Mira Iso-Mustajärvestä tuli toisen polven kauneudenhoitoalan yrittäjä sattuman kautta: ”Olen vain hevosihminen, joka halusi ratsastaa”

Toisilla on aina monta rautaa tulessa. Mira Iso-Mustajärvi on yrittäjä, joka ehti kerryttää kokemusta kolmelta eri alalta, kunnes kauneudenhoito vei hänet lopulta mukanaan. Naisen kolmas yritys Good Feelings Center avasi uudet tilansa Soppeenmäessä.

Avaan oven ja astun ulkoilman helteestä sisään Good Feelings Centeriin. Kampaamotuolit seisovat siistissä rivissä peilien edessä ja harmaa maali seinillä antaa kauneushoitolasta asiantuntevan kuvan heti alkukättelyssä. Tilat hohkaavat uutuuttaan, eikä ihme, sillä kahden kuukauden remontti valmistui helatorstaina.

Koko kuuden hengen työporukka on minua vastassa. Kuuman kesätorstain alkuiltapäivä on hiljainen, sillä asiakkaat ovat vielä töissä. Otan yhteiskuvan kaikista, minkä jälkeen siirrymme yrityksen perustajan Mira Iso-Mustajärven kanssa hänen työtilaansa.

Huone käy sävy sävyyn kauneushoitolan kampaamotilan kanssa, mutta tuolien sijaan sivut ovat täynnä jos jonkinmoista vempelettä ja kojetta, joilla asiakkaille tehdään hoitoja kestopigmentoinnista rakennekynsiin. Huone on Iso-Mustajärven valtakuntaa, mistä todisteena ovat lukuisat seinille ripustetut diplomit alan eri koulutuksista.

Yrittäjä itse istuu huoneen keskelle sijoitetulla hoitopöydällä ja kertoo Good Feelings Centerin toiminnasta. Juttua tuntuu riittävän loputtomiin, tai sitten puheliaisuus menee naisen luonteen piikkiin.

– En halua olla mikään iso pomo, painottaa Iso-Mustajärvi.

– Kaikki me olemme tässä mukana itsenäisinä yrittäjinä tasavertaisesti. Mahdollistamme toistemme toiminnan jakamalla kulut ja asiakkaat. Hinnoittelu ja toimintaperiaatteet ovat tietenkin yhteisiä, mutta muuten jokainen työntekijä on mukana vuokratuoliperiaatteella.

Uudet tilat ja samanhenkiset työkaverit pistävät hymyilemään. Ylärivissä vasemmalta oikealle Päivi Pipinen, Ville Pirttijoki ja Sanna Turunen, alarivissä Mira Iso-Mustajärvi, Anne Haavanlammi sekä Murtaza “Mori” Rahimi.

Uusista tiloista ja toimintatavasta huolimatta Good Feelings Center on sijainnut Soppeenmäen keskustassa jo yhdeksän vuoden ajan. Uusi ilme ja tilat tulivat ajankohtaisiksi, kun ennen paikalla sijainneen kauneushoitola Vipin omistaja Maarit Hirvelä päätti myydä liiketoimintansa.

80 neliömetrin tilat kiinnostivat Iso-Mustajärveä, sillä aiempaa pienemmän liikkeen kustannukset tulisivat järkevämmiksi. Tammikuussa solmittuja liikekauppoja seurasi kuitenkin yllätys.

Ratsastuskouluyrittäjästä Siipibaarin kautta kauneudenhoitoalalle

Iso-Mustajärvi on toiminut yrittäjänä koko työuransa ajan. Mallin oman leivän luomiseen hän sai jo lapsuudenkodistaan. Sieltä juontaa kiinnostus myös kauneudenhoitoalalle lähtöön, sillä Iso-Mustajärven isä Seppo Iso-Mustajärvi perusti aikanaan kaksikin kampaamoalan tuotteita valmistavaa yritystä, Cutrinin ja Simin.

– Isä oli aina mentorini, joka kannusti ja osasi neuvoa alan asioissa, kertoo Iso-Mustajärvi.

