Ylöjärveläiset pääsivät Tallinnan laulujuhlien estradille, kamarikuorolaiset esiintyvät 150-vuotiaan kuorojuhlan päätapahtumissa

Ylöjärven seurakunnan kamarikuorolaiset läpäisivät vaativat laulukokeet päästen esiintymään heinäkuun 6. ja 7. päivinä pidettäville historiallisille Tallinnan laulujuhlille. Maailmankuulu kuorojuhla täyttää jo 150 vuotta, joten laululavalla ja -kentällä vietetään runsaan 100 000 hengen voimin ainutlaatuisia hetkiä. Konkarikävijä, johtava kanttori Sari Oksavuori kuvailee ohjelmaa perinteisen ja uuden musiikin ehjäksi kudelmaksi. Ensikertalaiset kuorolaiset Eliisa Paukkunen ja Mikko Haavisto odottavat yhteisöllisyyden kokemusta, joka syntyy noin 33 000 kuorolaisen joukkoesiintymisestä.

Pyhän Hengen seurakunnan kamarikuorolaiset ja Ylöjärven seurakunnan kamarikuorolaiset ovat harjoitelleet yhdessä Tallinnan laulujuhlia varten. Ylöjärveläiset iloitsevat, kun he saivat kutsun historialliseen 150-vuotiaaseen kuorojuhlaan. Tallinna on laulun ja tanssin mekka heinäkuun alkupäivinä.

Virolaiset valmistautuvat hyvää vauhtia kansakuntaansa jo 150 vuoden ajan yhdistäneiden Tallinnan laulujuhlien viettoon. Samassa yhteydessä pidetään nyt 85 vuotta täyttävät tanssijuhlat. Kansallispukuiset kuorolaiset ja tanssijat valtaavat pääkaupungin kadut, puistot ja torit.

Maailmanlaajuisesti noteerattu kuoro- ja tanssitapahtuma kerää suuren kansainvälisen yleisön.

Joukko Ylöjärven seurakunnan kamarikuorolaisia matkaa Tallinnaan Pyhän Hengen seurakunnan kamarikuoron vieraiksi. Ystävyysseurakuntien laulunlyömät ovat lyöneet hynttyynsä yhteen ja raivanneet tiensä Tallinnan laulujuhlien estradille.

Ylöjärveläisiä laulajia valmentanut johtava kanttori Sari Oksavuori iloitsee, että ahertajien parin vuoden työ kruunataan pääsyllä Tallinnan laulujuhlien laululavalle.

– Pääsykokeet olivat vaativat. Lavalle nousee valtava joukko kuorolaulun tarkkoja taitajia.

Kuorolaiset Eliisa Paukkunen ja Mikko Haavisto lähtevät laulujuhlaturneelle ensimmäistä kertaa. Molemmat odottavat joukkoesiintymiseltään historian lehtien havinaa, sillä estradilla on yhtä aikaa noin 33 000 kuorolaista.

Tallinnasta alokkaaksi

Mikko Haavisto muistaa taatusti heinäkuun ensimmäiset päivät loppuikänsä.

Nuorukainen myöntää ensiesiintymisensä Tallinnan laulujuhlilla nostattavan perhosia vatsaan.

Kun laulut on laulettu ja juhlat juhlittu, Haavisto kiirehtii aloittamaan asepalveluksensa Huovinrinteen varuskunnassa Säkylässä.

Haavisto on vaikuttunut projektin pituudesta, joka on edellyttänyt sitoutumista. Kotiseurakunnassa säännöllisissä harjoituksissa rima on ollut haastavan korkealla. Määrätietoinen treenaaminen on valanut luottamusta niin karsintojen läpäisemiseen kuin lopullisen esiintymisen onnistumiseen.

– Virolaisilla on kansallistunne korkealla. He pukevan tuntonsa musiikkiin, jonka esittäminen luo voimakasta yhteisöllisyyttä. Täällä Koti-Suomessa tuntuu siltä, että ihmiset arastelevat kansallishymnimmekin laulamista puhumattakaan muista yhteislauluista.

– On hienoa olla toteuttamassa sukulaiskansamme suurta kansallista juhlaa.

Musiikin moni-ilmeisellä saralla Haavisto on erityisesti pitänyt yhteismusisoinnista, joka toteutuu vaikkapa orkesterisoitossa.

– Jo tästä vinkkelistä Tallinnan laulujuhlat vetävät minua puoleensa.

Vaativaa mutta hauskaa

Kuorolainen Eliisa Paukkunen on laulujuhlahankkeessaan jo voiton puolella.

