Tilinpäätöksen hyväksyminen synnytti keskustelua valtuustossa – ”kertaluontoiset erät eivät tule vahingossa”

Kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantain kokouksessaan Ylöjärven kaupungin viime vuoden tilinpäätöksen. Moni valtuutettu halusi vielä kommentoida tulosta ja etenkin kertaluontoisten erien vaikutusta.

Kaupungintalon väellä on syytä hymyyn hyvän taloustuloksen ansiosta. (Arkistokuva)

Kaupungin alkuperäinen talousarvio oli 100 000 euroa ylijäämäinen, joten tilinpäätös toteutui talousarvioon nähden parempana. Ylijäämäinen tilikausi saavutettiin huolimatta verotulojen kokonaismäärän ja valtionosuuksien negatiivisesta kehityksestä.

Hyvän tuloksen syntymistä edesauttoivat aktiivinen tonttikauppa sekä kertaluontoiset tuottoerät. Näitä olivat muun muassa Viljakkalan Elokaaren palvelukeskuksen myyntivoitto sekä sairaanhoitopiirin pääoman palautus.

Kokoomuksen valtuustoryhmää vetävä Juho Ojares muistutti, että ylijäämäinen tulos ei ole itsestäänselvyys.

– Ylöjärvellä menojen kasvu on pysynyt paremmin hallinnassa kuin muualla. Se on vuosien aikana edellyttänyt vaikeita ja ikäviäkin päätöksiä. Suuri kiitos kaikille, jotka ovat pitäneet kiinni vastuullisesta linjasta, Ojares sanoi.

Samalla Ojares totesi, että ilman kertaluonteisia eriä kaupungin tulos ei olisi ollut positiivinen.

– Ei voida vieläkään elää löysin rantein vaan täytyy pitää jalat maassa ja maltti mukana, Ojares sanoi.

Vihreiden valtuutettu Timo Halttula puolestaan kysyi valtuustossa, että muistaako joku vuoden, jolloin kertaluonteisia eriä ei olisi ollut.

– Kertaluonteisten erien syntyminen on hyvää ammattitaitoa hallinnossa ja taloudenpidossa. Kun niitä joka vuosi tulee, se on pelitaitoa ja osaamista. Ne eivät ole vahinkoja, jotka tulevat yllättäen ja pelastavat, Halttula kommentoi.

Kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto kommentoi asiaa Ylöjärven Uutisille ja oli samoilla linjoilla valtuutettu Halttulan kanssa.

– Kertaluontoiset erät eivät ole mitään sattumanvaraisia yllätystuloja, jotka sattumalta tulevat ja aiheuttavat jonkin pelastuksen. Ne on joka vuosi suunniteltava ja ikään kuin taisteltava budjettiin, Sorvanto selvittää.

Toki Sorvantokin toteaa, ettei pysyvää käyttötalouden menorakennetta kannata rakentaa satunnaisten tulojen varaan.

– Silti satunnaisia eriä saadaan, koska niiden eteen tehdään joka vuosi kovasti töitä.

Sorvanto on tyytyväinen siihen, että Ylöjärvi saavutti hyvän tuloksen, kun samaan aikaan muualla kuntakentällä oli erittäin vaikea vuosi.

– Erityisen tyyytyväinen täytyy olla siihen, että Ylöjärven velkaantuminen laski reilusti. Seitsemän miljoonan euron lyhennys velkaan on absoluuttisesti paljon, Sorvanto sanoo.

Kaupungin lainamäärä väheni 92,6 miljoonasta 85,6 miljoonaan euroon. Asukasta kohti laskettu lainamäärä pieneni 220 euroa 2 597 euroon. Toimintatuotot olivat 25,3 miljoonaa euroa ja ne ylittivät selvästi budjetoidun.

Lopuksi kaupunginjohtaja muistutti, että töitä on tehtävä kovasti jatkossakin.

– Saavutimme pääsääntöisesti toiminnalliset tavoitteet. Parantaa aina kuitenkin pitää.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.