Ankea työmaa-aita sattui Siiri Torvista silmiin ja niinpä hän päätti kysyä, saisiko hän ryhtyä maalaushommiin – Nyt Räikän työmaata koristaa upea taideteos

Räikän raksatyömää on saanut piristysruiskeen Siiri Torvisen taiteilemasta vanerimaalauksesta, joka sai inspiraationsa tylsän värisestä työmaa-aidasta. Ylöjärvellä maalattiin pari viikkoa sitten myös Tiikontien alikulkutunnelia.

Torvinen on innoissaan, että kaupunki antaa nuorille mahdollisuuden tehdä taidetta yleisille paikoille. – Erityiskiitokset menevät kulttuurisihteeri Minna Vallinille, joka auttoi projektin etenemisessä. Haluan kiittää myös K-Rauta Toikkosta hyvästä palvelusta ja hyvin valituista maaleista.

Viime kesänä lukiolaistyttö Siiri Torvinen ohitti Räikän kohdalla olleen kerrostalotyömaan ja kiinnitti huomionsa sitä suojaaviin aitoihin – ei tosin siitä syystä, että ne olisivat olleet erityisen hienot.

– Ajattelin, että onpa tylsän harmaa aita ja että olisipa hienoa saada niihin vähän väriä pintaan.

Niinpä hän ryhtyi tuumasta toimeen ja oli yhteydessä ensin kaupunkiin ja sitten työmaata hallinnoivaan rakennusliikkeeseen maalausprojektin käynnistämistä varten. Homma kuitenkin tyssäsi ja projekti meni jäihin.

Kaupungin kulttuurisihteeri Minna Vallin ei ollut kuitenkaan unohtanut Torvisen ideaa työmaan piristämisestä. Hän ehdotti Torviselle uutta maalauskohdetta, remontissa oleva vanhan Räikän edustaa.

– Sovittiin, että kaupunki maksaa tarvikkeet ja minä maalaan ja saan työtodistuksen siitä hyvästä.

Torvisen maalaama teos on kolmeosainen: vasemman puoleinen on nimeltään Kesä, keskimmäinen Juhlat ja oikean puoleinen Aavikko. Torvinen maalasi teosta parin viikon ajan samalla aukealla.

Teos samalla aukealla isän musiikkiuraa kunnioittavan veistoksen kanssa

Koulujen päättäjäisviikonlopun lauantaina Torvinen saikin Räikällä valmiiksi kaksi viikkoa kestäneen maalausurakan, jonka lopputuloksena raksatyömaan edustaa koristaa kolmesta maalauksesta koostuva taideteos.

– Pohja on vanerilevyä, johon on maalattu päälle. Hahmottelin työtä ensin paperille, sitten aloin maalaamaan. Teoksessa on kolme eri maailmaa, jotka liukuvat toisiinsa, 17-vuotias Torvinen selittää.

Hänen mukaansa teos on paikallaan ainakin niin kauan, kun Räikkää remontoidaan.

On pakko kysyä, että miltä tuntuu maalata taideteos samalle aukealla paikalle, jossa on myös hänen isänsä yhtyeen musiikkiuraa kunnioittava veistos.

– Jaa, enpä ole edes ajatellut asiaa. Ei se kyllä oikein miltään tunnu. Todella taidokas teoshan se on, Torvinen naurahtaa viitaten Eppu-veistos Alamökkiin.

 

Fakta: Siiri Torvinen

  • 17-vuotias ylöjärveläinen, joka käy Tammerkosken lukion kuvataidelinjaa
  • lukee tällä hetkellä ylioppilaskirjoituksiin
  • harrastaa eniten tussitöitä
  • haaveilee omasta näyttelystä
  • haluaa isona kuvittajaksi.

Lue myös: Kyklooppikaksikko vartioi nyt Tiikontien alikulkutunnelia – Katso kuvat upeista nuorten maalaamista graffititeoksista

Teokset liukuvat toisiinsa. Ensimmäinen on nimeltään Kesä.

Keskimmäinen on Juhlat.

Kolmas on Aavikko.