Vaikka kauneudenhoito on kiinnostanut Iso-Mustajärveä aina, päätyi hän alalle vasta lukuisten mutkien kautta.

– Kun seuraa yhtä ja samaa toimintaa lapsuudesta saakka, ei siihen suunnittele hyppäävänsä itsekin mukaan. Olen vain hevosihminen, joka halusi ratsastaa, nauraa Iso-Mustajärvi.

Niinpä valmistuttuaan kauppaopistosta hän perusti Lempäälän ratsastuskoulun vuonna 1991. 18 vuoden toiminnan aikana elämäänsä ikuisesti uudistava nainen ehti pyörittää tallin tiloissa myös majataloa ja siipibaaria. 48 hevosen, ratsastusleirien ja yöpyvien asiakkaiden kanssa riitti työtä, mutta isänsä kannustuksesta Iso-Mustajärvi hankki töiden ohessa kampaajan pätevyyden. Kuka tietää, sillehän saattaisi tulevaisuudessa olla tarvetta.

Mira Iso-Mustajärvi ei suunnitellut suuntautuvansa kauneudenhoitoon, mutta yhdeksän vuotta sitten hän perusti Good Feelings Centerin, ja ala imaisi hänet mukaansa.

Kun vuosi 2008 koitti, Iso-Mustajärvi oli päässyt toteuttamaan heppaharrastajan unelmaansa lähes kahden vuosikymmenen ajan. Oli tullut aika uudistaa elämää. Hän jätti ratsastuskoulun ja päätti jatkaa majatalon yhteydessä tutuksi tullutta hot wings -toimintaa. Perustaessaan kaksi Siipibaaria Iso-Mustajärvi ei vielä tiennyt, että hänen tuleva intohimonsa olisi jossain aivan muualla.

Mentori-isä kuitenkin kannusti tytärtään avaamaan oman parturi-kampaamon, ja lopulta Iso-Mustajärvi perusti liikkeen Mikkolantielle. Hänellä oli tarvittava tutkinto ja osaaminen, minkä lisäksi alasta kiinnostunut perheen aupair Tanja Zaburdajeva vaikutti asiaan. Tuntui helpommalta aloittaa, kun työntekijöitä oli jo kaksi.

Nyt, 11 vuotta myöhemmin äitiyslomalla oleva Zaburdajeva työskentelee edelleen Iso-Mustajärven kanssa.

Pyrkimyksestä pienempiin tiloihin syntyikin suuri yritys: Good Feelings Centerissä työskentelee kuusi itsenäistä yrittäjää

Tammikuussa solmittujen yrityskauppojen jälkeen Keskon yhteyshenkilöltä kävi ilmi, ettei osa papereihin merkitystä tilasta olisi kuulunutkaan kauppoihin. Yllättäen pienentyneet tilat eivät olleet enää riittävän suuret kauneushoitoja tarjoavalle yritykselle. Asian selvittely poiki kuitenkin tulosta – vieressä ollut tyhjä liiketila tarjottiin Iso-Mustajärvelle hyvään hintaan.

Yhtäkkiä tilat sitten olivatkin odotettua isommat. Minä itse -ihmisenä yrittäjä halusi suunnitella remontin alusta loppuun.

– Kun yhdeksän vuotta on pyörittänyt alan liikettä, osaa suunnitella tarpeisiin sopivan tilan, joka myös näyttää itseltään, selventää Iso-Mustajärvi innoissaan.

Kahden kuukauden remontin jälkeen ovien avaaminen tuntuikin todella hyvältä. Pitkän rupeaman jälkeen yrittäjä on nyt viimein malttanut merkitä kalenteriinsa myös vapaapäivän kuluvalle viikolle. Tämän mahdollistaa monen yrittäjän yhteinen toiminta.

