Virpi Vilén kehittelee 2020-luvun kodinhoitomallia, joka voisi aktivoida ihmisiä perustamaan perheitä ja hankkimaan lapsia – Vuoden Ahertaja palkittu hankkii elantonsa siivoamalla, kodinhoidolla sekä valokuvauksella

Vuoden Ahertaja -palkinto herätti runsaat kymmenen vuotta yrittäjänä toimineen Virpi Vilénin tiedostamaan työpäiviensä vilkkauden. Todellisen energiapakkauksen ja ikiliikkujan kalenteri täyttyy siivous- ja senioripalveluiden, kodinhoidon sekä valokuvauksen toimeksiannoista. Monen touhun nainen ehtii työmaasta toiseen ahkeruutensa, ammattitaitoisuutensa, aikatauluttamisensa ja verkostoitumisensa ansiosta.

Virpi Vilén on monen toimen nainen. Hän on rakentanut itselleen antoisan työmaailman, jossa hän siivoa, hoitaa koteja, auttaa ikäihmisiä sekä valokuvaa. Ylöjärven Yrittäjät palkitsi Vilénin Vuoden 2019 Ahertaja -palkinnolla.

Ylöjärven Yrittäjät palkitsi Vuoden 2019 Ahertaja -tunnustuksella Virpi Vilénin.

Vilénin perhe pyörittää hiljan vuosikymmenen täyttänyttä Monipalvelu Vilén Oy:tä. Perheyrityksessä Virpillä ja Jukka-Pekalla on omat ruutunsa. Isäntä keskittyy talonmies- ja kiinteistöhuoltopalveluihin sekä kausitöihin.

Virpi Vilén tarjoaa siivous- ja senioripalveluja, kodinhoitoa ja valokuvausta.

– Kaikessa tekemisessäni saan olla ihmisten kanssa, mikä merkitsee minulle hyvin paljon. Olen sosiaalinen luonne, monitoiminainen kuvaa persoonaansa.

Vilén lisää olevansa joka paikan höylä, joka osaa ottaa tehtävän lennosta vastaan.

– En ole milloinkaan pelännyt uusia haasteita.

Asiakaspalvelu on Vilénin geeneissä ja sydämessä.

– Arvostan laatua, täsmällisyyttä sekä henkistä läsnäoloa. Jokainen asiakas on aidosti tärkeä, kun hän luottaa ainutkertaiset asiansa vastuulleni.

– Työni on hyvin antoisaa. Viihdyn pestissäni, vaikka tehtävät saattavat joskus olla haastaviakin. Olen onnellinen, kun saan tehdä niitä asioita, joissa lahjani ja taitoni ovat parhaassa mahdollisessa käytössä.

Vilén taitaa työssä onnistumisen ja menestymisen reseptin. Hänen mukaansa hommat luistavat, kun henkilöllä on oikea ammattitaito, hän pitää kiinni aikataulustaan ja sitoumuksistaan sekä keskittyy kulloiseenkin ihmiseen ja hänen antamiin tehtäviinsä olemalla asiakkaan luottamuksen arvoinen.

2020-luvun malli kodinhoitoon

Virpi Vilén tarttui kodinhoitopalveluiden tarjoamiseen, koska hänellä oli lapsuudestaan lämpöiset muistot kunnallisesta kodinhoidosta.

– Lapsuuden kodissani kävi kodinhoitaja, jonka työnantaja oli kunta. Muistan näitä moniosaajia todellisina hengettärinä. Toimeliaat naiset kokkasivat ruokaa, leipoivat pullaa, pesivät pyykit sekä siivosivat huoneet. Heidän tehtäväkenttänsä olivat monipuoliset. En kuullut milloinkaan kenenkään sanovan, ettei jokin työ kuulu hänen toimenkuvaansa.

Syntyvyyden laskua poteva Suomi voisi Vilénin mielestä satsata lapsiperheiden auttamiseen ja tukemiseen nimenomaan tarjoamalla niille perinteistä, kattavaa kodinhoitoa.

– Käytännössä kodinhoitopalvelu organisoitaisiin jouhevasti palvelusetelillä.

Vilén muistuttaa kotitalousvähennyksestä, jonka voi hyödyntää verotuksessa.

Kodeissa paljon työskennellyt Vilén onkin ottanut haasteekseen kehittää ja koota moderni 2020-luvun kodinhoitopalvelun malli.

– Sisällytän siihen ehdottomasti nuorien äitien ja isien opastamisen kodin eri rutiineihin. Uskon myös siihen, että kodinhoitajan ja äitien sekä isien yhdessä tekeminen juurruttaa jokapäiväiset hyvät käytännöt jokaisen kansalaisen taidoiksi, Vilén luottaa.

