Hälytysosasto valmiina – ”Kaikkea pitää osata maan ja taivaan väliltä”

Vaatteiden vaihto, nimenhuuto, autoon omalle paikalle ja reippaasti matkaan. Näin alkavat Ylöjärven vapaapalokunnan hälytysosaston maanantaiset viikkoharjoitukset. Haastattelupäivän teemana on eläinpelastus ja kohdetutustuminen Kaiharin talliin.

Hälytysosaston viikottaiset harjoitukset alkavat nimenhuudolla.

Ylöjärven VPK:n hälytysosastoon kuuluu kolmisenkymmentä jäsentä. Viikkoharjoituksissa he treenaavat asioita, joita voi tulla pelastustehtävissä vastaan. Lakisääteisiin harjoituksiin kuuluvat esimerkiksi pintapelastus ja savusukellus. Eläinpelastustehtäviä on harvoin, mutta niihinkin pitää varautua.

– Kaikkea pitäisi osata maan ja taivaan väliltä, palokunnan päällikkö Sami Lindfors naurahtaa.

Kurssimuotoinen koulutus

VPK:ssa suoritetaan kurssimuotoinen peruskoulutus ja pätevöityminen tapahtuu osa-alueittain. Hälytyspätevyyden saa 60 tunnin mittaisen peruskurssin jälkeen. Perehdytyskurssilla tutustutaan porukkaan, kalustoon, harjoituksiin ja palokuntatoimintaan.

– Seuraava kurssi järjestyksessä on savusukelluskurssi, millä saa pätevyyden tehdä sammutustöitä palavan rakennuksen sisällä. Lisäksi on kursseja tieliikennepelastamiseen, palokuntien ensiapukurssi ja ensivastekurssi. Meidän VPK:mme ei ole vielä lähtenyt mukaan ensivastetoimintaan, Lindfors kertoo.

Vapaaehtoista työtä

Hälytystoiminta perustuu vapaaehtoiseen valmiuteen ja hälytystehtävistä maksetaan palkkaa.

– Kun hälytys tulee niin ne, jotka pääsevät lähtemään, lähtevät hälytykseen. Tästä isosta joukosta kerätään paloauton miehistö. Erillistä varallaoloa on esimerkiksi juhlapyhinä, Lindfors toteaa.

Yleensä hälytykseen pystyy lähettämään kaksi autoa miehistöineen.

– Olemme sopimuspalokunta ja meillä on sopimus Pirkanmaan Pelastuslaitoksen kanssa hälytystehtävien hoitamisesta. Meillä on viiden henkilön sopimus ja viiden minuutin lähtövalmius.

Lindfors toimii siviilissä palotarkastajana. Vapaapalokuntalaisilla on omat siviilityönsä ja he rientävät asemalle hälytyksen tapahtuessa. Moni heistä asuu paloaseman lähellä. Näin kyetään takaamaan nopea lähtövalmius. Vakinaiset palomiehet asuvat vuoronsa ajan paloasemalla ja heillä on minuutin lähtövalmius. Kentällä VPK:laisten ja ammattipalomiesten tehtävät ovat pääpiirteittäin samat.

Monenlaisia tehtäviä

Palokunnan päällikön Sami Lindforsin harjoituskaveri nappasi heinää matkaevääksi.

Tehtäviä on laidasta laitaan vahingontorjunnasta vesipelastukseen ja maastopaloihin. Niissä toimitaan työpareina. Tyypillisimpiä tehtäviä ovat rakennuspalot ja liikenneonnettomuudet. Uuden hätäkeskusjärjestelmän myötä hälytykset ovat lisääntyneet.

– Vastuumme on noussut uuden järjestelmän myötä. Kolmannes tehtävistä on ryhmälähdön tehtäviä, jolloin olemme paikalla ainoana pelastustoimen yksikkönä tilannepaikan johtajina.

Uusi systeemi hälyttää ensimmäisenä tilannepaikkaa laskennallisesti lähinnä olevan yksikön. Ylöjärvellä tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Takamaantiellä sijaitseva VPK hälytetään ensimmäisenä S-Marketin pohjoispuolen pienempiin tehtäviin.

VPK:n toiminta-alue ulottuu myös Ylöjärven ulkopuolelle. Viime kesänä se kävi Pyhärannassa Varsinais-Suomessa asti sammuttamassa suurta maastopaloa.

– Meillä on säiliösammustusauto, johon mahtuu paljon vettä ja meidät hälytetään tulipaloihin laajemmallekin alueelle, Lindfors toteaa.

Naisosasto muonittaa

Hälytysosaston lisäksi VPK:ssa toimivat veteraaniosasto, nuoriso-osasto ja naisosasto. Naisosastolla on tärkeä rooli VPK:ssa. Pitkällä hälytyskeikalla olevien muonituksesta huolehtii nimittäin joukko naisia – vaikka keskellä yötä.

– Iso homma meillä on hälytysmuonitus. Jos on pitkäkestoinen keikka, niin soitetaan vetovastuussa olevalle, joka hälyttää muut. Osa porukasta lähtee asemalle ja osa kauppaan. Kahvit, mehut ja leivät tai sopparuoka valmistetaan paloaseman pienessä keittiössä. Voimme lähteä isomman soppakeittimen kanssa johonkin tai laittaa sen halliin, hälytys- ja naisosaston jäsen Hanna Reini kertoo.

– Pitkillä keikoilla tarvitaan paljon nestettä. Se on tosi tärkeää. Ja nälkäkin yllättää hyvinkin äkkiä, Reini tietää.

Porukkahenki koukuttaa

– Tässä oppii ja näkee paljon, ja saa auttaa ihmisiä. Lähdin alunperin mukaan seuraneidiksi äidilleni, mutta nyt olen joka paikassa mukana. Tämä imaisee mukaansa, nauraa Hanna Reini.

Sekä Reini että Lindfors ovat päätyneet vapaapalokuntaan perheenjäsenten innoittamina. Reini tuli mukaan äitinsä kaveriksi ja Lindfors nuoriso-osastoon 12-vuotiaana isoveljensä perässä. Molemmille on tärkeää on yhteisöllisyys.

– Palokuntatoiminnan suola on tämä porukka, Lindfors sanoo.

Myös toiminnan yllätyksellisyys viehättää.

– Kun lähtee vaikka keskellä yötä sängystä ja kymmenen minuutin päästä olet aivan erilaisessa ympäristössä savusukellusvehkeet päällä jonkun talon katolla sammuttamassa, hän tiivistää.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ketään ei jätetä, pienimmistäkin pidetään huolta, näyttää Jouni Mäkelä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saul Juvela esitteli hevostoimintaa onnettomuustilanteissa. Tässä hän opastaa miten hevoselle laitetaan erilaisia riimuja ja suitsia.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.