– Karsintoihin valmistautuminen oli hauskaa, vaikka taitojen kartuttaminen vaati paljon työtä. Yhteisharjoitukset ja omat laulutreenit tuottivat tulosta. Laulujuhlien ohjelmiston kappaleet ovat sopivan haasteellisia, eivät yli vaikeita mutta eivät liian helppojakaan.

Paukkunen korostaa arvostetun kuorotapahtuman motivoivan säännölliseen treenaamiseen.

– Porukkamme on hyvä, ja kuoronjohtajamme innostava.

– Kun reissumme varmistui, jännitys pukkasi pintaan. Vakavamieliseksi touhu ei ole kuitenkaan päässyt, sillä säilytämme ilon ja huumorin.

Paukkunen pitää virolaisten musisointitavasta. Laulujuhlien ohjelmisto on monipuolinen. Mukana on hyvin isänmaallisia kappaleita.

– Laulamisen pitkät perinteet näkyvät siinä, miten laulut on kirjoitettu ja sävelletty.

– Olen aina tykännyt Virosta ja maassa matkustamisesta. Tähän kun yhdistää kuorotapahtumien yhteisöllisyyden, yhdessä laulamisen ilon ja virolaisten helposti tarttuvan innostuksen asiaa kohtaan, ei sellaisesta helpolla kieltäydy. Näin ainutlaatuinen tilaisuus ei ihan joka päivä tipahda eteen.

Paukkunen uskoo, että suomalaisetkin löytäisivät yhdessä laulamisen riemun, jos ihmisiä kannustettaisiin harrastuksen piiriin.

– Ihmiset aristelevat turhaan laulamista ja kuoroihin mukaan menemistä. Vähän luottamusta omiin kykyihin, niin hyvä tulee. Maamme laulukulttuurin vahvistamiseen tarvittaisiin nykyistä enemmän laulutapahtumista uutisointia. Medianäkyvyys tekee hyvää lajille kuin lajille.

Katseet vuoteen 2024

Tallinnan laulujuhlille lähteviä kamarikuorolaisia harjoittanut johtava kanttori Sari Oksavuori katsoo jo pitkälle tulevaisuuteen.

– Tallinnan laulujuhlat on jälleen viiden vuoden kuluttua. Jokaisen, jota asia kiehtoo ja kiinnostaa, kannattaa tulla jo nyt seurakunnan kamarikuoroon, hän kannustaa.

Oksavuori on perehtynyt tarkasti tämänkertaisten laulujuhlien ohjelmistoon. Vaikka mukana on paljon perinteisiä lauluja, kuorojuhlan järjestäjät tilaavat kiitettävästi uusia teoksia nykysäveltäjiltä ja -sanoittajilta.

– Virossa osataan säveltää varta vasten kuoroille tarkoitettua musiikkia, hän kiittää.

– Ohjelmistossa olevien kappaleiden upeus tulee esille esimerkiksi laulujen hiljaisissa kohdissa. Vaikka lavalla on kymmeniätuhansia laulajia, hiljaisuus on käsinkosketeltava. Kuulijat vaikuttuvat juuri siitä, että kuoro laulaa hiljaa ja herkästi sekä kovaa ja korkealta. Tulkintavoima toimii monella tavalla.

Oksavuori arvostaa laulujuhlien ohjelman kokoajia laajan kirjon johdosta.

– Toisessa ääripäässä ovat perinteiset isänmaalliset laulut ja vastalaidalla kevyen viihdemusiikin edustajat.

Oksavuori lähtee luottavaisin mielin joukkonsa kanssa kohti suurta haastetta.

– Kun kuorolaiset osaavat laulut, he vapautuvat eläytymään kunkin kappaleen omaan tunnetilaan.

Oksavuori korostaa musiikkijuhlien kaltaisen projektin kehittävän koko Ylöjärven seurakunnan kamarikuoron toimintaa.

– Saamme tekemiseemme sointia ja tarkkuutta.

Oksavuori muistuttaa laulujuhlaprojektin tiivistävän ylöjärveläisten ja tallinnalaisten yhteistyötä.

– Tallinnan Pyhän Hengen seurakunnan kuorolaiset ja meidän kuorolaisemme tekevät paljon yhteistyötä. Esiinnymme porukalla niin Ylöjärvellä kuin Tallinnassa.

Oksavuori uskoo, että ylöjärveläiset osallistuvat ensi vuonna Viron evankelisluterilaisen kirkon laulujuhlille, jotka pidetään Viljandissa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.