Siivoaminen palkitsee tekijänsä

– Siivoustyötä tekevän ammattilaisen paras ammattinimike on siivooja ja sillä siisti, Virpi Vilén linjaa.

Vilénillä on pitkä ja monipuolinen kokemus niin kotien kuin yritysten toimitilojen puhtaudesta huolehtimisesta.

– Näen jo yhdellä silmäyksellä, miten mikin paikka on siivottu ja minkälainen siivoamiskulttuuri on vallalla.

Vilén muistuttaa, ettei siivoamisessa tarvitse rönsyillä tai keksiä pyörää uudelleen, sillä kaiken perusta ja lähtökohta on se, että paikat ovat yksinkertaisesti kunnossa lattiasta laipioon.

– Siivoaminen on tehtävä aina puhtailla liinoilla ja ammattivälineillä. Välineistä on pidettävä hyvää huolta esimerkiksi huoltamalla niitä.

Virpi Vilén on saanut lempinimen Moppi-Vippe.

– Korkonimeni kertoo kaiken. Arvostan siivoamisen hyvin korkealle. Puhtaus on aina puoli ruokaa, kuten vanha sananlasku toteaa.

Ihmiset ovat yksinäisiä

Siivous- ja senioripalveluja tehdessään Virpi Vilén on tunnistanut monen ihmisen yksinäisyyden.

– Yksinäisyys ei ole läheskään aina itse valittu olotila, hän tietää laajasta kokemuksestaan.

Vilén arvelee yksinäisyyden kumpuavan siitä, että monen ihmisen koko sosiaalinen elämä on netissä.

– Olen omaksunut tiukasti linjan, että varaan jokaiseen työkohteeseeni riittävästi aikaa. Jos asiakas haluaa keskustella, juttutuokiolle on sijansa.

– Pidän kiinni myös siitä, että olen jokaisessa paikassa sataprosenttisesti läsnä. Ajatukseni eivät liihottele seuraavissa osoitteissa ja niissä odottavissa askareissa.

Vilén tietää palvelu- ja läsnäolokulttuurinsa olevan oikean, sillä ihmiset sanovat hänelle tämän tästä ”kiitos, kun jaksoit kuunnella ja keskustella”.

– Jouluna työvuosi summautuu. Asiakkaiden antamat muistamiset kertovat työni merkittävyydestä. Saan henkisen palkan tekemisistäni. Mielihyvää ei voi mitata rahassa.

Vilén kiittää monen ikäihmisen lapsia ja muita omaisia aktiivisuudesta ja vastuullisuudesta, millä he rakkaan ihmisensä arjen sujumista varmistavat.

– Niin vanhukset kuin heidän omaisensa osaavat ostaa palveluita. Turvallisuuden tunne vahvistaa ihmisen onnellisuutta.

– Olen joutunut työssäni seuraamaan sivusta esimerkiksi kotisairaanhoitajien arkea, joiden aikataulut on laadittu kohtuuttoman tiukoiksi. Ihmiset eivät ennätä sanalle asiakkaidensa kanssa. Monesti työntekijät vaihtuvat varsin tiheästi, jolloin muiden muassa ikäihmiset eivät tiedä, kuka milloinkin tulee. Tavallisesti asiakkaita kovalla kiireellä kiertävillä työntekijöillä on valtavat avainniput – entäs jos nippu katoaa tai sattuu jokin vahinko? Vilén herättelee.

Ihmisen kuvaaminen inspiroi

Takavuosina Virpi Vilén haaveili valokuvaajan ammatista. Palonsa ohjaamana hän hakeutui 2000-luvun alussa lielahtelaisen valokuvausliikkeen palvelukseen. Siellä Vilén oppi paljon niin valokuvauksesta, kameroista kuin yrityksen pyörittämisestä.

Vilén on säilyttänyt kuvausintonsa läpi vuosien. Hän haluaa inspiroitua ihmisestä, jonka ilmentäminen kuvan keinoin on hänen leipälajinsa.

– Valokuvaus tuo hyvää vaihtelua työmaailmaani.

Vilén tekee yritys-, hää-, valmistujais-, perhetilaisuus- ja nelijalkaiskuvauksia.

– Valokuvaaminen on kehittänyt silmäni erottamaan ja näkemään asioita pintaa syvemmältä. Taidosta on paljon iloa ja hyötyä muissakin tekemisissäni.

– Koko valokuvamaailma on heittänyt komean täyden voltin. Kalusto on kehittynyt digitalisaation johdosta hurjasti. Kuvan merkitys on muuttunut täydellisesti. Aikamme ihmisillä on kamera kännykässä tai tabletissa aina mukana. Otoksia jaetaan tuoreeltaan sosiaalisessa mediassa. Kuva on myös keskeinen sisustuselementti, Vilén listaa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.