Vuorentaustan alakoululaisten upean musikaalin sanoma koskettaa kaikkia – katso kuvagalleria esityksestä

Vuorentaustan alaluokkien musikaali ja koko koulun yhteinen ponnistus, Delete Maa, esitettiin koulun juhlasalissa tuplamiehityksellä yhteensä neljän esityksen verran. Ylöjärven Uutiset seurasi torstai-illan esitystä. Musikaali käsitteli meitä kaikkia koskettavaa aihetta: maapallon tilaa ja ilmastonmuutosta.

”Paina tuhonappulaa. Älä säästä mitään.” Tanssijoiden ryhmä ympäröi tuhonappulan. Miten maapallon käy?

Ajankohtaisen ja ajatuksia herättävän esityksen eteen on uurastettu viime syksystä asti. Musikaaliproduktio on koulun ohjelmassa joka kolmas vuosi.

– Lähtökohtana on, että jokainen oppilas osallistuisi musikaalin tekoon kuka milläkin tavalla. Yhteisöllisyys on tärkeä osa, kertoo musikaalin kappaleista ja käsikirjoituksesta vastaava musiikinopettaja Kimmo Hermonen.

Lavasteita ja puvustuksia on valmistettu käsityö- ja kuvaamataidonkursseilla. Lavatyöskentelyä on harjoiteltu valinnaisilla näytelmä- ja tanssikursseilla. Osa kappaleista on syntynyt yhteistyössä oppilaiden kanssa. Esityksessä nähdään myös oppilaiden tekemiä piirustuksia ja multimediaa.

Musikaali sekä antaa että kuormittaa paljon, mutta limittyy koulun arkeen.

– Tekemiset liittyvät aina opetussuunnitelmaan. Esimerkiksi kutosen ympäristötiedon projektit näkyvät diaesityksenä. Musiikit ovat luontainen osuus musiikin opetusta, Hermonen kertoo.

Oppilaiden taidonnäyte ja tärkeä sanoma

– Täytyy iso hattu nostaa ja korkealle esiintyjille. Näyttelijöillä on pitkiäkin repliikkejä. He ovat tehneet valtavasti töitä. Soittajat ovat omaksuneet kappaleet käsittämättömän hyvin. Esiintyjät kasvavat esitysten myötä, kantavat vastuuta ja oppivat hallitsemaan jännityksen tunnetta. Itseluottamuksen kasvu on huikea, Hermonen toteaa hyvillään.

– Olen luonnon ystävä ja sitä mieltä, että meidän pitäisi huolehtia vähän paremmin tästä pallosta. Ajatus lähti siitä, miten sanomaa voisi välittää lapsille ja aikuisille, että planeetassamme on niin paljon hyvää ja että oppisimme näkemään kaiken sen, mikä on säilyttämisen arvoista. Sellainen kauneus mitä ympärillämme on, sitä ei aina ymmärrä ellei pysähdy miettimään, käsikirjoittaja kuvailee.

Tuhon oma?

Lääkäri Alli on valmiina tutkimaan maahan saapunutta muukalaista, avaruusagentti Neilaa, joka makaa Aatos-pojan perheen sohvalla.

Musikaalin alku johdattaa katsojat ulkoavaruuden asukkaiden neuvoston kokoukseen, jossa ollaan huolissaan maapallon tilasta. Neuvosto pohtii pitäisikö planeetallemme antaa lopullinen kuolinisku vai vielä yksi mahdollisuus ennen kuin se aiheuttaa enemmän vahinkoa ympäristölleen. Molemmat näkökannat saavat kannatusta ja neuvosto lähettää Neila-nimisen avaruuden asukin tutkimaan maapallon tilaa.

Tutkimusmatkallaan maahan Neila ystävystyy Aatos-nimisen pojan kanssa ja päätyy lääkäri Allin tutkittavaksi. Alli havaitsee Neilalla ihmiselle kuulumattomia omituisia elintoimintoja ja vähitellen Neilan alkuperä selviää. Musikaalin loppupuolella Neila ottaa UVK-kiven eli universumien välisen kommunikaattorin avulla yhteyttä avaruusneuvostoon. Neuvosto antaa planeetalle aikaa yhden titunin eli noin seitsemän minuuttia ennen lopullista tuhoa. Alkaa hermoja raastava odotus siitä miten maapallon käy.

Mitä tekisit, jos sinulla olisi enää seitsemän minuuttia aikaa?

Musikaalin loppu on täynnä dramatiikkaa ja toivoa. 6B-luokan esittämässä Seitsemän viimeistä minuuttia -kappaleessa pohditaan mitä vielä tekisi, jos aikaa olisi jäljellä vain seitsemän minuuttia: syötäisiin jätskiä, polskittaisiin merten aalloissa, kuunneltaisiin musiikkia, hyvästeltäisiin läheiset ja halattaisiin rakkaita. Liikutukselta ei voi välttyä tätä biisinikkarikurssin sanoittamaa kappaletta kuunnellessa.

Nyt ei ole aikaa pitkään lauluun -kappale enteilee, että ”kaikki päättyy kohta pakokauhuun”. Kuin ihmeen kaupalla planeettamme säästyy kuitenkin lopulliselta tuholta, kun Neila viestittää ulkoavaruuteen, että ihmiset ovat alkaneet tehdä maapallon hyväksi töitä.

Lavalla ja musikaalin taustalla on paljon lahjakkuutta. Puhuttelevien ja oivaltavien sanoitusten ja sanaleikkienkin avulla esitys pureutuu tutkimaan ihmisyyden ja elämän sisintä. Tämän esityksen soisi nähtävän vielä uudestaan. Sen sanoma koskettaa meitä kaikkia – aikuisia, lapsia ja tulevia sukupolvia.

Nuorten musiikkiesitykset olivat taidokkaita.

Avaruusneuvoston jäsenet pohtivat planeettamme kohtaloa.

Lasten vanhemmat muistivat musiikinopettaja Kimmo Hermosta (kesk.) esityksen jälkeen.

6B-luokan Emilia Paananen ja Lotta Karppinen sekä 5B-luokan Mila Harra esiintyivät torstai-illan näytöksessä. He tekevät arjessaan sellaisia ilmastotekoja ja valintoja, joihin tämän ikäisenä pystyvät vaikuttamaan; kierrättävät ja kulkevat polkupyörällä kouluun.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.