Nuorta yrittäjyysmeininkiä Räikän rannassa – kahvila Murun nelikko vastaa itse omista kesätienesteistään

16–vuotiaat lukiolaiset paistavat tänä kesänä perunoita, valmistavat vohveleita ja pyörittävät jäätelöpalloja. Samalla he työllistävät itse itsensä.

Hatif Basharyar, Siiri Haapakoski, Rasmus Kautto ja Jesse Salmi ovat tiimi Murun takana. Toisensa nuoret tuntevat Ylöjärven lukiosta, jossa he opiskelevat yrittäjyyttä 30 muun lukiolaisen kanssa.

Räikänrannassa on harmaata ja tuulista, mutta laiturin nokassa on joukko poikia pelleilemässä uimahoususillaan. Ilma ei ole kylmä, toisin kuin lauantaina, jolloin Muru avasi ovensa kesäksi. Tuulesta ja sateisesta säästä huolimatta avajaisiin saapui viitisentoista asiakasta.

Hatif Basharyar, Siiri Haapakoski, Rasmus Kautto ja Jesse Salmi istuvat kahvilan terassilla Keijärvi taustanaan. 16–vuotiaat tuoreet yrittäjät opiskelevat Ylöjärven lukion yrityslinjalla. Tämän kesän he pääsevät paiskimaan hommia itselleen.

Pitkien sadekausien lisäksi yrittäjiä mietityttää rasvakeittimen ensimmäinen tyhjennys

Nelikon jokaisella jäsenellä on jo hieman aiempaa työkokemusta, mutta yrittäjinä nuoret toimivat ensimmäistä kertaa. He puhuvat jännittyneinä tämän hetkisestä yrittäjyydestään.

– Yrittäjyyteen kuuluu vapautta, vastuuta, paineita ja riskejä. Hienointa on kuitenkin vapaus ja omalla tavalla tekeminen sekä mahdollinen palkinto, jos kesästä tulee hyvä.

Taustatyöt ja suunnittelun yrittäjät aloittivat jo hyvän aikaa ennen itse kahvilan avaamista. Päälle kuukausi sitten kalenterit täytettiin kokouksista käytännön suunnitelluja varten. Koko toiminta aina omavalvontasuunnitelmasta tuotevalikoimaan on nuorten itsensä suunnittelema.

Apua on kuitenkin ollut tarjolla. Ylöjärven lukion yrityskoordinaattori Sami Hasila vastaa Murun toimintaa organisoivasta Valon Tekijät Osuuskunnasta, ja on ollut mukana kesäkahvilassa sen aiempina vuosina. Osuuskunnan kautta nuoret hoitavat esimerkiksi verojen maksamisen. Murulaiset ylistävät kilpaa Hasilaa, joka on ollut korvaamaton apu toiminnan starttaamisessa.

– Hän on kuljettanut meitä kauppaan ja käyttänyt valtavasti omaa aikaansa auttaakseen kahvilan perustamisessa. Ilman Samia tämä ei olisi onnistunut.

Basharyarin, Haapakosken, Kauton ja Salmen palkat määräytyvät kahvilan tuottojen mukaan.

Kahvilan pyörittämiseen taas on opittu tekemällä. Terassin kiviaidalla istuessaan yrittäjät pohtivat seuraavaksi edessä olevaa koitosta: kuinka rasvankeittimen ensimmäinen tyhjennys mahtaa sujua? Päätyykö kaikki rasva lattialle? Avajaispäivänä apuun hälytettiin myös Haapakosken mummo, joka kiikutti nuorille täydennystä keittiötarvikkeisiin.

Yhteen ääneen yrittäjät toteavat, että hankalissa tilanteissa täytyy vain pitää pää kylmänä ja kutsua kaveri apuun. Nyt, kun annoksia ja toimintaa on päästy harjoittelemaan, on myös luottamus omaan osaamiseen kasvanut.

Laajan tuotevalikoiman lisäksi kahvila erottuu SUP-lautojen vuokraamisella

Avantouimareiden tilojen pienessä keittiössä toimivan kahvilan tuotevalikoima yllättää laajuudellaan. Jäätelön lisäksi Murusta saa muun muassa kahvia, limuja ja pullaa. Makkaraperunat paistetaan itse paikan päällä, ja listalla komeilevat alusta asti kahvilalla tehdyt vohvelit.

Laajan tuotevalikoiman lisäksi nuoret yrittäjät vakuuttavat asiantuntevalla palvelullaan.

– Olemme rautaisia ammattilaisia, painottaa Salmi.

Tarjoilujen ohella kahvila tekee yhteistyötä SUP-lautojen vuokraajan kanssa, joten kesätienestit eivät ole pelkkien vohvelien varassa. Suppailusta saadut vesiurheilun tuotot jaetaan yrittäjien kesken tasan.

– Kunhan alusta on päästy, olen ajatellut ryhtyä leipomaan myös sämpylät ja pullat itse, lisää Haapakoski. Ensin on kuitenkin saatava pääomaa liiketoiminnan pohjaksi.

Murulaiset povaavat bisnekselleen aurinkoista ja työntäyteistä kesää. – Kolmenkymmenen asteen helteet koko kesäksi!

Kesäkahvila Muru on avoinna viikon jokaisena päivänä klo 11-20 elokuun alkuun saakka.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.