Iso-Mustajärven lisäksi Good Feelings Centerissä työskentelevät Sanna Turunen ja Anne Haavanlammi, jotka tekevät parturikampaamohommia, kuten leikkauksia ja hiustenpidennyksiä. Kesän ajaksi tiimin vahvistuksena toimii myös Päivi Pipinen, joka työskentelee talvikautena Espanjassa ja oleskelee Suomessa kesäisin. Hierontapuolesta vastaa Ville Pirttijoki. Uutena on aloittanut lisäksi Murtaza “Mori” Rahimi, joka siirtyi Tredun harjoittelijasta tuoreeksi yrittäjäksi. Hän on erikoistunut miesten partoihin ja hiuksiin.

Good Feelings Centerin työyhteisö antaa toisilleen turvaa ja mahdollistaa jokaisen yrittäjän toiminnan.

Suurin ero uuteen kauneushoitolaan siirtymisessä on juuri tässä. Ensimmäistä kertaa vuosiin Iso-Mustajärvellä ei ole omaa henkilökuntaa ja sen tuomia työnantajan velvollisuuksia. Tämä on tuonut naiselle paljon vapautta, mutta hän kokee järjestelmän olevan motivoivampi myös työntekijöille, jotka ovat kaikki perheellisiä. Yhteisö tuo jokaiselle turvaa ja etuja, jolloin nuortenkin ammattilaisten on helpompi uskaltautua yrittäjyyteen.

Iso-Mustajärven asema on työyhteisön esimiehenä ja liikkeen omistajana. Lisäksi hän on erikoistunut hoitopuoleen, kuten pigmentointeihin, sokerihoitoihin, ripsiin ja jalkahoitoihin. Uudet kampaamoasiakkaat hän antaa huoletta muille.

Ikioppija ei aio höllentää tahtiaan

Vaikka Iso-Mustajärvelle tärkeää onkin asiakkaiden viihtyvyys ja tyytyväisyys rentouttavien kauneushoitopalveluiden parissa, hänestä itsestään ei ole höllentämään tahtia. Lukuisten yritysten ja koulutusten väliä koko aikuisikänsä sahannut nainen kertoo läheistensä tottuneen jo kovaan työtahtiin.

– Onhan se totta, että yrittäjän arki on usein jatkuvaa työntekoa. Jää minulla silti aikaa muuhunkin. Tänäänkin kävin aamulla ratsastamassa, kertoo hevosrakas yrittäjä, jolla ei nyt ensimmäistä kertaa elämässään ole omaa hevosta.

Lomansa Iso-Mustajärvi pitää kolmessa pätkässä aina helmi-, huhti- ja lokakuussa, jolloin aika kuluu avomiehen kanssa Fuengirolassa ratsastaessa ja golfatessa. Ennen kaikkea pitkät vapaat kaudet ovat kuitenkin mahdollisuus laajentaa omaa osaamista kauneudenhoidon koulutusten kautta.

Vajaan 10 vuoden aikana Iso-Mustajärvi on ehtinyt käydä koulutuksia ja hankkia pätevyydet kymmeniin erilaisiin hoitoihin mikroneulauksesta koneellisiin hoitoihin. Syksyllä hän kuitenkin haluaa vielä virallisen kosmetologin nimikkeen näyttötutkinnolla. Hän painottaa kauneudenhoitoalan lukuisia mahdollisuuksia uuden oppimiselle ja osaamisen syventämiselle.

– Tällä alalla on kehityttävä jatkuvasti, jos haluaa pysyä ajan hermoilla, perustelee nainen opiskeluaan. Kursseihin käytetyt resurssit saadaan kyllä ajan kanssa takaisin.

Iso-Mustajärven suurin intohimo onkin uuden oppiminen. Tästä erinomainen esimerkki on se, että vaikka hän kokee olevansa oikeassa paikassa ja tyytyväinen yrityksensä toimintaan, opiskeli hän silti hiljattain myös lähihoitajaksi. Tutkintopaperit nainen sai kouraansa vuonna 2014, minkä jälkeen hän on tehnyt ajoittaista keikkaa palvelutaloissa oman yrittämisensä ohella.

Tähän syynä on erilaisuuden kaipuu; kun saa vaihtelua, ei eläväinen ihminenkään ehdi puutua työhönsä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.