Hoitajamitoitus saattaa tulla kalliiksi – lue Ylöjärven kaupunginjohtajan mietteet hallitusohjelmasta

Ylöjärven kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto kommentoi Ylöjärven Uutisille, minkälaisia vaikutuksia tuoreen hallitusohjelman tavoitteilla on Ylöjärveen.

Ylöjärven kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto on tutkaillut hallitusohjelmaa Ylöjärven kannalta. (Arkistokuva: Rami Marjamäki)

Sorvannon mukaan hallitusohjelmassa on paljon kirjauksia, joilla on kuntien menoja lisäävä vaikutus. Toki ohjelmasta löytyy myös Ylöjärven kannalta positiivisia kirjauksia.

Oppivelvollisuusajan nosto ja hoitajamitoitus ovat sellaisia, jotka lähes vääjäämättä lisäisivät kustannuksia.

– Vielä emme toki tiedä, millä tavalla valtio osallistuu kustannuksiin, jos kunnille tulee lisätehtäviä. Toki hallitusohjelmassa luvataan, että valtio osallistuu kustannuksiin lähes sataprosenttisesti, Sorvanto toteaa.

Kustannuspaineita sosiaali- ja terveyspuolelle tuo siis ainakin kiireettömään hoitoon pääsy seitsemässä päivässä. Samoin kustannukset ovat vaarassa nousta, jos vanhusten hoitajamitoitus kirjataan lakiin. Mitoitus lupaa 0,7 hoitajaa jokaista hoidettavaa kohden.

– Olemme laskeneet, että se aiheuttaisi meille noin 500 000 – 600 000 euron lisäkustannuksen vuositasolla, Sorvanto sanoo.

Ja ongelmaksi ei nouse pelkästään raha vaan kysymys on myös siitä, mistä löytyy kaikki tarvittava henkilökunta.

– Kaikki Suomen kunnat ja kaikki yksityiset toimijat lähtevät työmarkkinoille hakemaan hoitajia. Ja meillä on jo nyt työvoimapula tällä alueella, joten tilanteesta voi tulla todella vaikea. Jos hoitajamitoitus kirjataan lakiin, meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin noudattaa sitä tai sitten sopeuttaa palveluita alaspäin, kaupunginjohtaja selvittää.

Hyvä asia kuntien kannalta on se, että hallitusohjelman mukaan kaikki määräaikaiset valtionosuusleikkauslait on määrä purkaa tänä vuonna. Näitä lakeja on tällä hetkellä voimassa neljä.

– Jos näin käy, että lait todella loppuvat ja valtionosuudet palaavat normaalille tasolle, se merkitsee Ylöjärvelle huomattavaa tulonlisäystä ensi vuonna.

Sorvanto näkee hallitusohjelmassa myönteisenä asiana myös maankäyttöön ja infraan liittyvät kirjaukset.

– Ohjelmassa annetaan ymmärtää, että tie- ja ratahankkeisiin on tulossa rahoitusta. Tämä tietysti kiinnostaa Ylöjärveä ja Pirkanmaata. Myös MAL-sopimusmenettelyä jatketaan kaupunkiseutujen kanssa. MAL-sopimus on meille tärkeä väline maankäytön, asumisen ja liikenteen kehittämisessä valtion kanssa, Sorvanto kertoo ja lisää:

– Hallitusohjelmassa on siis paljon myös hyviä ja positiivisia kirjauksia. Kokonaisuutena hallitusohjelma on kohtuullinen Ylöjärven kannalta.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.