärven myllystä.

Ruoka on kuitenkin sivuosassa torstaisin. Pirkanmaan lähiruoka-ajojen tarkoituksena on tuoda ylöjärveläisiä moottoripyörien ja vanhojen ajoneuvojen harrastajia yhteen.

– Halusimme tarjota puitteet samanhenkisten ihmisten kohtaamiselle tyylillä, sen sijaan, että seisoskeltaisiin bensa-asemilla, taustoittaa Peleda tapahtumaa.

– Tampereella ja Kangasalla on paljon tapahtumia, joten halusimme pistää pystyyn oman tempauksen ja tarjota paikallisille paikallista myös Ylöjärvellä, kertoo Peleda.

Miss Adan kanssa tapahtumaa isännöi Iloisen Pojan StreetFoodBar Pirkkalassa, vain viidentoista minuutin ajomatkan päässä. Tapahtumat ovat molemmilla paikkakunnilla samaan aikaan, ja ideana onkin, että asiakkaat voisivat ajoreitillään kulkea molempien pisteiden kautta.

Ensimmäisen viikon tapahtumaan saapuikin asiakkaita, jotka olivat käyneet aluksi Pirkkalassa burgereilla ja tulivat sitten kahville Miss Adaan näköalareittiä pitkin. Ajatus yhteistyöstä syntyi jo edeltävänä kesänä.

– Nyt, kun Tampereen keskusta on revitty raitiovaunun rakennustöiden vuoksi auki, etsivät kaikki uusia reittejä ajeltavaksi. Pirkkalasta kulkee kaksikin hyvää reittiä tänne meille, joten päätin ehdottaa yhteistä tapahtumaa Iloisen Pojan Pasille, selvittää Peleda.

Tampereen ympäristössä vastaavia tapahtumia on lähes joka päivä. Mustalahti kerää tiistaisin moottoripyöräilijöitä ja keskiviikkoisin vanhojen autojen harrastajia, perjantaisin Kangasalla kokoontuvat autoilijat. Välipäivänä torstai valikoitui loogiseksi Pirkanmaan lähiruoka-ajojen ajankohdaksi.

80-luvun nuorukaisen oli saatava moottoripyörä Top Gunin henkeen

Peleda itse on ollut innokas motoristi koko aikuisikänsä. Ensimmäinen moottoripyörä täytyi hankkia veljen kanssa heti 18-vuotiaana, totta kai salassa vanhemmilta.

– Siihen aikaan Top Gun oli kova juttu, ja mekin ostimme veljen kanssa yhteiseksi elokuvan henkeä edustavan pyörän. Olimme molemmat ilmavoimissa, ja moottoripyörä kuului kuvioon, nauraa israelilaissyntyinen Peleda.

Peledalla on tapahtumassa mukana myös oma moottoripyöränsä Betty.

Kiinnostus kaikkeen pörisevään ja bensalta haisevaan on edelleen kova. Moottoripyörän selkään hyppääminen tarkoittaa vaimonsa Maijun kanssa yhteistä yritystä ja perhearkea taituroivalle miehelle omaa aikaa.

Pirkanmaalla asuessaan Peleda oli itsekin vuosia moottoripyöräkerhon jäsen. Miss Adan tapahtumallaan hän haluaa murtaa ennakkoluuloja motoristiyhteisön ympäriltä. Miehestä on harmi, että monilla on negatiivinen kuva harrastuksesta, sillä oman kokemuksensa mukaan motoristit ovat yksi lämpimimmistä ja tiiviimmistä yhteisöistä.

– On hienoa huomata, miten Suomessa yhteisö on todella tiivis. Vaikka muuten oltaisiin vähäsanaisia, vie yhdistävä harrastus ihmisiä toistensa juttusille, iloitsee Peleda, joka on tutustunut esimerkiksi poikansa kummisetään moottoripyörien kautta.

Autoharrastus tuo uusia ystäviä, mutta on myös vanhempien ja lasten yhteistä laatuaikaa

Lähiruoka-ajot ovat vetäneet tällä kertaa paikalle vanhojen autojen harrastajia. Pehkosen perhe hurautti terassille kahden auton voimin, Kerttu-nimisellä kuplalla ja Elliksi nimetyllä Ford Escortilla.

– Kyllä autot on tapana nimetä, esimerkiksi rekisterikilven mukaan, selvittää perheen isä Juha.

Pehkosen perheessä jokainen rakastaa vanhojen autojen tuomaa nostalgiaa ja tunnelmaa.

Hän on pitkän linjan automiehiä, ja harrastus tuntuu olevan yleistä myös lähipiirissä. Tänä kesänä myös perheen äiti Laura on sijoittanut ensimmäiseen täysin omaan kaaraansa. Harrastus ei rajoitu pelkkiin autoihin. Lauran vapaa-aika hurahtaa Pin-upin parissa, mikä on autopiireissä yleistä. Juha taas on intohimoinen autokuvaaja.

Kuten Peleda, myös Pehkoset kuvailevat Suomea vilkkaana autoharrajastajien alueena. Vaikka kohtaamispaikkoja ja tapahtumia on ympäri Pirkanmaata, ei omalla kotipaikkakunnalla ole ennen järjestetty kokoontumisia.

– Kyllä Ylöjärvelle on kiva saada oma tapahtuma, onpahan hyvä syy käydä ajelemassa, nauraa Juha.

Lapset Hippu, 8, ja Minttu, 5, ovat kulkeneet autotapaamisissa mukana syntymästä saakka. Innokkaita autoilijanalkuja ihastuttaa vanhoissa autoissa erityisesti kirkas väriskaala.

Pirkanmaan lähiruoka-ajot järjestetään Miss Adassa ja Iloisen Pojan StreetFoodBarissa joka torstai klo 16-20 elokuun loppuun saakka.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.