Onko tiedolle liian monta teoriaa ja tietäjää?

Wikipedian mukaan totuus tarkoittaa yleiskielessä tavallisesti sitä, mikä on totta, vastaa todellisuutta, tosiasiaa.

On paljon asioita, joista ihmiset eivät tiedä vielä mitään. On myös paljon sellaista, mistä luulemme tietävämme, mutta josta todellisuus on kaukana. Lisäksi on tietenkin faktaa, joka ei tule muuttumaan ehkä koskaan. On vaikea kuitenkin erottaa valtavasta tiedon merestä se oikea, tosi tieto. Varsinkin kun itse tiedolle on niin monta teoriaa ja monta tietäjää.

Filosofian tunneilla pohditaan kaikkien tieteenalojen kulmakiveä, totuutta. Filosofia kyseenalaistaa kaikki tuntemamme tieteen tosiasiat, ja siksi se saa opiskelijansa pohtimaan totuutta ja varmaan turhautumaankin. Turha kritisointi ja kyseenalaistaminen aiheuttaa liikaa päänvaivaa, joten arkielämässä hyväksymme juuri asioiden totuudenmukaisuuden yksinkertaisin perustein.
Olen lueskellut paljon Suomen sisällissotaa, talvisotaa ja jatkosotaa käsittelevää materiaalia. Tietoa on paljon. Jokainen kirjoitus ja kirja kyseisistä aiheista on kuitenkin kirjoittajan näkemys asiasta ja tarkasteltavasta aiheesta.

Mietipä siinä lukijanana, mikä on totta ja mikä ei. Toki se varmaankin onkin juuri kirjojen tarkoitus.

Mielenkiintoinen oli viimeksi lukemani kirja Suomi Myrskyn Silmässä. Kirja kertoi talvisotaan vaikuttaneista tekijöistä ja sen synnystä, itse talvisodasta ja myös talvisodan rauhasta ja siihen vaikuttaneista tekijöistä.

Kirjan luettuani tulin pohtineeksi talvisodan syntyä ja solmittua rauhaa taas aivan uudesta näkökulmasta. Mikä on siis totuus talvisodasta? Varmaan lopullista tietoa ja totuutta ei ole vielä tullutkaan. Tuleeko koskaan?

Tiedon tulva tänä päivänä on aivan valtava. Sitä tulee joka tuutista 24 tuntia vuorokaudessa. Pysypä siinä kartalla ja poimi totuus siitä valtavasta tietomäärästä, jonka kuulet ja saat. Pää menee jo muutenkin sekaisin.

Ihmiset eivät pysty juomaan nykyään oikein kahvikupillistakaan, ettei kännykkä ole kädessä. Tiedon jano taitaa olla ihmisillä niin valtava tai he tykkäävät kovasti kylmästä kahvista.
Ilmastonmuutoksesta liikkuu jos jonkinlaista tietoa asiantuntijoiden sanomana.

Nyt ”virallinen” totuus tuntuu kuitenkin olevan se, että maapallon ilmasto lämpenee ja syynä siihen on ihmisten aiheuttamat hiilidioksidipäästöt.
Laaditaan kansainvälisiä sopimuksia hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Sijoittajat julistavat olevansa vastuullisia sijoittajia, kun he sijoittavat kohteisiin, jotka vähentävä hiilidioksidipäästöjä. Energiatuotannossa on aurinkopaneelit. Tulee hybridiautot ja niin edelleen.

Tässä kaikessa liikkuu valtavat rahat. Toivottavasti itse ilmastonmuutoksen pysäyttäminen ei jää materian arvojen alle. Siinä ei paljon miljoonat taskussa lämmitä, jos yli puolimaapalloa on asumiskelvoton.

Tämä on faktaa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.